Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen patronlarla esnaf, çiftçi, doktor ve avukatlara sağlanan yüzde 5’lik indirim hakkından işçi ve memurların yararlandırılmayacağını söyledi. AKP Milletvekili Mustafa Elitaş’ın Meclis’e sunduğu torba teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Bakan Ağbal, teklifte yer alan maddeleri Komisyon’a anlatırken vergi indiriminden Kurumlar Vergisi mükellefleriyle ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi beyannamesi verenlerin yararlandırılacağını söyledi. Ağbal, getirecekleri indirim sayesinde örneğin 400 bin lira kurumlar vergisi borcu çıkarılan bir şirket sahibine 20 bin lira indirim yapacaklarını, ödenecek vergiyi 380 bin liraya düşüreceklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Vergisini zamanında yatıran memur ve işçiler de indirim bekliyor" desc="Vergisini zamanında ödeyen KOBİ'lere yüzde 5 indirim getirildi. Sozcu.com.tr olarak biz de Türkiye'de vergisini herkesten önce ve düzenli ödeyen memur ve işçilere vergi indirimi yapılmasını öneriyoruz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/h1hp12hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/vergisini-zamaninda-yatiran-memur-ve-isciler-de-indirim-bekliyor-1664626/"]

İŞÇİYE MEMURA YOK


MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, bu haktan işçi ve memur gibi ücretli çalışanların da yararlandırılması gerektiğini söyledi. Bakan Ağbal böyle bir değişiklik yapmayacaklarını belirterek, “Ücretlilere zaten 2008 yılından bu yana asgari geçim indirimi (AGİ) yoluyla vergi indirimi yapıyoruz. AGİ üzerinden ücretlilere yaptığımız vergi indirimi yüzde 51’den başlıyor yüzde 91’e kadar çıkıyor” dedi. Kalaycı, “Sayın Bakan, gelir vergisi alt dilimini artırmayarak yaptığınız o indirimleri geri aldınız” karşılığını verdi. Ancak Ağbal bu konuta görüşlerinin net olduğunu, yüzde 5'lik indirime ücretlileri dahil etmeyeceklerini söyledi. Eski Maliye Bakanı CHP Millet ekili Zekeriya Temizel de hükümetin zaten enflasyona yenilmiş ücretlilerden sanki yıl içinde gelirleri artmış gibi yüksek vergi aldığını söyledi.

İŞÇİ İSYAN ETTİ


Komisyona sunum yapan TÜRK-İŞ temsilcisi Enis Bağdadioğlu, gelir vergisi tarife oranlarının düşük tutulması yüzünden asgari geçim indirimiyle sağlanan vergi indiriminin anlamını yitirdiğini, ücretlilerin bu yüzden, gelirleri enflasyon karşısında eridiği halde fazla vergi ödemek zorunda kaldığını anlattı. Bağdadioğlu, ücretlilerden vergi adaletini bozmayacak şekilde adil verg alınmasını istedi.

MEMUR DA ZORDA


Komisyona sunum yapan Memur-Sen başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tombul da Bakan Ağbal'ın gerekçe gösterdiği asgari geçim indiriminin sözleşmeli memurda işe yaramadığını, bu memurların yüksek vergi oranlarına takıldığını söyledi. Tonbul, hükümetin yüzde 15'lik vergi alt dilimini belirleyen gelir tarifesini düşük tutması nedeniyle memurların yüksek vergi ödemek zorunda kaldığını söyledi. Tonbul, 12 bin 600 liradan 13 bin liraya çıkarılan alt dilimin en az 14 bin 600 liraya çıkarılmasını istedi.