Dünya genelinde etkili olan zararlı yazılım `WanaCry saldırısı' Oyak Renault'un Bursa fabrikasında da üretimi durdurdu. Tedbir amacıyla önceki gün sabah 03.00´ten beri endüsriyel faaliyetlerin durduğu fabrikadaki üretimin dün gece saat 24.00´teki vardiyada başlaması bekleniyordu fakat üretim başlamamıştı. 08:00-16:00 arası işe başlayacaklara mesaiye gelmemeleri çağrısında bulunulmuştu. Sozcu.com.tr'nin fabrika kaynaklarından aldığı bilgiye göre Oyak Renault'da üretim sabah saatleri itibariyle yeniden başladı.

Siber saldırı Cuma gününden itibaren Renault şirketini de etkiledi. Fransa'nın güneybatısındaki Sandouville'deki fabrikanın ardından Bursa Organize Sanayi Bölgesi´ndeki Oyak Renault fabrikasında da bilgisayar ve otomasyon sistemlerinin etkilenmesi nedeniyle üretim durdu. Fabrikadaki tüm bilgisayarlar kapatılırken, 3 vardiya halinde çalışan fabrikada günde bin 310 üretim yapılıyor. Bursa fabrikasında geçen yıl eylül ayında Yeni Megan Sedan üretimine başlanmıştı. Şirketin bu model otomobili sadece Bursa fabrikasında üretiliyor.

[old_news_related_template title="Wannacry'la ilgili bilmeniz gereken her şey burada" desc="WannaCry saldırısında 'son dakika' gelişmeleri peş peşe yaşanıyor. WannaCry adıyla anılan bir fidye yazılımı Türkiye dahil en az 99 ülkenin başına bela oldu. Solucan özelliği de bulunan bu zararlı yazılım sadece birkaç saat içinde dünya genelinde yayıldı. İngiltere'de sağlık sistemi çöktü, bazı hastanelerde ameliyat yapılamıyor. Saldırıdan korunmanın yolları var. İşte WannaCry'la ilgili bilmeniz gereken her şey..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/wannacry.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-herkesi-ilgilendiriyor-turkiyenin-de-etkilendigi-ortaya-cikti-1847147/"]

'DÜNYADAKİ RENAULT GRUBUNU ETKİLEDİ'


Oyak Renault yetkilileri ise küresel boyuttaki saldırının dünyadaki bütün Renault grubunu etkilediğini belirterek şöyle demişlerdi:

"Yazılımın zarar vermemesi için endüstriyel faaliyetler durduruldu. Bursa fabrikasında da montaj bantlarında üretime ara verildi. Bu, Renault´un küresel bir kararı. Halen virüsün yayılmasını önlemek için çalışmalar devam ediyor. Gün içindeki toplantılar sonucu üretimle ilgili durum kesinleşecek."

resimid_3454345

Son olarak İngiltere'nin ulusal sağlık sistemi veri tabanı ile İspanya'da başta telekomünikasyon şirketi Telefonica olmak üzere elektrik şirketi Ibedrola, enerji şirketi Gas Natural, bankacılık grubu BBVA'nın da aralarında bulunduğu ülkenin en önemli şirketleri zararlı yazılım 'WannaCry'ın hedefi olmuştu. ABD, Rusya, Avustralya, Portekiz ve Meksika'daki kamu ve özel kuruluşlar da uluslararası siber saldırıdan etkilenmişti.

DHA