Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altına indirdi.

Kredi notu görünümü durağan olarak belirlendi. Türkiye Fitch’teki yatırım yapılabilir ülke unvanını bu not indirimi ile kaybetmiş oldu. Böylece S&P, Fitch ve Standard&Poor’s gibi üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunda Türkiye yatırım yapılabilir ülke unvanını kaybetti.

DOLAR ETKİLENMEDİ


Fitch’in not indiriminden sonra kurda sınırlı bir yükseliş oldu. Gün içerisinde 3.90’ı aşan dolar/TL saat 00:34 itibariyle 3.87’nin üzerinde seyretti.

Fitch, açıklamasında, ekonomik büyümenin 2016 yılının 2'nci yarısında keskin bir şekilde düştüğünü ve Türkiye'nin son yıllardaki performansının oldukça altındaki bir hıza toparlanmasının beklendiğini kaydetti.

Fitch Türkiye raporunda güvenlik ve politik risklere dikkat çekti ve, “Politika ve güvenlikte yaşanan gelişmeler ekonomik performans ve kurumsal bağımsızlığa zarar veriyor” ifadesini kullandı. Kurum değerlendirmesine şu şekilde devam etti: Siyasal atmosfer stabil bir hale gelebilir, fakat önemli güvenlik zorlukları kalıcı gözüküyor.

Anayasa reform süreci işlemeye devam ediyor. Eğer Meclis’te oynarlanırsa mart veya nisanda referanduma gidilecek sistem ile kuvvetler ayrılığı ilkesi zarar görebilir. Hükümetin darbe girişiminin arkasında olduğunu belirttiği kişilerin kamudan ihracı devam ediyor, OHAL sürmekte. İhraçların ucu medya ve ekonominin diğer aktörlerine de dayandı. Terör saldırıları devam ediyor, tüketici güveni ve turizm sektörü zarar gördü.

[old_news_related_template title="S&P Türkiye'nin kredi görünümünü düşürdü" desc="Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife düşürdü. Standard and Poor's, TCMB'nin uyguladığı para politikasının yetersiz kalabileceğini belirtti. S&P daha sonra 4 Kasım 2016 tarihinde not görünümünü negatiften durağana çevirmişti. Bugün açıkladığı raporla Türkiye'nin kredi görünümünü tekrar negatife çevirerek 20 Temmuz 2016'daki seviyesine çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/basliksiz-8-16.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/sp-turkiyenin-kredi-norunu-acikladi-1646709/"]

S&P VE MOODY'S'İN VERDİĞİ NOTLAR 'YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYENİN ALTI'


Kredi derecelendirme şirketi Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e düşürdü; “yatırım yapılamaz” düzeyde olan “BB” notunu değiştirmedi. Standard and Poor's, TCMB'nin uyguladığı para politikasının yetersiz kalabileceğini belirtti. S&P daha sonra 4 Kasım 2016 tarihinde not görünümünü negatiften durağana çevirmişti. Bugün açıkladığı raporla Türkiye'nin kredi görünümünü tekrar negatife çevirerek 20 Temmuz 2016'daki seviyesine çekti.

Moody’s ise 23 Eylül’de verdiği karar ile Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyede olan notumuzu, Ba1 ile yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmüş ve görünümü negatiften durağana almıştı.

TÜRKİYE'NİN RAKİPLERİ NE DURUMDA?


Gelişmekte olan bazı ülkelerin notları ise şu şekilde:

































ÜLKEMOODY'SFITCHS&P
BrezilyaBa2 (yatırım yapılabilir seviyenin altı - görünüm negatif)BB (yatırım yapılabilir seviyenin altı - görünüm negatif)BB(yatırım yapılabilir seviyenin altı - görünüm negatif)
Meksika A3 (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif)BBB+ (yatırım yapılabilir seviye - görünüm durağan) BBB+ (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif)
PolonyaA2 (yatırım yapılabilir seviye - görünüm durağan)A- (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif)BBB+ (yatırım yapılabilir seviye - görünüm durağan)
Güney AfrikaBaa2 (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif) BBB- (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif)BBB- (yatırım yapılabilir seviye - görünüm negatif)

[old_news_related_template title="Merkez Bankası'ndan kur açıklaması" desc="Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, twitter hesabında paylaştığı grafikler ile sıkı para politikasına devam ettiğini açıkladı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/880-164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/merkez-bankasindan-kur-aciklamasi-1646840/"]

