Uçak bileti fiyatlarının düşmesi ve hızlı tren ağının yaygınlaşması otobüs firmalarının teker teker iflasını getirdi. Kapanan şirketler arasında Ulusoy ve Varan gibi devler de bulunuyor.  İflas eden otobüs şirketlerinin araçları satılıyor. Bu otobüslerin satıldığı önemli noktalarından biri ise Esenler Otogarı'na yakın bir noktadaki Davutpaşa semti. Davutpaşa'daki otobüs garajındaki ikinci el yoğunluğu hiç olmadığı kadar fazla.

12ph21hp12hp

Garaj yetkililerinden Mehmet Fıstık otobüs firmalarının artık yolcu dolduramadığından dolayı iflas ettiğini ve ellerindeki otobüsleri satmaya başladıklarını belirtti. Fıstık sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki geçiş ücretleri firmaların belini büktü. Devletin uçaklara verdiği yakıt desteği otobüsçülere verilmiyor. Hal böyle olunca iflaslar kaçınılmaz oldu” ifadelerini kullandı.

garan222

Eski yıllara göre garajda çok daha fazla satılık otobüs olduğunu belirten Fıstık, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü şirketlerin yolunu 100 kilometre uzattı. Bu 150 TL zarar demek. 100 TL de geçiş ücretini sayarsak sefer başı 250 TL ekstra maliyet oluşuyor” diye konuştu. Davutpaşa garajındaki otobüsler 300 bin TL ile 1 milyon TL arasında değerlere satılıyor. Bugün sıfır lüks bir yolcu otobüsünün fiyatı 250 bin euroya kadar çıkıyor.

[old_news_related_template title="Otogar bu sözleşme ile nasıl boşaltılacak?" desc="Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nın sözleşmeye uygun işletilmediği iddialarını 2012 yılında Meclis gündemine taşıyan TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işletmeci derneğe 15 gün içinde tahliye etmesi yönünde gönderdiği ihtarnameyle ilgili, “Çok geç kalınmış bir uygulama. Sözleşme bu kadar zamandır neden feshedilmemiş bunu sormak lazım” dedi. Otogarın sözleşmesinde yer alan ağır hükümler ise dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/liveinjapan.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/otogar-bu-sozlesme-ile-nasil-bosaltilacak-1362151/"]

OTOGAR KADERİNE TERK EDİLDİ


Büyük İstanbul Otogarı Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal otogardaki büyük firmaların nasıl iflas ettiğini sozcu.com.tr'ye anlattı. Önal konuşmasında "Uçak bilet fiyatları otobüs bilet fiyatlarına yaklaştı. Bu durumda tüketici havayolu şirketlerini tercih ediyor, otobüs esnafı kan kusuyor. Bu konuyla ilgili otogar esnafına hiçbir yardımda bulunmayan devlet , havayolu şirketlerine yakıt yardımı yapıyor. Otogar kaderine terk edilmiş durumda" dedi.