Dünya Bankası Grubu tarafından hazırlanan “İş Yapma Kolaylığı 2018” raporunda Türkiye, 190 ülke içinde 60’ıncı oldu. Şirket kurma, kredi bulma, sınır ötesi ticaret, vergi ödeme, mülkiyet kaydettirme gibi başlıklarda ülkelere puanlar verilerek oluşturulan endekste Türkiye’nin Kosova, Ruanda, Ermenistan, Moldova ve Brunei Sultanlığı’nın gerisinde kalması dikkat çekti.

2003’ten bu yana ülkelerde ekonomik altyapı reformlarını takip amacıyla devam ettirilen endeksin son güncellemesiyle ilgili raporda, 190 ülkenin 119’unda istihdam yaratmak, yatırım çekmek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla 264 reform yapıldığı kaydedildi.

HARÇ YÜZDE 3’E İNDİ AMA…

Türkiye’de mülkiyet devir harcının yüzde 4’ten yüzde 3’e indirildiği, anlaşmazlıklarda mahkeme yerine arabuluculuk işleyişinin getirildiği, kredi için teminat göstermenin kolaylaştırıldığı belirtilen raporda, diğer yandan Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında iflas ertelemenin yasaklandığının altı çizildi. Türkiye’de şirket kaydı yapılırken gösterilmesi istenen para miktarı konusunda ise şöyle denildi: “Türkiye’de Haziran 2017 itibarıyla asgari sermaye gerekliliği 10 bin Türk Lirası’ydı. Bunun dörtte birinin kayıttan önce istenmesi nedeniyle, Türkiye için ödenmiş asgari sermaye 2 bin 500 TL, yani kişi başına gelirin yüzde 7.8’i kadardır.”

İFLAS YASAĞI GERİLETTİ

Bu olumlu adımlara rağmen Türkiye, geçen yıl 69’uncu olduğu endekste, 190 ülke içinde 60’ıncılıktan yukarıya çıkamadı. Türkiye, iflas ertelemelerin yasaklanması nedeniyle “Ödeme aczini çözme” alt başlığında 126’ncı sıradan 139’uncu sıraya düştü. “İnşaat izni alma” başlığında 102’ncilikten 96’ncı sıraya yükselen Türkiye, “İş kurma” başlığında 80’inci, “Kredi bulma” başlığında 77’nci, “Sınır ötesi ticaret yapma” başlığında 71’inci, “Elektrik bağlatma” başlığında 55’inci, “Mülk kaydettirme” başlığında 46’ncı, “Sözleşme düzenleme” başlığında 30’uncu, “Azınlıktaki yatırımcıları koruma” başlığında 20’nci oldu.
Türkiye en büyük sıçramayı ise vergi mükellefiyeti yerine getirildikten sonra yapılan vergi iadesi, itiraz ve inceleme işlemlerinin de dahil edilmeye başlandığı “Vergi ödeme” başlığında gösterdi. Hesaplama yöntemi değişikliği sayesinde Türkiye bu başlıkta 128’incilikten 88’inciliğe yükseldi.

07szt09a_ist_izm_ant_trb_ank

Brunei 16 sıra birden yükseldi


İş yapma kolaylığı sıralamasında Güneydoğu Asya ülkesi Brunei Sultanlığı 72’ncilikten 56’ncılığa yükselerek Türkiye’yi geçti. Gerçekleştirdikleri reformlarla sıralamada hızla yükselen diğer ülkeler ise Tayland, Malavi, Kosova, Hindistan, Özbekistan, Zambiya, Nijerya, Cibuti ve El Salvador oldu. İlk sıraları yine Yeni Zelanda, Singapur ve Danimarka alırken, bu ülkeleri Güney Kore, Hong Kong, Çin, ABD, İngiltere, Norveç, Gürcistan ve İsveç takip etti.