Türkiye'nin yemek yeme alışkanlıkları son yıllarda değişti. 80'lerin sonu 90'ların başında doğan Y kuşağı artık para kazanmaya başlayıp dışarıda harcama yapıyor. Son yıllarda sayılarında patlama yaşanan steakhouse'lar ve burgerciler için bu çok büyük bir iş fırsatı demek.

qp21qp12pq

Son yıllırda İstanbul'un popüler bugercilerinden biri Beşiktaş'taki Biber Burger. Biber Burger'in işletme müdürü Barış Akgül, "Biber'in sahibi Aydın Tüfekçi çalışma hayatının kendine göre olmadığını anlayıp işi bıraktı ve burayı kurdu. Hamburger yeme alışkanlıkları değişiyor. Bunu görmek gerek. Eskiden büyük fast-food zincirler pazarı domine ediyordu. Genç kuşak ise farklı bir lezzet peşinde" diyor.

Biber Burger'in işletmecisi Barış Akgün. Biber Burger'in işletmecisi Barış Akgün.


Büyük zincirlerdeki gibi Self-servis yerine hamburgerin masaya gelmesinin müşterinin hoşuna gittiğini anlatan Akgül, "Biz yüzde 100 dana eti kullanıyoruz, sos seçiminde çok dikkatliyiz. Sektörde bu şekilde dana eti kullanan kişi sayısı çok az." ifadelerini kullandı. Akgül 5 yıl önce bu kadar burger farkındalığının olmadığını  ancak şuan da durumun tamamen değiştiğini ve  günümüzün trendin butik hamburgerciler olduğunu dile getirdi.

dedd

Mekanın favori yemekleri arasında yer alan Jetlag Buster Burger ile Louis Burger olduğunu söyleyen Akgün bir günde ortalama 500 adet burger sattıklarını söyledi. Daha çok öğrencilerin popüler hale getirdiği mekanda ikinci şubesini de Bomonti'de açmaya hazırlanıyor. En doyurucu ve lezzetli, olanının ise Jetlag Burger oldugunu söyleyen Barış Akgün Beşiktaş'daki mağazasında en çok satan ve en beğenilen ürün olduğunu söyledi.

Hamburger olmazsa olmazı çedar peyniri... Hamburger olmazsa olmazı çedar peyniri...

KIRMIZI ETTEN YAKINIYORLAR


Gayrettepe semtinde yer alan Retro Burger'in sahibi Doğan Yılmaz ise yaklaşık 7 yıldan beri bu işle ilgileniyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Yılmaz kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasında yakınıyor. Et fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren Yılmaz aylık giderlerinin 60 Bin TL'yi bulduğunu söyledi.Ayrıca sektörde Angus eti kullanan firmalarında olduğunu belirten Yılmaz tüketicileri bu konuda uyardı. Angus eti olan köfteleri yememeleri gerektiğini söyledi.

Retro Burger'in en çok tercih edilen hamburgerleri arasında Hulk Burger var. Retro Burger'in en çok tercih edilen hamburgerleri arasında kurutulmuş etli Hulk Burger var.


NDP'nin 2015 yılında yaptığı araştırmaya göre Avustralyalılar yılda 38 hamburger yiyor. Avustralyayı 30 hamburger ile ABD izliyor.

imrs
Türkiye'de fast food restoranlar 80'li yılların ortasında giriş yaptığında kapılarda kuyruklar oluyordu.
12hp12hp21hp21

derin.gokce@sozcu.com.tr