Almanya'da bir kilogram Çay-Kur turist çayının 2.49 euro'ya (9.5 TL) satılırken Türkiye'de aynı çayın 25 lira 90 kuruşa satıldığını belirten bir market broşürü sosyal medyada gündem oldu. Çay-Kur'un konunun farkında olduğu belirtilirken ilerleyen saatlerde bir açıklama yapılabileceği ifade edildi.

[before_after_template position="50" label_left="" label_right="" image_left="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/caycacacyay.jpg" image_right="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/31221312.jpg"]

4.7 EURODAN SATILMALI


Türkiye'de ihraç edilen çayda yüzde 8 KDV bulunuyor. Yani 25 lira 90 kuruşa satılan çay için 4 lira 66 kuruş KDV ödüyoruz. Böylece çayın Çay-Kur'dan çıkış fiyatı 21 lira 24 kuruş oluyor. Bu çayın normal koşullarda Almanya'da 4.7 euro'dan satılması bekleniyor. Fakat çay 2.49 euro'dan satılıyor. Almanya'da kıdada yüzde 7 KDV var.

'ÇAY-KUR ALMANYA'DA DA BERLİN'DE DE AYNI FİYAT TARİFESİNİ UYGULAR'


Berlin’de 13 şubesi olan Euro Gıda’nın Şube Müdürü Onur Çimen sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada Çay-Kur’un Berlin bölgesi için kendilerine böyle bir fiyattan çay vermediğini söyledi. Çimen fiyatların Türkiye ile aynı olduğunu belirtirken, “Fiyatlar Türkiye fiyatıyla hemen hemen aynı arada 1 TL vardır en fazla. Buralarda kilogram ile satılmaz çay. En büyük boy yarım kilogramdır. Çok satılan 200 gram var. Turist çay 200 gram 1.29 euroya satılıyor. 4 tane alırsanız 5 euro eder. Kilogramı yaklaşık 25 TL oluyor. Aynı Türkiye fiyatı gibi” ifadelerini kullandı.

Söz konusu afişteki market sahibinin haftalık bir indirim yapmış olabileceğini belirten Çimen, “Müşteri çekmek için bu afişi koymuş olabilir” diye konuştu.

'MARKET MÜŞTERİ TOPARLAMAK İSTEMİŞ OLABİLİR'


Çay Sanayii İş Adamları Derneği Başkanı Erdal Saral sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada fiyat arasındaki farkı Çay-Kur'a sormak gerektiğini belirtirken, "Oradaki market bazı malları maliyetin altında müşteri toparlamak istemiş de olabilir" diye konuştu. İhraç edilen mallarda KDV olmadığını ve fiyat avantajları bulunduğunu belirten Saral Türk çayında zirai ilaç bulunmadığı için yurtdışında daha kıymetli olduğunu belirtti. Türkiye'nin yurt dışına çay ihracı konusunda sorunlar olduğunu belirten Saral bu yıl Fransa'ya organik yeşil çay gönderildiğini anlattı. Saral Türk çayının Avrupa'daki fiyatının rekabetçi olduğunu söylemenin güç olduğunu da belirtti.

[old_news_related_template title="'Türkiye çay demleme birincisi'nden kar suyu ile çay demleme önerisi" desc="Rize'de, Ticaret Borsası tarafından düzenlenen yarışmada 'Türkiye çay demleme birincisi' seçilen Aytül Turan, çayı en iyi şekilde demlemenin tekniklerini anlattı. Turan, karın eritilmesiyle elde edilen, minerali az, saf su ile demlenen çayın moleküllerinin suya iyi karıştığını ve çayın daha lezzetli olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/cay-1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/turkiye-cay-demleme-birincisinden-kar-suyu-ile-cay-demleme-onerisi-2135850/"]