Köyleri bir gecede çıkardığı yasayla mahalleye dönüştüren hükümet şimdi de köylerde yaşayan çiftçi, işçi, esnaf, ebe, muhtar ve imamlara emlak vergisinden gelir vergisine, harçlardan belediye paylarına kadar onlarca alanda vergi yağdıracak. Vergi sağanağı 2019 yılında yapılacak. Vergiler başkanlık seçimleri dikkate alınarak 2020 yılı sonundan itibaren geçerli olacak. Hükümet 2012 yılında çıkardığı yasayla büyükşehir sınırları içerisindeki tüm köyleri mahalleye dönüştürmüş, bu düzenleme nedeniyle de köylerdeki evlere emlak vergisi, işçilere gelir vergisi, esnafa serbest meslek kazancı vergisi, ebe, muhtar, imam ve bekçilere de yine gelir vergisi mükellefiyeti doğmuştu.

‘SEÇİM İÇİN YAPTINIZ’

Bu düzenlemeye uyum sağlanması için tüm bu vergileri de 31 Aralık 2017 yılına kadar ertelenmişti. Dolayısıyla bugüne kadar köydeki evi ve arsası için emlak vergisi ödemeyen köylüler vergi ödemek zorunda kalacak, işçilerden gelir vergisi kesilecek, köy kahvehanesi, köy bakkalı şehirdekiler gibi serbest meslek erbabı sayılıp vergi tahsil edilecekti. Ayrıca, halen büyük tepki çeken ve köylünün evine kendi getirdiği suya bağlanan sayaçlar yüzünden yüzde 25 oranında ödenen su ve atık su parası 4 katına çıkacaktı. Ancak hükümet TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınan torba tasarıya eklediği yeni bir maddeyle kırsal alanda büyük tepki çeken bütün bu vergileri seçim sonrasına kadar erteleme kararı aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Esnaf muaflığı süresini uzatıyoruz’’ dedi. CHP’li Musa Çam ise, “Bunu vatandaşı düşündüğünüzden değil, 2019 seçimleri için yapıyorsunuz” dedi.

KÖYLER BU VERGİLERİ ÖDEYECEK

2020’de emlak vergisi; belediyelerin aldığı her türlü vergi, harç ve katılım payları; köy bakkalı ve köy kahvehanesi işletenler; gezici ustalar; köylerdeki halı ve kilim imal  işletmelerinde çalışan işçiler; köy muhtarları ile köylerin katip, korucu, imam, bekçi ve benzeri hizmetlilerine köy bütçesinden ödenen ücretler; ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlara uygulanan muafiyetler kalkacak, vergi yükü binecek.