Enflasyonun yüzde 11.9’la rekor seviyelere çıkmasının ardından bir kötü haber de işsizlik cephesinden geliyor. TOBB’a bağlı Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) TÜİK’in önümüzdeki hafta açıklayacağı ağustos ayı işsizlik oranının 0.2 puan artışla yüzde 10.9’a yükseleceğini hesapladı. SPM’ye göre bu dönemde tarım dışı işsizlik de 0.3 puan artarak yüzde 13.3’e çıkacak. SPM araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizlikteki artışın gerekçesini açıklarken, işsizliği etkileyen önemli 4 göstergenin birden gerileme yönünde olmasının, işsizlik verisinin 0.2 puan artacağı yönündeki tahminlerini desteklediğini bildirdi. Kaynak, Ağustos 2017 döneminde taşımacılık hariç yatırım malları ithalatının yüzde 6, ara malları ithalatının yüzde 13, sanayi üretim endeksinin 3.9 puan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de 0.1 puan azalmasına dikkat çekti.

5 BİN KİŞİ DAHA İŞSİZ KALACAK

SPM, 15 Kasım’da açıklanacak ağustos dönemi mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0.2 puan azalarak yüzde 13.2 seviyesine inmesini tahmin ederken, istihdam oranının 0.1 puan azalarak yüzde 47.9 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise 5 kişi azalarak 5 milyon 357 bin kişi seviyesine düşeceğini öngördü. Geçen ay yayınlanan bültende işsizlik verilerindeki durağanlığın yerini artış eğilimine bırakmasını beklediklerinin belirtildiği SPM raporunda, “16 Ekim’de açıklanan Temmuz 2017 dönemi işsizliği beklentilerimizi de aşan bir oranda artışa geçmiştir. İşsizlik oranı 0.5 puan artarak yüzde 10.7 seviyesine ulaşırken, tarım dışı işsizlik oranı 0.8 puan artarak yüzde 13 seviyesini görmüştür” denildi.

2012’DEN BERİ ORANLAR ARTIYOR

SPM raporunun sonuç bölümünde şu tespitler yapıldı: “İşsizlikte temmuz döneminde yeniden kendini gösteren artış eğiliminde hızını keserek de olsa ağustos döneminde devam etmesi  beklenmelidir. Ağustos döneminde yatırım malları ithalatı yüzde 6, ara malları ithalatı ise yüzde 13 oranında azalmıştır. Diğer yandan sanayi üretim endeksi 3.9 puan azalırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi 0,1 puan azalmıştır. Dolayısıyla, tüm bu gelişmelerin ağustos dönemi işgücü verilerine yansıması doğaldır. Nitekim, yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir. Genel işsizlik oranı ve tarım dışı işsizlik oranında Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi devam etmektedir.”