Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği ile yılın ilk yarısında kaynaklarının tamamını krediye dönüştüren bankacılık sektörü frene basıyor. Sektör ocak-temmuz döneminde 208 milyar TL kredi kullandırarak, geçtiğimiz yılki artışı ikiye katladı. Türk Lirası kredilerde ise bu artış üç katı büyüklüğünde. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde 56 milyar TL kredi kullandıran sektör, bu yılın aynı döneminde bu rakamı 182 milyar liraya çıkardı. Sektörde KGF ile 313 bin müşteriye 208 milyar TL kullandırıldı. Böylelikle, yasal yükümlülükler dışında kaynakların tamamı krediye dönüştü. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, sektörün 6 ayda çok hızlı koştuğunu şimdi biraz soluklanacağını ifade etti. “Yasal limitleri sonuna kadar kullandık. Elde avuçta ne varsa hepsini krediye verdik” diyen Aydın, sektörün inişten çok daha hızlı bir çıkış yakaladığına dikkat çekti.  BDDK verilerine göre, yılbaşından bu yana 3 Ağustos itibarıyla toplam kredi hacmi ise yüzde 12 artarak 1 trilyon 964 milyon 238 bin liraya ulaştı.

09szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

GÜCÜMÜZ BLÖF DEĞİL

Bu nefes alma döneminde faizlerin de hem pasif hem de aktif tarafta aşağı yönlü hareket etmeye başladığını dile getiren Aydın,  mevduat ve kredi faizlerinin aşağı yönde hareket ettiğini ve bunun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı faizlere yakın bir noktada seyredeceğini belirtti. Aydın, “AB’nin büyüme için 10 yıldır yapamadığını 6 ayda yaptık, 3 çeyrekte toparlandık. Gücümüzün blöf olmadığını bir kez daha gösterdik” dedi.
Kredilerde büyümenin mevduat düzeyinde sürmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Aydın, 2017’yi yüzde 16-18 arası bir kredi büyümesi ile tamamlayacaklarını ve bu büyümenin, ülke büyümesine paralel gerçekleşeceğini kaydetti. Aydın, TL kredi mevduat rasyosu rakamlarına ilişkin ise yüzde 160 seviyesinin çok yüksek olduğunu ancak Türkiye bankacılık sektöründe borçlanamama gibi bir sorunun bulunmadığını bildirdi.
İkinci çeyrekte bankaların şube sayısında artış başladığına da değinen Aydın, sektörde genel küçülmeden dolayı şube kapama ve eleman çıkarmanın söz konusu olmadığını belirtti. Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) yaptığı bir hesaplamaya göre, sadece 3-4 bankanın pos ve ATM ortaklığına giderek yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlayabileceğini aktaran Aydın, “Faizlerin aşağı yönlü olmasını sağlayacak operasyonel giderlerin düşmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de mevduat faizlerinin önümüzdeki dönem yüzde 13’e yaklaşabileceğini söyledi. Leblebici, “Banka kârları ilk çeyrek çok yüksekti, ikinci çeyrekte normalleşmeye başladı, sene sonunda ortalama büyüme yüzde 15-20 arasında olur” diye konuştu.

Kimsenin kazancında  gözümüz yok


08huseyinortada

Hüseyin Aydın, bankaların yılın ilk yarısında yüzde 33’lük artışla 25.4 milyarlık kârına ilişkin açıklama yaptı. Aydın şunları söyledi: “Kimsenin kazancında gözümüz yok. Borsa İstanbul’daki, İSO’daki ya da diğer firmaların kârlılıklarına bakıldığı zaman bankacılık sisteminin kârı makul bir seviyededir. Bu makul seviyede de devam edeceğini düşünüyoruz. Velev ki ilgili bankanın bilançosuna daha sınırlı bir katkı sağlasın; biz ülke bilançosuna katkı sağlıyor diye o işi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bankacılık sektörü bu konuda vefalı davranmıştır.”

Kredi büyümesi yarı yarıya azalır


TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, ikinci yarıda kredi büyümesinin yarı yarıya azalarak makul düzeye geleceğini ifade etti. Kredilerdeki çok hızlı büyümenin kârlılığı etkilediğini belirten Keskin, “TL kredi büyümesi 7 ayda geçen yılın 3 katı büyüklüğünde. Yıl sonuna kadar yüzde 4.5-5 arasında ekonomik büyüme bekliyoruz” dedi. Keskin, büyümede iç kaynağın hâlâ önemli bir kısıt olduğunu ifade ederek, “Dış kaynak gelmeye devam ediyor ancak biraz daha pahalı” diye konuştu.