2017 yılının başında 3.50 civarında olan dolar/TL yıl sonuna doğru 3.95'i aştı. Böylece Türk Lirası yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 12 değer kaybetti. Vatandaş döviz bürosundan bir dolar almak istese para üstü alamayacak, çünkü bir kuruş piyasada bulunmuyor.

Doların bir yıllık seyri. Grafik: Bloomberg Dolar/TL'nin son bir yıllık seyri. Grafik: Bloomberg


Euro ise bugün en yüksek 4.6408'i gördü.

Euronun son bir yıllık seyri. Grafik: Bloomberg Euro/TL'nin son bir yıllık seyri. Grafik: Bloomberg


Reuters'ın haberine göre; Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının yanı sıra enflasyon riski, ABD ve Avrupa ile gerilen ilişkiler ve hükümet kanadından gelen faizin düşmesi gerektiğine yönelik söylemlerin Merkez Bankası'na dönük eleştirilerle güçlenmesinin etkisiyle 3.94'ü aşarak yeni tarihi zirveye çıktı.

[timeline_template title="Kur bu sabaha hareketli başladı" desc="Dolar/TL 3.9537/3.9546'dan Euro/TL ise 4.6452/4.6460'dan işlem görüyor." image="" day="21" month="KAS" hour="09" minute="37" width="" height="">


CDS NİSAN'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE


Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası (CDS) primleri IHS Markit verilerine göre dünkü kapanışa kıyasla 4 baz puan artarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviye olan 222 baz puana yükseldi.

'AÇIKLAMALAR KUR ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR'


Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı doların tarihi rekorunu sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Nalbantlı, "Kurda bir önceki zirve olan 3.94 seviyesinin geçilmesi ile yeni zirve 4 seviyesinde olabilir. Piyasada siyasi gelişmeler fiyatlanıyor. Gösterge tahvil faizi %14.21 seviyesine yükseldi. Kurda ise 3.9650 görüldü. Hükümet tarafından enflasyonun düşmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiği açıklamaları kur üzerinde baskı yaratıyor. ABD ve AB ile diplomatik sorunlar devam ediyor. Diğer taraftan Zarrab davası ve NATO krizi bu hareketleri hazırladı diyebilirim" derken doların 4 TL üzerine çıkabileceğini söyledi.Nalbantlı sözlerini şöyle devam etti: Siyasi gelişmelerin devam etmesi baskının devamını da yanında getirecektir. 4 seviyesinin üzerine çıkarsak 4.10-4.15 bölgesi görülebilir. Aralık ayında FED’in faiz artışı ve önümüzdeki yıl yapmayı planladığı faiz artışları da bir kenarda duruyor.