Demirden yapılmış seyyar arabalarla şehir dışından gelen vatandaşların ağır yüklerini koyup taşıyan bazı hamalların kazançları memur maaşlarından bir hayli fazla. Otogarda yer alan hamallar arasında 14 yaşında bu işe başlamış çocuklar bile var. Kimi hamallar çocuğunu okutuyor kimisi ise okul harçlığını çıkarıyor. Aralarında en ilginç olanı ise 15 yaşındaki K.E, kazandığı para ile İstinye'ye gidip orada arkadaşlarıyla gezip yemek yiyor.

Her işte olduğu gibi  hamallığın da  belirli kuralları var. En önemli kural ise; herkesin belli bir peron numarası var ve kimse kimsenin peronundaki yolcunun eşyasını taşıyamıyor. Günlük ortalama 10 saat taşımacılık yapıp 200-300 TL aralığında bir kazanç elde ettiklerini belirten hamallar aylık kazançları neredeyse 5 bin TL'yi buluyor. Otogardaki hamalların da en çok kazanç elde ettikleri peronlar var. Bu peronlar arasında genelde lüks firmalar yer alıyor.

tyty

Eskiden çok fazla hamalın olmadığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir otobüs firması yetkilisi, "Şu an otogarda adım başı hamala rastlamak mümkün. İstanbul Esenler Otogarında hamallık işini 14 yaşından 65 yaşına kadar bir çok insan yapıyor. 60'a yakın hamalın yer aldığı otogarda mesafeye göre ve eşyanın yüküne ücret tarifesi değişiklik gösteriyor. Bazı vatandaşlardan 5 lira bazılarında 10 TL alıyorlar"  ifadelerini kullandı.

'BU İŞLE DÖRT ÇOCUK OKUTTUM'


İstanbul esenler otogarında karşılaştığımız ismini vermek istemeyen başka bir hamal ise terminale en çok sabah 05:00 ile 08:00 arasında yolcu geldiğini belirtti. Otogar emekçisi "Ben bu hamallık işine Eminönü'nde başladım. O zamanlar 12 yaşındaydım. Haftada 4 gün çalışıyordum geri kalan 3 günü gezmekle geçiriyordum. Ama şu an öyle bir durumum yok . Şimdi çoluk çocuğum var. Ben bu iş sayesinde 4 çocuk okuttum. Sabah saat 7 de otogara geliyorum akşam 10 da çıkıyorum. Bazı hamallar günde 3-4 saat çalışıp 150 lirasını cebine koyup gidiyor. Ama ben öyle değilim. Mecburum eğer ben çalışmazsam evde çocuklar aç kalır. O yüzden sabah gelip akşam çıkıyorum. Ben Arnavutköy'den buraya geliyorum. Bizim işler sabah 5 de başlar çünkü en yoğun yolcunun olduğu saat. Terminale en çok araç saat 5 ile 8 arası giriyor." dedi.

'GÜN OLUYOR 200 GÜN OLUYOR 300'


Günlük kazancının 200 TL ile 300 TL  arasında değiştiğini belirten hamal, konuşmasına şöyle devam etti; "Gün oluyor 200 TL kazanıyoruz, gün oluyor 300 TL kazanıyoruz, dün mesela 220 TL para kazandım. Burada taşıma fiyatları yolcuya göre değişiyor . Yolcunun durumu biraz iyi ise ve çokta eşyası varsa 20- 30 liraya götürüyoruz ama durumu yoksa bazende bedavaya götürüyoruz. Bu işi burada yapan çok. Bazen vatandaş hamal bulunmakta bile  zorlanabiliyor" dedi.

İstanbul Esenler Otogarının en küçük hamalları olan  (15) K.E. ile (14) V.C. boylarından çok daha büyük yükleri kaldırıyorlar.

'BİR KERE NUSRET'E GİTTİM'


K.E. "15 yaşındayım 12 yaşından beri otogarda bu işi yapıyorum. Yani ortalama 3 yıl diyebiliriz. Günde 200 TL kazanıyorum. Biraz ile aileme destek oluyorum birazı ile de kendime kıyafet, yiyecek alıyorum. Arada İstinye Park'a gidiyorum orada geziyorum. Bir kere de Nusret'in şu 50 liralık hamburgerleri var ya ondan yedim. Çok lezzetliydi. Aynı zamanda bu benim baba mesleğim." dedi.

rgr

14 yaşındaki V.C. ise hamallığa nasıl başladığını şu sözlerle anlattı: 6 yaşından beri ben Otogar'dayım buraları avucumun içi gibi bilirim. 4 yıldan beri bu işi yapıyorum hem okuyup hem çalışıyorum. Şu anda da 14 yaşındayım. Günlük 100-150 TL kazanıyorum. Geri kalanını babama veriyorum. Bazen de arkadaşlarla geziyoruz.

2

[old_news_related_template title="Otogarda bedava hizmetten günlük 20 bin TL kazanç" desc="Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nda yıllardır şikayet konusu olan otopark ücretleri yüzünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “sözleşme ihlal edildi” diyerek tahliye kararı aldı. İlk 25 dakika ücretsiz olması gereken otoparktan araç başına 10 lira alınıyor. Ücretsiz otoparktan alınan ücretin günlük 20 bin lirayı bulduğu tahmin ediliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/312hp321hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/gunluk-kazanci-20-bin-tl-otogar-kriz-oldu-1362336/"]