Eğer konuşarak zor anlaşılabilir bir konuyu güzelce yazıya dökebiliyorsanız size iyi editör denebilir. Bazen anlaşılması güç bilim haberleri veya aslında halkı çok ilgilendiren makro ekonomik bir veriyi basitçe anlatmak mesleğimizin güçlüklerinden biri.

Quartz.com ise şu sıralar habercilikte yeni bir şey deniyor. Apple'ın iPhone 8 ve iPhone X'te uygulamaya geçirdiği artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini haberle buluşturuyor.

HABERE 360 DERECE BAKIŞ


Peki bu ne demek? Haberin içinde bahsedilen bir obje veya bir konu AR sayesinde cep telefonunuzun kamera uygulamasıyla istenilen yüzeye görsel olarak yansıtılabiliyor. Böylece metinde tasvir edilen obje her ne ise onunu üç boyutlu bir yansımasını görebiliyorsunuz. Sadece görmekle kalmıyor aynı zamanda istediğiniz şekilde objeyi 360 derece görüyorsunuz. Objeyi kendinize yaklaştırıp uzaklaştırabiliyorsunuz. Aşağıdaki videoda AR'ın haberde nasıl kullanıldığı görülüyor.

Apple'ın CEO'su Tim Cook geçen sene yaptığı bir açıklamada AR'ın günlük yaşamın bir parçası haline geleceğini söylemişti. Dünyanın en büyük şirketini yöneten Cook, “Günde üç öğün yemek gibi AR yaşamınızın bir parçası olacak” açıklamasında bulunmuştu.

Quartz AR'n gazetecilikte kullanılmasının ilk örneklerinden birini NASA'nın Cassini uzay gemisini üç boyutlu yansıtmakla başladı. Quartz Bot Studio'nun başında bulunan John Keefe Niemanlab'e yaptığı açıklamada, “İnsanlar artık haberleri daha iyi anlatacak. Gözlerinde canlandırdıkları konuların birebir üç boyutlu yansımasını görebilecekler” diye konuştu.

Cep telefonlarına gelen AR uygulamaları aslında yeni değil. Geçen sene Pokemon Go ile başlayan furya kısa sürede yayıldı. Snapchat'in kedi köpekli filtrelerinden zaten söz etmeye gerek yok. Sadece iOS uygulamalar için değil Google Android platformlar için de AR geliştiricilerini yazılımcılarla paylaşıyor.

New York Times, Guardian ve USA Today gibi kurumlar haberde VR uygulaması üzerine çalışmalar yapsalar da maliyetler ve VR cihazlarının henüz yaygınlaşmaması AR'ı daha ön plana çıkarıyor.

[old_news_related_template title="Facebook parasını AR'a yatırıyor" desc="Akıllı telefon devrimini kaçıran Facebook varını yoğunu AR teknolojisine yatırıyor. Şirketin hedefi kısa sürede Apple ve Google'ı yarış dışı bırakıp akıllı telefon saltanatını bitirerek teknoloji imparatorluğunu büyütmek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/zuckerberg.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/facebook-akilli-telefonlari-bitirmeye-geliyor-1810573/"]

Augmented Reality nedir?

Artırılmış Gerçeklik olarak Türkçe'ye çevrilen AR gerçek ortamda görülen nesnelerin teknoloji ile güçlendirilmesi anlamına geliyor. Kullanılan cihazlarla örneğin Kız Kulesi'ne bakıldığı zaman cihaz otomatik olarak Kız Kulesi'nin hangi yıl yapıldığını ve teknik özelliklerini internet üzerinden araştırarak açıklayacak. Aynı zamanda VR ile nesneler üç boyutlu biçimleriyle akıllı cihazlarımızla istediğimiz noktalarda belirecek. Son kullanıcıya ulaşmakta emekleme döneminde olan AR şu an Snapchat gibi paylaşım programlarındaki efektlerle hayatımızda yer alıyor.