Türkiye ile Rusya arasındaki ‘uçak krizinin’ aşılmasına büyük katkı sağlayan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin Sarayı’nda ‘Devlet Nişanı’ verilen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’a Türkiye’de de ödüller geliyor. Daha önce Rus turistlere yeniden kavuşan turizmcilerin plaket takdim ettiği Çağlar’a, bu kez de Rusya’nın önemli pazarları arasında yer aldığı Türk tekstil ve hazır giyim sektörleri ödül verdi. Ödül töreninde Cavit Çağlar, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin çözülmesi sürecinde yaşanan gelişmeleri anlattı.

ESKİSİNDEN İYİ NOKTADA

Siyaseti uzun süre önce bıraktığını ancak devlet adamlığının kendisini bırakmadığını belirten Çağlar, Rusya krizini çözmesi için kendisine ilk teklifin, “eski dostum” olarak nitelendirdiği Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’dan geldiğini açıkladı. Akar’ın kendisine “Bu işi çözmemiz lazım, iş çatışmaya doğru gidiyor” dediğini aktaran Çağlar, görüşmenin ardından sürece dahil olduğunu ve krizin çözümüne yardımcı olabileceğini “hallederiz” diyerek ifade ettiğini kaydetti. Bunun üzerine Rusya’ya giderek temaslara başladığını, yoğun trafiğin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin eskisinden daha iyi noktaya geldiğini vurgulayan Çağlar, “Esas bu barışı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin sağladı. Onlar bu kararlılığı göstermese biz bir şey yapamazdık” dedi. Cavit Çağlar, tekstil ve hazır giyim kanaat önderlerine layık gördükleri ödül için teşekkür ederek Bursa için çok önemli bir müjde verdi. Çağlar, “Eskiden Sifaş ve Polylen’in bulunduğu yere Bursa’nın ilk özel üniversitesini TOKİ ile birlikte yapacağız” şeklinde konuştu.

İTHALATA EK VERGİ İŞSİZLİĞE ÇARE OLUR

BURSA’da bir araya gelen tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri temsilcileri, ithalata getirilecek ek vergilerle yeni fabrikaların açılacağını ve işsizliğin azalacağını belirttiler. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, TOBB Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ile Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç düzenledikleri toplantıda ithalata ek vergiler getirilmesi konusuna destek vereceklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl yapılan 200 bin ton iplik ithalatının en az 50 fabrika edeceğini söyleyen Konukoğlu, ithalatın kısıtlanarak imalatın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Konfeksiyona daha önce getirilen ek vergi ile 190 bin istihdam sağlandığını anlatan Konukoğlu, “Hep diyoruz ki milli sanayi. Ama fabrikalar kapanırsa işsizlik daha da artar” dedi.