Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı ardından ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen Mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Fed faizlerde bir değişiklik yapmadı. ABD Merkez Bankası(Fed) minimum faiz oranını %0,75 olarak, maksimum faiz oranını %1,00 olarak bıraktı.

Fed, 2-3 Mayıs'ta düzenlediği toplantının sonucunda faizleri yüzde 0.75-1 aralığında tutarak değişikliğe gitmediğini bildirdi. Bunun yanı sıra, Fed'in Mayıs ayı toplantısı sonucunda, 12 aylık enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediği kaydedilerek 1. çeyrekte gerçekleşen büyümedeki yavaşlamanın muhtemelen geçici olduğu bildirildi.

FED KARARINA DOLARIN İLK TEPKİSİ

Dolar Fed açıklaması öncesinde 3.5353 seviyesinde, euro ise 3.8563 seviyesinde seyrediyordu. Fed sonrası dolar/TL kuru 3.5350, euro/TL kuru ise 3.8572'yle hareketlenme yaşamadı.

Kapital FX Araştıma Müdürü Enver Erkan sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada Fed kararıyla ilgili şunları söyledi:

"FED'DEN HAZİRAN'A AÇIK KAPI, BİLANÇOYA DAİR İPUCU İSE YOK"

Fed beklendiği gibi Mayıs FOMC toplantısında herhangi bir aksiyon almadı ve federal fonlama oranını %1 seviyesinde tuttu. Piyasanın beklentisinden bir sapma olmadığı gibi, toplantı açıklamasında Haziran ayına ilişkin sinyallerin canlı tutulduğu sonucuna varılıyor. Ekonomiye dair öngörülerin ve görüşlerin önemli kısmı politika açıklamasında beklendiği gibi yer buldu. Geçen hafta açıklanan ilk çeyrek büyümesinin düşük kalmasına dair, bunun geçici olduğu vurgusu yapılıyor. Hatırlanacağı gibi, ilk okumaya göre ilk çeyrekte ekonomi %0,7 büyüme kaydedebilmişti. Öncü göstergelerdeki durum şimdilik daha güçlü bir 2. çeyrek büyümesi olacağını ortaya koyuyor zaten, Fed de aynı iyimserliği gösteriyor.

Enflasyon ve istihdama dair ortada yeni bir argüman yok. Mart’ta gerileyen çekirdek enflasyona rağmen uzun vadeli trendlerin bozulmadığı değerlendirmesi yapılıyor. Nitekim 12 aylık enflasyon beklentilerinin halen Fed’in %2 hedefiyle uyumlu olduğu politika açıklamasında kendisine yer buluyor. İstihdam piyasasının da iyi durumunu koruması Fed’in Haziran faiz artırımı ihtimalini canlı tutmasına dayanak oluşturuyor. Cuma günü gelecek olan veri önemli elbette. Her ne kadar manşet veri 190K beklenen Nisan tarım dışı istihdamı olsa da, asıl önemli olacak olan yine ücretler olacak. Ücretlerin Nisan ayında %0,3 artış göstermesi bekleniyor ki, bu yıllık ücret artışlarını %2,7 seviyesinde tutmaya yetecektir.

Bilanço küçültülmesine dair bir ayrıntı yok, onun için sanırım yine sonradan yayınlanacak olan toplantı tutanaklarını izlemek gerekecek. Paylaştığım Bloomberg grafiğinde Fed faiz beklentilerinin tarihsel seyri yer alıyor. Sarı ile işaretli olan bölgenin üzeri “2017 yılının geri kalanında 2 faiz artırımı” bölgesine denk geliyor. Haliyle şu anda halen “1 faiz artırımı” bölgesindeyiz. Fed’in faiz artırım beklentilerini tutturamaması, bilanço küçültmenin de gecikmesine neden olmakta. Nitekim toplantı açıklamasında da bilanço küçültme olayına değinilmemiş. Fed opsiyonları ise açıklama sonrasında Haziran faiz artırımı ihtimalini %94 olarak vermeye başladılar. Haftaya ABD’de Nisan TÜFE’si ve perakende satışlar da açıklanıyor, onlar da bu beklentiler açısından son derece önemli veriler olacaktır.

Fed opsiyon fiyatlamasındaki oynama nedeniyle piyasada bir miktar USD lehine, EM piyasaları aleyhine seyir görmemiz söz konusu olabilir. Hareket 21.30 itibariyle sınırlı kalmış görünüyor. Bu da muhtemelen Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisindeki ücretler kalemine daha fazla anlam yüklenmesiyle alakalı.