Öncelikle şunu belirtemem gerekiyor ki bu bir otomobil inceleme yazısı değil. 2012 model Astra'mdan inip Rolls Royce direksiyonuna oturduğumda kendimi uzay mekiğinde gibi hissettim. Aracın kaç beygir olduğu veya motorunun hacmini pek düşünmedim. Bunların hepsini indikten sonra anladım. Black Badge'in başlangıç fiyatı vergilerle birlikte 971 bin euro (4.1 milyon TL). 4.1 milyon TL'lik bir aracı sürmenin sorumluluğu oldukça fazlaydı.

KURUÇEŞME'DEN BAŞLADIK


Turumuza İstanbul Kuruçeşme'den başladık. Yalan olmasın ilk önce tek başıma sürmeye cesaret edemedim. Rolls Royce yetkililerinden bana biraz yardımcı olmalarını istedim. Sürücü ile yaptığım 10 dakikalık bir sürüşün ardından. Kuruçeşme'den Beşiktaş'a doğru yolculuğa başladım.

rr23

1340 YILDIZ


Aracın içinden bahsetmek gerekirse Rolls Royce Black Badge ile 'iş adamı otomobili' imajını biraz kırıp genç nesile hitap etmek istiyor. Aracın içindeki mor tasarım bunun en önemli örneğinden biri. Tavandaki 1.340 fiberoptik ışıktan oluşan yaldızlar ise bambaşka bir hava katıyor. Adeta gökyüzü gibi bir tavan sizi karşılıyor. Rolls Royce Black Badge'de alıştığınız vites yok. Otomatik vites yandan kumanda ediliyor.

ph12hp21hp21

Ön kadranda gözüken hızlar mil olarak hesaplanmış. Rolls Royce 240 mil (385 km) hız yapabiliyor. Hızın kilometre cinsinden değeri aracın camına yansıtılıyor. 4.8 saniyede 100 kilometreye ulaşan bu makinanın hacmi ise oldukça büyük.

 

ÜRKME HEYKELE BAK


Araca ilk bindiğinizde takip mesafesini ayarlamak biraz ürkütücü geliyor zira Rolls Royce Black Badge'in boyu 5.4 metre. Burada aracın önünde duran Spirit of Ecstasy heykelinin size hizalama anlamında yardımcı olduğunu söylemek mümkün.

100 KİLOMETREDE 116 TL


Rolls Royce almaya gücü yetenler muhakkak yakıt tüketimini önemsemeyeceklerdir. Ama biz yine de bilgisini vermiş olalım. 6.6 motor benzinli motora sahip olan (dizeli yok) araç şehir içinde 100 kilometrede 22 litre yakıyor (100 kilometrede 116 TL), şehir dışında tüketim 10.1 litreye kadar iniyor.

ARABANIN İÇİNE BAKMAK İÇİN EKSTRA ÇABA HARCIYOR


Üç metreyi aşkın aks mesafesiyle arka koltuğunda oldukça rahat olduğunu söylemek gerek. Araçla pazartesi günü turladığım için çok piyasa yapma imkanı olmadı.
Fakat kırmızı ışıklarda durduğum zaman, veya otobüs duraklarının önünden geçerken herkesin arabanın içine bakmak için ekstra bir çaba harcadığını söyleyebilirim. Beşiktaş'tan Barbaros bulvarına doğru çıkarken E-5'e bağlanıp aracın gerçek performasını görmek istedim.

'KOLAY GELSİN' DEDİM


Fakat öğlen trafiği çok da Müsaade etmedi. Yine de hız limitlerini zorladığım anlarda aracın çekiş gücünden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Araçla yolculuk ederken küçük de bir sosyal deney yapma imkanı buldum. Normal üstüm başımla tuvaletini kullanmama burun kıvırarak müsaade edebilecek lüks bir barın önüne yanaştım. Rolls Royce'u kapıya bıraktım. İçeri girip barmene 'kolay gelsin' dedim. Müthiş itimat içeren bir baş hareketi ile beni selamladı. Tuvaletimi yapıp çıktım. Bu arada Rolls Royce ile trafikte de kaldım olacak iş değil!

ÖTV'Sİ 33 BİN TL'DEN FAZLA


Son ÖTV düzenlemesiyle dün resmiyet kazandı ki 6.6 motorluk bu Rolls Royce'u satın alanlar yılda 33 bin TL'den fazla MTV ödeyecekler. Eski düzenlemede bu vergi miktar 22 bin TL idi. Yani ultra lüks kategorisinde MTV zammı bırakın yüzde 25'i yüzde 50'yi aşmış bulunuyor.

Rolls Royce Ghost Black Badge ile daha genç kesimi hedefliyor. Aracın performansı kusursuz. Geçtiğim kasislerin hiçbirini hissetmedim diyebilirim. Marka 21. yüzyılın ruhuna uygun bir modelle müşterilerinin karşısına çıkıyor.

badge2

Rolls Royce Türkiye Marka Müdürü Hilal Aysal Black Badge hakkında sorularımızı yanıtladı.

Aysal, “Black Badge markanın imajı hakkında önemli ipuçları taşıyor. Daha genç dinamik ve sert. Ghost, Wraith ve Dawn'a uygulanabilecek olan bu model hem imaj hemde dizayn olarak markanın zamana meydan okuyusunu sergiliyor. Freddie Mercury, Coco Chanel, Howard Hughes, Yves Saint Laurent gibi iş, moda, eğlence dünyasının önde gelen, sınır tanımayan isimleri de birer Rolls-Royce kullanıcısıydı, bu kişilerden ilham alan Rolls-Royce kendi sınırlarını zorlayarak Black Badge modelini geliştirdi” diye konuştu.

'OTOMOBİL DEMEK HAKSIZLIK OLUR'


Rolls Royce'un 35. yılını geride bıraktığını ifade eden Aysal sözlerini şöyle noktaladı: Royal Motors ailesi olarak 35. yılımızı geride bırakıyoruz ve Rolls-Royce ile beraberligimizin 5. yılına yaklaştık, bu beraberlik için bir hayalin gerçeğe dönüşümü diyebiliriz. Rolls-Royce'u sadece otomobil olarak değerlendirmek haksızlık olur. Rolls-Royce sürülebilen bir sanat eseridir. En iyinin, en iyisi. Her otomobilcinin hayalidir Rolls-Royce, aklımıza gelmekten öte hiç çıkmadı diyebiliriz.

Yeni dönem Rolls-Royce adına yeniliklerle dolu. Marka kullanıcısının isteklerine, taleplerine en hizli sekilde yanıt vermek için çok çalışıyor. Yeni nesil Rolls-Royce sahipleri kendi araçlarını kendileri kullanmaktan hoşlanıyorlar çünkü araçlarında özgür olmak, aracı daha fazla hissetmek istiyorlar. Yakın zaman içinde en belirgin gelen taleplerden biri 4x4 oldu, Project Cullinan adi altinda gecen bu calisma 2018 yılında karşınızda olacak.

mumay@sozcu.com.tr