Karapınar Yenilebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) GES ihalesinde en düşük teklifi Kalyon-Hanwha grubu verdi. İhaleyi kazanan grup, 1,000 MW kapasiteli Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralini yapacak. Kalyon- Hanwha Grubu, açık eksiltme usülüyle gerçekleşen ihaleyi kilovatsaat başına en düşük teklifi 6,99 dolar ile kazandı.

İhaleye en iyi teklifi veren firma haricinde Limak-Cmec- Hareon Solar OGG; Çalık Enerji Solargiga OGG, Türkiye Suudi Arabistan ve Çin şirketlerinden oluşan AKC de katıldı.

Kalyon Grup 1974 yılında inşaat sektöründe hizmet vermek amacıyla Kalyon İnşaat’ın kurulmasıyla başladu. Holding, günümüzde inşaata ek olarak altyapı, enerji, plastic boru, PVC pencere sistemleri gibi birçok farklı alanda hizmetler vermekte.

1952 yılında kurulan Hawnha Group'un merkezi Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunuyor. Şirket enerjiden inşaata, ilaçtan turizme kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.

İŞTE PROJENİN ÖZELLİKLERİ


Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül (güneş paneli) üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek. 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA'da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Proje ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.