BBC Türkçe'nin haberine göre; Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, "terörizme destekle" suçladıkları Katar'a geçen aydan bu yana ambargo uyguluyor.

Ali Şerif el-Emadi ise on yıllardır süren doğalgaz satışının sonucu olarak güçlü mali rezervlere sahip olduklarını belirtti.

[old_news_related_template title="Katar krizinde flaş gelişme" desc="Körfez’de yaşanan Katar krizi yeni bir dönemece girdi. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, krizini sona erdirmek üzere Katar’a sundukları 13 maddelik talep listesinin reddedilmesinin ardından, siyasi, ekonomik ve hukuki ‘yeni önlemler’ alacaklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/basliksiz-1-45.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/katar-krizinde-flas-gelisme-1922988/"]

El-Emadi, "Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 250'sine denk gelen ulusal varlık fonlarına sahibiz. Katar Merkez Bankası rezervlerimiz var. Maliye Bakanlığı'nın stratejik rezervleri var" dedi.

Ülkesinin ekonomisini, Doha'ya ambargo uygulayan ülkelerin ekonomileriyle karşılaştıran El-Emadi, ekonomik temellerinin bu ülkelerden çok daha güçlü olduğunu belirtti.

[old_news_related_template title="Katar krizinden Türkiye'ye fırsat doğar mı?" desc="Katar dünyanın en zengin ülkelerinden. Ancak, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ticari ilişkileri kesmesi ülkenin ithalatına darbe vuracak. Özellikle Katar’ın gıda ithalatında bu iki ülke zirvede. Yeni pazar arayan Katar için İran hemen devreye girdi, Türk ihracatçısı için de fırsat bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/katar21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/katar-krizinden-turkiyeye-firsat-dogar-mi-1884189/"]

El-Emadi bu ülkelerin cidi ekonomik sorunları olduğunu söyledi:

"Bahreyn ve Mısır'ın kredi notu çöp seviyesinde. Suudi Arabistan'a bakarsanız mali durumlarıyla ilgili gerçek sorunlar yaşadıklarını görürsünüz.

"Bölgede en hızlı büyüyen ülkeyiz. Bize en yakın Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkeden (Birleşik Arap Emirlikleri) yüzde 40 daha hızlı büyüyoruz".

[old_news_related_template title="Katar'la Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl?" desc="Ortadoğu diplomasisinde kılıçlar çekilirken Türkiye'nin iki yakın müttefiki Katar ve Suudi Arabistan arasında nasıl bir politika tutunacağı merak ediliyor. Katar ile Türkiye arasında son yıllarda gelişen ekonomik ilişkiler ise dikkat çekiyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/15585295.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/katarla-turkiye-arasindaki-ekonomik-iliski-nasil-1881748/"]

Dört Arap ülkesi geçen ay, terörizme destekle suçladıkları Katar'a yönelik ambargo uygulamaya başlatmıştı.

Bu ülkeler iki hafta önce ise 13 maddelik bir talepler listesi yayımlamış, ambargonun kaldırılması için bu taleplerin kabulünü şart koşmuştu.

[old_news_related_template title="Katar Türkiye'yi çok sevdi" desc="2015 Türkiye ve Katar arasında ekonomik ilişkilerin sıklaştığı bir sene oldu. Katarlılar Digiturk'ün satışı için sözleşme imzaladı ve Finansbank’ı satın aldı. Boyner’in ise de yüzde 30’una ortak oldu. Ayrıca İstanbul’daki İstinye Bayırı’nın ismi Katar Bayırı olarak değiştirildi. Bugün ise TMSF Digiturk'ün Katarlılara satışını onayladı. Katarlı milyarderler Türkiye'yi çok sevdi. İşte Katarlıların son dönemde Türkiye'ye yaptıkları yatırımlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/06/arap.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/katar-turkiyeyi-cok-sevdi-1260016/"]

Talepler arasında Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire'nin yayınını durdurması, İran'la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen'deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.

Doha, bu talepleri gerçekçi ve uygulanabilir olmadıkları gerekçesiyle reddederken sorunun çözümü için uygun şartlarda diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Olay, on yıllardır Körfez'de yaşanan en büyük kriz olarak değerlendiriliyor.