Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz aralık ayında yaptığı, “OECD, Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” değerlendirmesini doğrulamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın önergesini yanıtlayan Şimşek, OECD raporunda Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil olacağının senaryodan ibaret olduğunu belirterek, “Raporda 4 senaryo incelenmiş, bu senaryolardan ikincisinde, Türkiye’nin bir üst gelir grubuna dahil olacağı öngörüsüne yer verilmiştir” dedi.

Erdoğan açıklamasında “Size bir müjde veriyorum; OECD, Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” demişti. CHP’li Öztrak’ın bu konudaki soru önergesini yanıtlayan Şimşek, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 12 Aralık’ta yayınladığı ‘Küresel Kalkınma Persfektifleri 2017- Değişen Dünyada Uluslararası Göç’ isimli raporunda alt başlıklar üzerinden göç konusuna yoğunlaştığını hatırlattı.

RAPOR GÖÇ İÇİN HAZIRLANDI


Şimşek, OECD raporunda yer verilen cari ülke sınıflandırmasına göre, Türkiye’nin uzunca bir süre hızlı büyüme kaydetmiş ve böylece gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisi içindeki ağırlığının artmasına katkıda bulunmuş ülkeleri kapsayan ‘Yüksek Oranda ve Sürekli Büyüyen Ülkeler’ isimli ikinci ülke grup içinde sayıldığını vurguladı. Şimşek “Raporun bir bölümünde, uluslararası göç konusu 2030 yılına yönelik dört farklı senaryo üzerinden incelenmiş ve her senaryo için 2015 ila 2030 yılları arasındaki döneme ilişkin muhtemel gelişmeler açıklanmıştır. Senaryolardan ikincisinde Türkiye’nin

Çin, Kolombiya. Kosta Rika, Endonezya, Meksika ve Güney Afrika ile birlikte bir üst gelir grubuna çıkarak yüksek gelirli ülkelere dahil olacağı öngörüsü yer almıştır’’ dedi. Şimşek, raporda, refah düzeyine göre yapılan sınıflandırmada ülkelerin gelir düzeyleri esas alınarak üç farklı ülke grubu oluşturulduğuna dikkat çekti.

ÜÇ ÜLKE GRUBU İÇİN HAZIRLANDI


Mehmet Şimşek, OECD’nin hazırladığı raporda üç farklı ülke grubu oluşturulduğunu belirterek, birinci gurupta 1995 Yılında Yüksek Gelirli Olanlar’ ikinci gurupta ise ‘Yüksek Oranda ve Sürekli Büyüyenler’in yer aldığını son grupta ise ‘Değer Ülkeler’ kategorisinin yer aldığını vurguladı. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, hazırlanan baz senaryolarda bu ülke grupları için farklı projeksiyonlar yapıldığı belirtildi. Şimşek, bu ülke grupları için yapılan senaryoların birinde Türkiye’nin Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Meksika ve Güney Afrika ile birlikte bir üst gelir grubuna çıktığının varsayıldığını vurguladı.