Bir dönem bavul ticareti olarak da bilinen turist alışverişlerinde 6 milyar dolarlık iş hacminin döndüğü Laleli’de Rusya’da devam eden ekonomik krizin etkisi ile bavullar küçüldü. Siyasi gerginliğin aşılmasına rağmen Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ve devalüasyona işaret eden Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, tedarikçilerde alışveriş periyodunun normale döndüğünü ancak bütçelerin küçüldüğünü kaydetti. Geçen yıl 4 bin iş yeri ile 3 bin otele ev sahipliği yapan Laleli’de 2.5 milyar dolarlık ticaret yapıldığını kaydeden Eyyüpkoca 2012 yılında 12 milyon dolarlık iş anlaşması yapılan Laleli Fashion Shopping Festivali’nin bu yıl 5 milyon dolarlık hedefle gerçekleştirileceğini aktardı.

TİCARET YARI YARIYA DÜŞTÜ

Bu yıl 7-13 Ağustos’ta düzenlenecek festivalde 8 ülkeden 250 katılımcının ağırlanacağını anlatan Eyyüpkoca, bölgedeki son durumu şöyle özetledi: “Laleli’nin en önemli müşterisi Rusya’dan gelen misafirlerimiz. Rusya’daki ekonomik problemler, uçak krizi gibi nedenlerle 2015 ve 2016’da bu ülkeden gelen turist sayısında çok ciddi düşüş oldu. Aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olan Rusya’dan ziyaretçi sayısındaki düşüş, ticaretimizi çok olumsuz etkiledi. Rusya’daki müşterilerimizin ekonomisi yüzde 60 oranında küçüldü. 2014’te 6 milyar dolar sınırına yaklaşan Laleli’nin ihracatı 2.5 milyar dolarlara kadar geriledi. Alışverişlerde küçülme oldu ancak bu bizden değil Rusya’daki ekonomik krizden kaynaklanıyor.”

10 MAĞAZA KRİTERİ

Eyyüpkoca, 2017’ye iyi bir başlangıç yaptıklarına ve iş hacminde yüzde 25-30 artış kaydettiklerine dikkat çekerek, bu yılı yüzde 30 büyüme ile tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu yıl ‘Ticaretin Altın Anahtarı Laleli’ sloganı ile düzenlenecek festival ile piyasaya doping etkisi yaratacaklarını belirten Eyyüpkoca, “Festivalin yaratacağı sinerji ile eski parlak günlerimize geri döneceğiz. Bu yıl 8 ülkede karar kılındı. Hem Laleli ticaretine hem de ekonomiye ciddi katkı sağlayacak. Bu pazarlara birebir komite ile gittik. Bizim pazarlardaki alım heyetini davet ederken, tek kriterimiz 10 mağazası olan perakendeciler gelsin ki totalde bir problem olmasın. Rusya, İran, Polonya, Romanya, Sırbistan, Nijerya, Lübnan ve Kamerun’dan 250’ye yakın alıcı festival için Laleli’ye gelecek” bilgisini verdi.