Bankalardan kredi alamayan şirketler dolandırıcıların ağına düştü. İstanbul merkezli bir finans şirketinin, piyasayı yaklaşık 250 milyon lira dolandırıp kayıplara karıştığı iddia edildi. Çoğunluğu Anadolu’dan olan ve finansman sıkıntısı çeken KOBİ’lere ulaşan şirketin, firmalardan çek ve teminat senetleri alıp, bunları vadesinden önce icra yoluyla tahsil ederek yaklaşık 250 milyonluk vurgun gerçekleştirdiği belirtildi. Ayrıca iddialara göre senetler üzerinde oynama yapan şirket, sahte imzalar atarak tahsilat yaptı. Bu finans şirketi, vurgunun ortaya çıkması ile birlikte 2 hafta önce ofisini kapattı. Mağdurların ulaşmaya çalıştığı şirket sahibinin de yurtdışına kaçtığı iddia ediliyor. Savcılığa intikal eden olay, son yılların en büyük dolandırıcılıklarından birisi olduğu ifade ediliyor.

HUKUK SİSTEMİNİ BİLİYORLAR

Bazı faktoring şirketleri ile birlikte çalıştığı belirtilen finans şirketinin, senetler üzerinde yaptığı oynamalar haricinde hemen hemen her şeyi hukuk sistemi içerisinde yaptığı kaydedildi. Şirketin anlaştığı hukuk büroları ile de icra işlemlerini gerçekleştirdiği iddia edildi. Edinilen bilgiye göre, dolandırıcı finans şirketi, ağına düşürdüğü şirketten yüzde 5 kesinti karşılığında çek alıyor. Çeki alırken de tutar kadar teminat senedi yazdırıyor. Çekin vadesinde ödenmemesi durumunda senedin kullanılacağı belirtiliyor. Senedin kulakçık kısmına da bu bilgi not olarak düşürülüyor. Bununla beraber dolandırıcı şirket, mağdur işletmelerden kendi adamları adına senet ve çek cirolama yetkilerini de içeren vekâlet alıyor. Hatta bazı şirketlerin para çekme şifrelerini dahi alarak kullanıyorlar.

Finansman sıkıntısı çeken şirket de, her şeyin yasal gözüktüğü ve imza ile kayıt altına alındığı bu sistemde istenilen vekaleti veriyor. Bu vekaleti alan kişiler, teminat çeklerini veya senetlerini faktoring elemanı olan diğer bir kişiye ciro ediyorlar. Sistem tam bu noktada devreye giriyor ve dolandırıcı şirket düğmeye basıyor. ‘Çek ödenmemesi durumunda bu senet kullanılır’ yazan senedin kulakçık kısmı kesilerek ihtiyati haciz işlemi başlatılıyor. Senette ödeme tarihi boş bırakılan kısım da daha sonra dolduruluyor. Dolandırılan şirket yetkililerinin ve kefillerin de imzaları taklit ediliyor. Sonuçta, şirketler haciz yoluyla hem çeklerin, hem de senetlerin ödenmesine zorlanıyor.

SÖZCÜ’nün edindiği bilgilere göre 100’e yakın firma dolandırılmış durumda ve haciz işlemleri ile boğuşuyor. Bazı şirketler savcılığa suç duyurusunda bulundu ancak bir sonuç alınamadı. Özel tetkik bürolarına kriminal inceleme yaptıran mağdur şirketler, senetlerde oynama yapıldığına dair uzman raporları da aldılar.

ytyyt

Yavaş işleyen adaleti fırsata çeviriyorlar


Son 2 yıldır bankacılık sisteminin frene bastığını ve kredi vermediğini söyleyen vergi uzmanı SÖZCÜ yazarı Dr. Nedim Türkmen, bu nedenle 250 milyar liralık KGF (Kredi Garanti Fonu) kredilerinin devreye girdiğini hatırlattı. Durumu KGF’ye uygun olmayan veya KGF limitleri dolu olan firmaların bu tür dolandırıcıların ağına düştüğünü ifade eden Türkmen, “Bu şirketlerin zor durumlarını kullanarak dolandırıyorlar. Denize düşen yılana sarılıyor aslında… Türkiye’de faktöring şirketleri veya bu tür kredi bulurum diyen finans kuruluşları ile ilgili suistimaller söz konusu. Bunları denetlemek durumunda olan BDDK’nın aktif rol oynaması lazım. Asıl vahim olan, senetlerde oynama yapan dolandırıcılar, Türkiye’de adaletin yavaş işlemesinden yararlanıyor. Yargı hızlı işlese bu iş hemen çözülecek” dedi.