İHA

Ekonomi piyasalarının son günlerde en çok konuştuğu bitcoini anlatan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Bazı iktisatçılar bunun yerleşmeyeceğini, geçici bir durum olduğunu ve çökeceğini, sistemin dışarıda kalacağını, tasfiye olacağını söylüyor. Bazı iktisatçılar ise zaman içerisinde daha da şekillenip oturacağını, artık önümüzdeki dönemlerin parasının bu olacağını ifade ediyor. Ama sistem çalışıyor ve bugün itibariyle 50 bin liranın üzerinde karşılığı var. Bitcoin haziran ayında 4 bin dolarken bugün 15 bin dolar civarında işlem gördü. Bazılarına göre 100 bin ile 1 milyon dolar arasında beklenti var” dedi.

[caption id="attachment_2135805" align="alignnone" width="880"]resimid_4343219 Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu[/caption]

"ÇOK ÖNE ÇIKANE GİDEREK ARTAN BİR OLAY"


Bazı ekonomistlere göre bitcoinde düşme ve tasfiye yaşanabileceğini belirten Tatlıoğlu, “Ancak çok ciddi bir yatırım, tasarruf, mübadele alanı. Şimdi ülkeler arasında transferde kullanılıyor.

[old_news_related_template title="Yüz yüze gizemli Bitcoin ticareti" desc="Hemen hemen her gün rekor kıran Bitcoin'in İstanbul'da bir site üzerinden yüz yüze ticareti yapılıyor. Aracılar ile satıcılar site üzerinden iletişim kurup AVM'ler veya belli bazı kafeler gibi belirli noktalarda buluşup anlaşıyorlar. Uzmanlara göre illegal yollardan kazanılan paralar da bu yöntemle Bitcoin'e dönüştürüldükten sonra tekrar yüz yüze ticaret ile nakde çevriliyor. Ayrıca aracıların bitcoin aldıkları paraları legal yollardan elde edilmiş olsa bile devlete bu satış için vergi ödenmiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/12hp12ph12hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/yuz-yuze-bitcoin-ticareti-ile-kara-para-akliyorlar-2133327/"]

Buradan paranızı Amerika’ya bitcoin üzerinden gönderebiliyorsunuz. Kendine ait bir sistemi var, bu dijital para (blockchain) çok öne çıkan ve giderek de artan bir olay. Günlük hayatımızı da etkileyen, sokaktaki insanın bile yatırım yapmayı, kullanmayı düşündüğü bir unsur olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
[old_news_related_template title="Mehmet Şimşek'ten Bitcoin uyarısı" desc="Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kripto para birimi Bitcoin hakkında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'Bu spekülasyondan uzak durmalı.' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/resimid_4122513-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mehmet-simsekten-bitcoin-aciklamasi-2130084/"]

"BİTCOİN EN DEĞERLİSİ, EN ÖNEMLİSİ"


Bitcoinin “sanal para” olarak da tanımlandığını dile getiren Tatlıoğlu, “Bildiğiniz para gibi rezerv bir para değil, yani herhangi bir devletin inisiyatif hakkından doğan bir unsur değil. Bunun esası 'block chain' dediğimiz bir sistem. Bitcoin bunun bir tanesi ve en değerlisi, en önemlisi. Ancak baktığımızda mübadele aracı olarak artık kullanılabiliyor, bir değer arz ediyor o nedenle giderek de yaygınlaşıyor. Henüz tam anlamıyla oturmuş bir sistem değil. Bunun üzerinde çok ciddi spekülasyonlar da yapılıyor” dedi.

[old_news_related_template title="Uğruna cinayet işlendi: Sanal para birimi Bitcoin!" desc="Sanal para Bitcoin ülkemizde çok fazla bilinen bir para birimi değil. Ancak Antalya'da Bitcoin nedeniyle cinayet işlendi. Şükrü Ersoy adındaki bir kişi Bitcoin hesabındaki parayı, kendi hesabına aktarmak isteyen kişiler tarafından öldürüldü. Peki sanal para birimi olan Bitcoin nedir? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/shutterstock_557594047.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ugruna-cinayet-islendi-sanal-para-birimi-bitcoin-2014995/"]

“PARA YERİNE GEÇMEYE BAŞLADI"


Bitcoin denilen sanal paranın bir yöneticisinin olmadığını hatırlatan Tatlıoğlu, “Bir yöneticisi yok, bir sistemi var. Özellikle bitcoin altın gibi. Yani altın madenden çıkıyor. Bitcoinin de bir madeni var, bunun içinde dijital işlemler var. Bilgisayar oyunu gibi düşünelim. Çok uzun ve meşakkatli bir süreç sonucunda buna ulaşabiliyorsunuz.

[old_news_related_template title="İstanbul'da 12 milyon liralık Bitcoin gaspı" desc="Türkiye'de Bitcoin'in ne olduğu hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Ancak Bitcoin için işlenen suçlar her geçen gün artıyor. Antalya'da işlenen ilk Bitcoin cinayetinin ardından, ilk Bitcoin gaspı da İstanbul'da yaşandı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir iş adamının 12 milyon lira değerindeki sanal parasını, 'Bitcoin'ini gasp ettiği belirtilen şüphelileri gözaltına aldı. Gasp anı güvenlik kamerasına ve operasyon anı ise polis kamerasına yansıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/shutterstock_747970189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/istanbulda-12-milyon-liralik-birtcoin-gaspi-2092862/"]

Bitcoin 21 milyon ile sınırlandırılmış, ancak buna ulaşmak da gerçekten altın gibi maliyetli bir şey. Dolayısıyla hadi bunu bulalım, hemen çıkartalım demek kolay bir iş değil. Blockchainde aşağı yukarı 70’in üzerinde sanal para birimi var. Ama bunların başında bitcoin 21 milyon sınırıyla piyasaya sürülmüş ve dünyada artık birçok alışveriş merkezlerinde kabul gören, güvenli bir sistem. Paranın yerine geçmeye başladı” diye konuştu.

Tatlıoğlu, bitcoinin bir şans oyunu olmadığını ve son derece güvenli olduğunu savundu.