Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında dün yayımlanan 696 sayılı kanun hükmünde kararnamede (KHK) yer alan düzenlemelere göre Vakıflar Bankası çoğunluk hissesi Hazine'ye devredilecek. KHK ile Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) da Cumhurbaşkanlığı'na bağlandı. Ayrıca Şeker Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kapatıldı.

Pazar günü yayımlanan KHK'ya göre Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği A ve B grubu hisseler, değerleri üç firma tarafından tespit edildikten sonra, değeri karşılığı Hazine'ye verilecek. Hazine, C grubu hisseleri sahiplerinden talep etmeleri halinde satın alabilecek.

[old_news_related_template title="Taşeron işçiler dikkat! Bakan Sarıeroğlu'ndan önemli paylaşım" desc="Taşerona kadro için hükümetin verdiği sürenin dolmasına sayılı günler kala yeni bir gelişme yaşandı. Bugün yayınlanan KHK'larla taşeron işçisini yakından ilgilendiren bazı detaylar da ortaya çıktı. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide Sarıeroğlu Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Hangi alanlardaki taşeron işçiler kadroya alınacak? Taşeron işçilerin kadroya alınacağı kurumların listesi gelen son dakika haberine göre şu şekilde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/taseron-8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseron-isciler-dikkat-liste-yayinlandi-son-dakika-haberleri-2145043/"]

Borsada işlem görmeyen A, B ve C grubu payların sermayeye oranı, KAP'ta yer alan bilgiye göre sırasıyla yüzde 43, yüzde 15.6 ve yüzde 16.2 düzeyinde. Borsada işlem gören D grubu payların sermayeye oranı ise yüzde 25.2. Sermayesi nominal 2.5 milyar TL olan Vakıflar Bankası'nın piyasa değeri Cuma günkü hisse kapanış fiyatı olan 6.34 liraya göre 15.9 milyar lira.

Vakıflar Bankası'nın ayrıca Güneş Sigorta'da yüzde 48, TSKB'de yüzde 8.4 ve Roketsan'da yüzde 9.9 payı bulunuyor. Bankanın A ve B grubu hisseleri için belirlenen bedel vakıfları temsil eden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ihraç edilecek eşit tutarlı beş kira sertifikası ödenecek. Sertifikaların ilki iki ay, diğerleri ilk kira sertifikasının itfasını izleyen bir, iki, üç ve dört yıl vadeli olarak ihraç edilecek.

SSM CUMHURBAŞKANINA BAĞLANDI


KHK ile Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Savunma Sanayii Müsteşarlığı Cumhurbaşkanına bağlandı. Buna göre, müsteşarlık personeli Cumhurbaşkanı onayı ile atanacak, Cumhurbaşkanı bu yetkisini müsteşara devredebilecek.

Ayrıca satın alma ve geliştirme dahil askeri projelerin en üst onay kurumu Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanacak. KHK ile ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaçlarının Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacağı durumlarda ihtiyaçlar, İçişleri Bakanlığı tarafından SSM'ye doğrudan teklif edilecek. Daha önce ihtiyaçlar Savunma Bakanlığı'na teklif ediliyordu. KHK ile askeri fabrika ve tersanelerin faaliyetlerini yürütmek için Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT AŞ) kuruldu. Buna göre ASFAT askeri fabrikalar ve askeri tersaneleri kullanarak kamudan, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş alabilecek veya bunların ihtiyaçları için teklif verebilecek.

ŞEKER KURUMU VE TAPDK KAPATILDI


KHK ile Şeker Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatıldı Şeker Kurumu'nun ve TAPDK'nın yetkileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve Sağlık Bakanlığı'na devredildi.

REUTERS