TL'nin sağladığı yüksek getiri ve dolarda küresel güç kaybı nedeniyle cuma günü psikolojik seviye olan 3.40 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, bugün bu seviyenin altını test etti. Haftaya 3.40 seviyesinde başlayan dolar/TL açıklanan büyüme rakamlarının ardından yılın en düşük seviyesi olan 3.3888 seviyesini gördü.

Ancak bugün Merkez Bankası tarafından açıklanan beklenti anketinde dolar kuru yıl sonu için 3.63 olarak duyuruldu. Dolarda aşağı yönlü yaşanan bu hareket uzmanları da yanıltmış görünüyor. Yıl sonuna dört aydan az bir zaman kala Merkez Bankası'nın beklentisi ile güncel dolar/TL kuru arasındaki fark oldukça fazla.

[caption id="attachment_2006775" align="alignnone" width="1219"]thy Kaynak: Merkez Bankası[/caption]

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan beklenti anketi ile piyasadaki kur arasındaki büyük farkı piyasanın yıl sonu bir tepki ön görmesiyle açıklıyor. Erkan, “İç talepte dolara talep olabilir. Fed hamlelerinde artış söz konusu olabilir. İhtimaller göz önünde bulunduruluyor. Yıl sonuna yaklaştıkça piyasadaki kur ile beklenti anketindeki makas daralacak” diyor.

'FED ORTAYA BİR ŞEY KOYMUYOR'


ABD'de ekonomik gelişmelerin belirsizlik sürecinde olduğunu söyleyen Erkan, “ABD'deki ekonomik belirsizlikler yüksek. Fed de ortaya bir şey koymuyor. Makro ekonomik yorumlanması zorlaştı doğal afetlerden dolayı. Aralık ayında yeni bir borçlanma tavanı belirsizliği var” diyor. Erkan sözlerini “İç talep yukarı çekecektir. 3.50'lerde bir seviye de olacaktır yıl sonunda dolar. Fakat bu yükseliş bir anda olmayacak kademeli şekilde olacak” diyor.