Türkiye’deki genç işsizlik oranında tehlike çanları çalıyor. Her 3 gençten birinin ne istihdamda, ne eğitimde, ne de stajda yer aldığı Türkiye’nin, boştaki bu gençliğin enerjisini Almanya’nın yaptığı kadar değerlendirmesi halinde uzun vadede Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nı hızla büyüteceği hesaplandı. PwC Genç İşçiler Endeksi 2017 raporunda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde gençliğe yönelik ekonomi politikaları irdelendi.

BOŞTAKİ GENÇLİKTE İKİNCİYİZ

Gençlerin yüzde 33.2’sinin herhangi bir işte çalışmadığı gibi, mesleki veya formal eğitime devam etmediği Türkiye’nin bu oranla 35 ülke içinde İtalya’nın hemen ardından ikinci sırada olduğu hatırlatıldı. Raporda ayrıca, yüzde 20 civarında seyreden genç işsizliği ile Türkiye’nin 8’inci en yüksek orana sahip ülke olduğu, yüzde 72 civarındaki okula kaydolma oranı ile İsrail ve Meksika’nın ardından sondan 3’üncü sırada yer aldığı kaydedildi.
PwC uzmanları ülkelerdeki genç işsizliği oranları ile eğitime devam, yarı zamanlı çalışma ve boştaki gençler verilerini harmanlayarak, Genç İşçiler Endeksi hazırladı. Devletlerin gençlere yönelik ekonomi politikalarının değerlendirildiği bu endekste Türkiye 34.8 puanla sondan 5’inci oldu. Sadece Portekiz, İspanya, Yunanistan ve İtalya Türkiye’nin gerisinde kalırken, ilk sıraları 68.9 puanla İsviçre, 67.1 puanla İzlanda, 65.7 puanla Almanya, 62.1 puanla Avusturya, 61.3 puanla Japonya, 59.9 puanla Kanada doldurdu.

1.2 TRİLYON DOLAR ARTAR

Uzmanlar, Almanya’da ne işte ne de mesleki veya formal eğitimde olan gençlerin oranının yüzde 9.3 olduğuna dikkat çekerek, bütün OECD ülkelerinde aynı oranın yakalanması halinde toplamda 1.2 trilyon dolarlık GSYH büyümesi sağlanabileceğini hesapladı.
Aynı hesaplamaya göre, Türkiye’nin de yüzde 33.2 olan bu oranı yüzde 9.3’e çekmesi halinde uzun vadede yüzde 8.2 büyüyecek GSYH’sine 64.7 milyar dolar ekleneceği kaydedildi. Aynı şekilde İtalyan ekonomisinin yüzde 8.4, Yunan ekonomisinin yüzde 6.4, İspanya ekonomisinin yüzde 6.1 büyüyebileceği belirtildi.
Raporda, hükümetlerden şu sorulara cevap aramaları istendi: “Dezavantajlı gençlerin üretimlerini nasıl geliştirebiliriz? Otomatikleşen dünyada genç işçilerin daha esnek olmasını nasıl destekleyebiliriz? Mesleki eğitim imkanlarını nasıl geliştirebiliriz? Gençleri fen, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarına nasıl özendirebiliriz?”

01szt09a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Yapay zeka ile 3 işten 1’i yok olabilir


RAPORDA, son yıllarda robot teknolojisinin ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, sürücüsüz araçlar, sanal asistan ve sağlık robotlarının kişilerin işlerini tehdit ettiği belirtilerek, “Son PwC analizi gösteriyor ki birçok OECD ülkesinde yüksek otomasyon riski altındaki potansiyel işler yüzde 20-40 dolayında seyrediyor” denildi. Otomasyonun 2030’a kadar en çok etkileyeceği hizmet, satış ve imalat sektörlerinde ağırlıklı olarak gençlerin çalıştığına dikkat çekilirken, Türkiye’deki iş pozisyonlarının da yüzde 32’sinin ortadan kalkma tehlikesi altında olduğu kaydedildi. Raporda çözüm olarak, gençlerin yeni açılacak teknoloji odaklı iş pozisyonlarına yönlendirilmesi gösterildi.