MarjinalSosyal'in girişimi, Facebook'un katkılarıyla başlatılan Sosyal Bağış Hareketi, Türkiye'de bireysel bağış ile sivil toplum bilincini uyandırmak ve STK'lara güç vermek amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. 15 ay boyunca her ayın ikinci perşembesinde bir STK'nın sosyal medya üzerinden tanıtıldığı harekette, yedinci kurum TEMA Vakfı oldu. 12 Ekim Perşembe günü bağışlar 25 yıldır yaşamın kaynağı toprağa sahip çıkan, doğal varlıkların korunması için bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan TEMA Vakfı için toplanacak.

KARNI AÇLAR VE GÖZÜ AÇLAR

TEMA Vakfı 1992 yılında “doğayla çatışmayı bırakıp onunla dost olmaya bakmamız lazım” diyen Nihat Gökyiğit ve “dünya ikiye bölünmüş gözü açlar ve karnı açlar, biz gözü açları doyurmayacağız” diyen Hayrettin Karaca tarafından kuruldu. Bu iki doğa aşığı, toprak sevdalısı insan “Türkiye çöl olmasın!” sloganıyla yola çıktı ve ilk defa onlar sayesinde bu sorun bu kadar yüksek sesle dile getirildi. Çeyrek asır boyunca, TEMA Vakfı çalışanları ve gönüllüleriyle birlikte bu sözü tuttu ve 12.500 hektar alanda 14,5 milyon fidanı toprakla buluşturdu.

DOĞA DOSTU NESİLLER YETİŞTİRİYOR

250 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi gerçekleştiren TEMA, aynı zamanda eğitim, savunuculuk ve gönüllülük faaliyetleri ile de kamuoyunun doğal varlıkların korunması konusunda bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için faaliyetlerde bulunuyor. Çocuklar yaşamı doğada öğrensin diye bugüne dek 3 milyondan fazla çocuğa doğa eğitimleri ve farkındalık etkinlikleri ile ulaşıldı. 50.000'den fazla öğretmene ve 35.000'i aşkın kamu görevlisine çevre seminerleri verildi. TEMA Vakfı, ülkemize doğayı tanıyan, doğanın bir parçası olduğunun bilincinde olan, günlük hayatındaki tercihlerinin doğaya etkilerinin farkına varan, sürdülebilir yaşam için harekete geçen, doğa dostu nesiller kazandırıyor.  TEMA Vakfı inandığı değerlere sahip çıkarak uygulanması doğaya zarar verecek yasalara, bilimsel temellere dayanarak yine yasalarla karşı çıktı. Doğaya saygı duyulmasını siyaset alanında da garanti altına alabilmek için savunuculuk faaliyetleri sürdürüyor. Doğal varlıkları korumak adına açılan 239 davanın 115'i kazanıldı ve 68 dava ise devam ediyor.

UMUT YEŞERTMEYE DEVAM EDİYOR

Çeyrek asırdır yaşanabilir bir gelecek için 650 bini aşkın doğa gönüllüsünün desteğiyle çalışan TEMA Vakfı, sizlerle birlikte büyüyor ve umut yeşertmeye devam ediyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Sosyal Bağış Hareketi, ülkemizde sivil toplum kuruluşlarına yönelik güveni artırmak adına çok anlamlı bir proje. Kurucularımız TEMA Vakfı'nı doğaya karşı bilgili, ilgili ve tepkili bir kamuoyu oluşturmak için kurdular. Ne mutlu bize ki bugün gelinen noktada TEMA Vakfı'nın yüz binlerce gönüllüsü ve destekçisi ile bir halk hareketi olduğunu ve toplumda her yaştan, her görüşten insanı doğa temelinde buluşturduğunu söylememiz mümkün. TEMA Vakfı olarak bizler 25 yıldır insanla, parçası olduğu doğa arasında bağlar kurmak; doğal varlıklarımızı; havamızı, suyumuzu, toprağımızı korumak için çalışıyoruz” diyor.