Hükümetin, yıllarca beklettikten sonra şimdi de alelacele Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) çıkarmaya çalıştığı taşeron düzenlemesi için ciddi “güvenlik” uyarısı yapıldı. Hükümet, yaklaşık 900 bin taşeron işçisini önümüzdeki 3 ay içerisinde kamuda kadroya alacağını duyurdu. Ancak bu sürede işe alım için bir güvenlik ordusu gerekiyor. Mevcut şartlarda kamuda kadro verilecek memur ve işçilerin detaylı güvenlik soruşturması ortalama bir yıl sürüyor. Güvenlik soruşturması tamamlanmadan kadro onayı çıkmıyor. Hükümet ise bir anda 900 bin kişinin birden güvenlik soruşturmasını tamamlayıp 3 ay içinde kadroya alacağını duyurdu.

ZEHİRLER, SİLAH SIKAR

Bu iş için görevlendirilmiş mevcut personelle 900 bin kişinin 3 ay içinde soruşturmasının tamamlanmasının imkansız olduğu belirtiliyor. Soruşturmanın hızlandırılıp 12 aydan 4 aya indirilebilmesi için ilave personele ihtiyaç olduğu, her 5 taşeron işçiyi soruşturmak üzere 1 istihbarat personelinin görevlendirilmesi halinde dahi yaklaşık 180 bin kişilik bir istihbarat ordusunun gerekli olduğu hesaplandı. SÖZCÜ’ye bilgi veren kaynaklar, taşeron işçilerin kamuda kritik görevlerde bulundukları, terör örgütlerinin emrindeki kişilerin kadroya alınması halinde çok ciddi mal ve can güvenliği riski yaşanabileceği uyarısında bulundu. Güvenlik risklerine ilişkin,  Örneğin kamuda yemekhanede görev yapan taşeron işçisi terör örgütlerinin emrini yerine getirebilecek bir kişiyse memurları, en tepedeki üst düzey yöneticileri zehirleyebilir. Güvenlik görevlisi silahını devlet yöneticilerine çevirebilir” tespitleri yapıldı. Taşeron işçilerin genel olarak eğitimlerinin ve gelir düzeylerinin çok düşük olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Klasik FETÖ soruşturması bu kesimde işlemez. Çoğu imza yerine sözleşmeye parmak basıyor. Bylock’u kullanabilecek bilgi ve teknolojiye sahip değiller. Bank Asya’da hesap açacak, cemaat gazetelerini alacak paraları yok. Klasik soruşturma yöntemi ve hızlı güvenlik araştırmasıyla sakıncalı kişilerin yakalanması imkansız. Bu acele nedir, anlamadık” diye konuştu.

[old_news_related_template title="CHP'den taşeron düzenlemesi için kritik uyarı" desc="CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, taşeron ile ilgili “kötü kokular” geldiğini ifade ederek, “Adalet ve Kalkınma Partisinin aklındaki taşeron düzenlemesi dağın fare doğuracağı hatta o farenin de ölü doğacağı bir sistem ve o yüzden Meclis’e getirmek, konfederasyonlarla, taşeron işçi temsilcileriyle yüzleşmek istemiyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/ozgur-ozel-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/chpden-taseron-duzenlemesi-icin-kritik-uyari-2141607/"]

TÜRK-İŞ'TEN MEKTUP GİTTİ

Hükümet kamuda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında istihdam edilen taşeron işçileri kadroya alacağını açıklamıştı. Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bu şekilde çıkarılması halinde sayıları 69’u bulan KİT’ler ile personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetlerde görev yapan işçilerin kadroya geçemeyeceği ifade ediliyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerinin tamamının kadroya alınması için yoğun girişimlerde bulunan Türk-İş’in, son çare olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve ilgili bakanlara bir mektup göndererek dışarıda kimsenin bırakılmamasını talep ettiği öğrenildi. KHK ile yapılacak taşeron düzenlemesine dava açılamayacağı için düzenlemenin taslak metnine yoğun baskı yapıldığı ifade ediliyor.

[old_news_related_template title="Taşerona kadroda geri sayım: Taşeron işçi için kim ne dedi? İşte son durum..." desc="Uzun zamandır merakla beklenen taşerona kadroda sona gelindi. Hükümet yıl sonunu işaret etmişti. Yıl sonu gelmeden ilk detayları verdi. Şimdi de ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/taseron-son-dakika-bakan-aciklama-kadro-sinav.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taserona-kadroda-geri-sayim-taseron-isci-icin-10-gun-kaldi-2141157/"]