Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 yıldan uzun süredir uygulanan katma değer vergisinin (KDV) üretimi ve ihracatı örseleyici bir şekil aldığını, KDV'de reform çalışmalarının ise birkaç ay içinde somut hale geleceğini söyledi.

Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Çağrıda bulunduk... Birçok sivil toplum örgütünden son derece önemli geri dönüşler aldık. Birkaç ay içinde bunları topladıktan sonra bulguları masaya koyacağız... Reformu nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız" dedi.

KDV'nin Türkiye için doğru bir vergilendirme sistemi tercihi olduğuna dikkat çeken Ağbal, 1985 yılında uygulamaya alınmasından bu yana sistemde birçok değişiklik yapılarak tüketimi vergilendiren bir sistemden üretim ve yatırımları vergilendiren bir sisteme dönüştüğünü belirtti.

Ağbal, "Sistem bu haliyle yatırımın, üretimin hatta istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Özellikle mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışıyor, ithalat yapmak daha cazip" dedi.

Ağbal mevcut KDV sisteminde reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan alacağı olduğunu da belirtti.

BÜYÜMEDE BU YIL %5'İ YAKALARIZ

Türkiye ekonomisinin geçen yılki darbe girişiminden sonra ivme kaybettiğini, ancak arzı destekleyici maliye politikası dahil olmak üzere alınan önlemlerle ve elverişli küresel konjonktür ile hızlandığını belirten Ağbal, bu yıl yüzde 5 civarı büyüme oranının "rahatlıkla" yakalanacağını söyledi.

Gayri safi yurtiçi hasıla geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.5 büyüdükten sonra artış hızı bu yıl ilk çeyrekte yüzde 5'e yükselmişti.

Ağbal, yeterli istihdam sağlanması için büyümenin yüzde 5-6 olması gerektiğini belirtti.

Beyaz eşya ve konut sektörlerinde yapılan vergi indirimleriyle bu sektörlerin hızlandığını ve ekonomik toparlanmanın imalat sanayinin geneline yayıldığını belirten maliye politikasıyla ekonomiye verilen desteğin "zamanı gelince" kademeli olarak kaldırılacağını söyledi.

Ağbal, "Kamu maliyesi, maliye politikası konjonktürel olarak ekonomiye destek verecek ama zamanı gelince kademeli olarak bu destekleri kaldıracak" dedi.

Ağbal, bu yıl bütçe açığının GSYH'ye oranında öngörülen hedefin yüzde 2 civarı olduğunu ancak aşağı çekmeye çalışacaklarını, "Önümüzdeki aylarda yapacağımız çalışmalarda bunun yüzde 2'nin altında olması için gayret göstereceğiz" dedi.

REUTERS