Dünyanın en zengin adamı kimdir? Bill Gates dediğinizi duyar gibiyiz. Hayır. Bill Gates yaşayan en zengin olabilir fakat serveti Jacob Fugger'inkinin yanında devede kulak kalıyor. 15. yüzyılın sonlarında Avrupa'da şirketler kuran kralları seçtiren Fugger altın değerinde 5 yatırım tavsiyesi veriyor. Fakat önce Fugger'i kısaca bir tanıyalım...

6 Mart 1459'da Almanya'nın Ausburg kentinde doğan Jakob Fugger 11 çocuğu sahip bir ailenin 10. çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı.

Hali hazırda varlıklı bir ailede doğan Fugger kardeşleriyle birlikte genç yaşlarında ticarete atıldı. Ve İtalya'ya kumaştan yiyeceğe ne bulabildiyse sattı.

Kardeşlerini erken yaşta kaybetmeye başlayan Fugger ardından maden sektörüne el attı. Bugün sınırları Avusturya'da kalan Salzburg'de gümüş madenleri işleten Fugger ailesinin servetini kısa sürede geliştirmeye başladı.

Fugger'in servet oranına en çok yaklaşan kişi dünyanın ilk dolar milyarderi John D. Rockefeller oldu. Fugger'in servet/gayri safi milli hasıla oranına en çok yaklaşan kişi dünyanın ilk dolar milyarderi John D. Rockefeller oldu.

DEVLETLERİN PARASINI BASIYORDU


Maden işlerini geliştiren aile daha sonra Avrupalı devletler için para basmaya başladı. Krallara borç veren 1519 seçimlerinde V. Charles'a Roma İmparatorluğu'nun kapılarını aralayan Fugger bugün yaşasa serveti 400 milyar dolara eşit olacaktı. Fugger'ın serveti 16. yüzyıldaki Avrupa gayrisafi milli hasılasının yüzde 2'sine denk gelecekti. Fugger'in yakaladığı bu orana 600 sene sonra John D. Rockefeller çok yaklaşacaktı. Fugger 1525 yılında hayata gözlerini yumdu.

Marketwacth dünyanın en zengin insanı Jacob Fugger'in yatırım tavsiyelerini derledi. İşte Fugger'in el yazmalarından altın değerinde 5 öneri...

BAŞKALARI KORKARKEN YATIRIM YAPIN


Fugger servetini katlayan iki büyük risk aldı. Bunlardan ilki Tyrol Arşidük'ü Sigmund'u Venedik'i işgal etmesi için finanse etmesi oldu. Ardşidük Venedik'i fethetti. Karşılığında yaşadığı bölgenin en büyük gümüş madenini işletme hakkı aldı.

Fugger başkaları korkarken Macaristan'ın güneyindeki bir bakır madenini de işletti. Diğer yatırımcılar Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeyi fethedeceği endişesiyle bakır madeni işletmeye sıcak bakmıyorlardı. Fugger madeni devraldı ve oldukça iyi paralar kazandı. Fugger'in ölümünden sonra Osmanlı bölgeyi işgal etti.

VAZGEÇİLMEZ OLUN


Başarısız olamayacak kadar büyüyün. Müşterileriniz istedikleri paranın sadece sizde olduğunu bilsinler. Böylece onlara istediğiniz şartı koşabilirsiniz.

GERÇEKLERİ BİLİN


Fugger bilginin güç olduğunun farkına varmıştı. Avrupa'nın dört bir yanında muhbirler çalıştırıyordu. Muhbirler etrafta olup biteni sürekli Fugger'e haber veriyorlardı. Kimilerine göre Fugger dünyanın ilk haber ajansını kurmuştu.

İYİ BİR EĞİTİM ALIN


Bankacılığı keşfeden İtalyanlar hesap defteri tutma ve bilanço hazırlamada ustaydı. Fakat Alp dağlarının kuzeyinde bu sistemi ilk uygulayan kişi Fugger'di. Aynı zamanda şirketlerini sık sık denetlettiren Fugger hesap tutumunda oldukça titizdi.

2981891289
Jacob Fugger'in hayatını araştırmacı Greg Steinmetz yazdı. 'Gelmiş geçmiş en zengin adam' isimli kitap 2015 yılında piyasaya çıktı.