UZMANLARIN FITCH YORUMU

* Sözcü Gazetesi Yazarı Murat Muratoğlu Fitch'in not indirim kararını sozcu.com.tr için yorumladı:

Fitch'in kredi notumuzu düşüreceği bundan üç ay önce kesinlik kazandı. Piyasalar bu beklentiyle yoğruldu. Her ne kadar fiyatların içine girdiyse de gerçekleşmesi de etkileyecektir. Şu anda hiç bir büyük kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'ye "yatırım yapılabilir" notu vermiyor. Türkiye çoğu yabancı fon için yatırım yapılamaz halde... Maalesef bunun etkilerini görüp yaşayacağız.Bu kaçınılmaz! Ekonomide, bankacılık sektörü üzerinden, kredi kanalı üzerinden, bir etkide bulunacaktır. Kısaca sürpriz yok ve şimdi sıra siyasilerin bu kuruluşu suçlamasında...

* Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan'ın Fitch yorumu:

Fitch, yapmış olduğu açıklamada Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu en düşük “yatırım yapılabilir” seviye olan BBB-‘den BB+ seviyesine düşürdü ve not görünümünü “durağan” olarak belirledi. Bu not indirimi baz senaryo olarak belirlenmişti, piyasanın önemli bir kısmı tarafından bekleniyordu. Not indiriminin para piyasalarının kapanmasına çok yakın bir zaman diliminde gelmesi itibariyle çok net hareketler görülmemekte. Ancak Pazar akşamı Asya kotasyonlarıyla beraber daha belirgin bir fiyatlama görebiliriz. Geçtiğimiz haftanın ortasından itibaren kurdaki yükselişin bir kısmı not indirimi endişesini de içermekteydi. Ancak geniş resimde hafta içinde bir stres durumu yaşanacak ve Türk finansal varlıkları üzerinde negatif etki yaşanacaktır.

İŞARET VERİLMİŞTİ

Fitch’in takip ettiği ana başlıklar ve 19 Ağustos’ta not görünümünü “durağan”a indirmesinin ardından bu başlıklarda yaşanan gelişmelerin pozitif yönde olmaması itibariyle not indirimi çok olası görünmekteydi. Not görünümünün “durağan”dan “negatif”e geçmesi bir ön uyarı niteliği taşır, ekonomik görünümde iyileşme sağlanamazsa notun düşeceğine işarettir. Aradan geçen zamanda politik, jeopolitik risklerin ve güvenlik sıkıntılarının etkisiyle azalan yatırımcı güveni, enflasyonda yaşanan ve yaşanması beklenen artış, büyümenin yavaşlaması, sanayinin negatif bir eğilim göstermesi, artan kur ve piyasa oynaklığı ve Merkez Bankası’nın para politikasının piyasa stabilizasyonunda yetersiz kalması gibi etmenler görülmektedir. Kurumun not indirim gerekçelerini açıkladığı bülteninde bu başlıklar aynı şekliyle yer alıyor.

* Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı'nın Fitch yorumu:

Fitch’in not indirimiyle son yatırım yapılabilir notumuzuda kaybetmiş olduk.  Ekonomik aktvitede bozulama ve güvenlik alanındaki zorluklar not düşüşünün  asıl nedenleri olarak açıklandı. Fitch’den önce sürpriz bir şekilde görünümü düşüren S&P ise zayıf büyüme ve  para politikası adımlarının enflasyon ve kur baskıları karşı yetersiz olduğunu savundu.

REEL SEKTÖR ÜZERİNDE ETKİSİ OLMAZ

Karar piyasa da fiyatlandığı içinkurdaki tepki moody’s kadar sert olmadı. Karar  piyasadan çok bankalar üzerinde etkili olabilir. Not indirimi sonrası bankaların sermaye yeterlilik rasyoları düşecek. Kredi maliyetleri bir miktar yükselebilir. Ancak reel sektör üzerinde çok fazla bir etkisi olmayacaktır.

YABANCI FONLARIN GELİŞİ ZOR

Bu süreçte  artık yabancı fonların gelişi daha zor olacak. Şapkamızı önümüze koyup yeniden yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için dersimizi iyi çalışmalıyız.  Kurda 3.85’in üzerinde hafayı kapatmamız ile birlikte önümüzdeki hafta 3.94 zirvesi görülebilir. Yeni bant 3.80-4.20 gibi görünüyor.