Güney Kore başsavcılığı, ülkenin en büyük sanayi kuruluşu olan Samsung Electrnics'in başkan yardımcısı hakkında, Cumhurbaşkanı Park Geun-Hye'nin bir dostuna rüşvet verme suçlamasıyla tutuklama kararı istendiğini açıkladı.

Reuters'te yer alan habere göre Samsung Başkan Yardımcısı Jay Y. Lee, geçen hafta 22 saat süren sorgulamadan geçmişti. Savcılık, parlamentonun Cumhurbaşkanı Park'ın görevine geçen ay son vermesiyle sonuçlanan bir yolsuzluk skandalını çözmeye çalışıyor.

Özel savcılık, Lee'yi 43 milyon won (36.42 milyon dolar) tutarında rüşveti, Park'ın yakın arkadaşı ve skandalın baş kişisi olan Choi Soon-sil'e ödemekle suçluyor. Babasının 2014 yılında hastalanması üzerine Samsung Group'un fiilen başına geçen Lee, aynı zamanda zimmetine para geçirmek ve yalan ifade vermekle de suçlanıyor.

[old_news_related_template title="Güney Kore Cumhurbaşkanı hakkında karar verildi!" desc="Güney Kore Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin yetkilerini askıya aldı. Kararın 56'ya karşı 234 oyla alınmış olması, hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları bulunan Park'ın iktidardaki Saenuri Partisi'nden bazı milletvekillerinin de aleyhte oy kullandığını ortaya koyuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/2016-12-06t132605z_2_mtzgrqecc6rj9ftu_rtrfipp_0_southkorea-politics.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-guney-kore-cumhurbaskani-hakkinda-karar-verildi-1555191/"]
Seul mahkemesi Çarşamba günü, savcılığın tutuklama talebine onay verip vermeyeceğini kararlaştıracak.Samsun Group'un önde gelen şirketi ve dünyanın en büyük akıllı telefon imalatçısı Samsung Electronics'in hisseleri bugün yüzde 2.3 düşüş gösterdi.Güney Kore aylardır siyasi bir kriz içinde. Aralık ayında Park'ın görevine son veren parlamentonun bu kararı eğer anayasa mahkemesinde de onaylanırsa,iki ay içinde başkanlık için yeni seçim yapılacak.Birleşmiş Milletler'in bir önceki genel sekreteri Güney Koreli diplomat Ban Ki-moon'un başkanlık için aday olması bekleniyor.

LEE JAY-YOUNG


Samsung'un şu anki başkanı Lee Kun-He'nin oğlu olan Lee Jay-Young'un gelecekte Samsung'un  başına geçmesi bekleniyordu. 1968 yılında doğan Lee'nin Forbes'e göre 6 milyar dolarlık bir servete sahip.