Çin Girişimciler Kulübü etkinliğinde konuşan milyarder iş adamı, devletlerin eğitim reformu yapması gerektiğini ve yakın gelecekte insanların makinelerle bir arada çalışması gerekeceğini söyledi.

Ma konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzdeki 30 yıl içerisinde dünyanın yaşadığı acılar, yaşanan mutluluklardan çok daha fazla olacak çünkü çok daha fazla problemle karşılaşacağız. Tarih boyunca teknolojik dönüşümler sürekli benzer bir gidişatı takip etmiştir: 20 yıllık teknolojik dönüşümün ardından, bu teknolojik yeniliklerin toplumun diğer alanlarına uygulandığı 30 yıllık hızlı değişim dönemi yaşanır. Bu dönemde toplumsal çatışmaların, hayatın her alanında çok büyük etkileri olacaktır.”

Ma, 15 yıl önce 200-300 kadar konuşmada insanları e-ticaret ve internetin geleneksel iş modelleri üzerine etkisi konusuna değindiğini ancak pek bilinen bir insan olmadığı için çok az kişinin kendisine kulak verdiğini söyledi. Milyarder iş adamı, bugün de internete bağlı olmayan her iş kolunun gelecekte çok fazla sorun yaşayacağını dile getirdi.

“Robotlar ve insanlar bir arada çalışmalı”

Alibaba, bulut bilişim ve yapay zeka gibi pek çok farklı alana yatırım yaparak, e-ticaret sektörünün dışında da faaliyet göstermek istiyor. Robotların ve yapay zekanın da gelişimine değinen Ma, bugün üretilenden daha büyük miktarda veriyi işlemek için insanlardan yararlanılamayacağından bu teknolojilere ihtiyaç duyulacağını dile getirdi. Makinelerin insanların yerini almaması gerektiğinin altını çizen Ma, bunun yerine insanların yapamadığı işler için makineler geliştirilmesinin daha mantıklı olduğunu ifade etti. Böylece makinelerin insanlara bir rakip değil bir iş ortağı olacağını söyledi.

Yine de yapay zekanın ilerleyişi ile birlikte insanların daha uzun yaşayacağını ancak etrafta daha az iş olacağını belirten Ma robotların gelecekte şirketlerin CEO’su olabileceğini söyledi. Ma “30 yıl sonra, Time dergisinin kapağında göreceğimiz ‘yılın en iyi CEO’su muhtemelen bir robot olacak. Sizden daha iyi hatırlıyor, sizden daha hızlı sayabiliyor ve sizin gibi rakiplerine sinirlenmiyor olacak.” şeklinde konuştu.