Kredi derecelendirme şirketi Standard & Poors (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdü; "yatırım yapılamaz" düzeyde olan "BB" notunu değiştirmedi.

S&P'den yapılan açıklamada, Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının "yetersiz kalabileceği" uyarısı yapıldı.

S&P ayrıca Türkiye GSYİH'sinde 2016 yılı içerisinde yaklaşık yüzde 2 oranında büyüme öngörürken 2017 için ise bu oranı yüzde 2.4'e yükseltti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından S&P 20 Temmuz tarihinde Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürmüş görünümü de negatif olarak belirlemişti.

S&P daha sonra 4 Kasım 2016 tarihinde not görünümünü negatiften durağana çevirmişti. S&P bugün açıkladığı sürpriz raporla Türkiye'nin kredi görünümünü tekrar negatife çevirerek 20 Temmuz 2016'daki seviyesine çekti.

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada S&P'nin kararına ilişkin 'Türkiye zaten S&P nazarındaki notu ile yatırım yapılabilir değildi. Görünümü 15 Temmuz seviyesine çekti. Dolar/TL'de bundan etkilenmedi" dedi.

Saat 19:15 itibariyle dolar/TL 3.8613/3.8642 TL seviyesinden işlem görerek karar öncesi olan yatay seyrini sürdürüyor.

Gözler gece ilerleyen saatlerde açıklanması beklenen Fitch kredi notu kararında.

[old_news_related_template title="Gözler Fitch'in not kararında" desc="Piyasanın gözü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in vereceği Türkiye kararına çevrildi. Karar öncesi saat 17:12 itibarıyla dolar 3.86'nın euro ise 4.14'ün üstüne işlem görüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/hp23hp1ph11hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-46-1645031/"]

 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan S&P'nin Türkiye kararını şu sözlerle değerlendirdi:

Hatırlanacağı gibi S&P, başarısız darbe girişimi sonrasında 20 Temmuz’da takvim dışı bir açıklamayla Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyenin iki kademe altına BB seviyesine düşürmüştü ve görünümü de “negatif “olarak belirlemişti. 4 Kasım’da yaptığı takvim dahilindeki not değerlendirmesinde ise, sürpriz bir hamle ile Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmiş, notu ise BB seviyesinde stabil tutmaya devam etmişti. Not halen stabil, ancak S&P bizim biraz da gönül alma dediğimiz 4 Kasım hamlesini geri alarak resmi yeniden 15 Temmuz sonrasına benzetti.

Türkiye’nin S&P ile herhangi bir not anlaşması olmadığını belirtmek gerekir. S&P nezdinde yatırım yapılabilir notu elde edebilmemiz için notumuzun 2 defa yükseltilmesi gerekmektedir. Haliyle çok anlam yüklememek gerekli S&P’nin hamlesine. Asıl önemli olan ekonomik projeksiyonları. Son derece karamsar, özellikle 2016 için öngördükleri %2 büyüme dikkat çekti. İlk iki çeyrekte yeni seriye göre %4,5 büyüme kaydetmiştik. 3. çeyrekte ise ekonomi %1,8 daralmış görünüyor. Bu hesapla 4. çeyrekte %1 altında bir büyüme gelmesi gerekiyor. Yani nerdeyse büyüme kaydetmemiş olacağız. 2017 için öngörülen %2,4 de çok düşük. Önceki senelerle kıyaslarsak; sert bir yavaşlamaya işaret ediyor. Cari açık / GSYH ve net rezervlere ilişkin tahminler ise bizim projeksiyonlarımıza ve piyasa konsensüslerine yakın.

Enflasyonist beklentiler ve kur baskısı ana argümanlar olarak görünüyor. Aynı zamanda kurum TCMB’nin para politikalarının ihtiyaçlara yanıt vermediğini düşünüyor. Hali hazırda Merkez Bankası’nın enflasyonist baskıları, genel kanı ve tahminlerin aksine sınırlı öngörmesi ve bunu da zayıf talep görünümüne dayandırması; para politikası duruşunun fazla proaktif olmadığına ilişkin bir görüntü ortaya koyuyor olabilir. Her zamanki gibi siyasi belirsizliklerden de bahsedilmiş ve referandum sürecinin de bunu yansıttığı önemli satır başlarından biri olarak karşımıza çıkmış.

[old_news_related_template title="Merkez Bankası'ndan kur açıklaması" desc="Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, twitter hesabında paylaştığı grafikler ile sıkı para politikasına devam ettiğini açıkladı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/880-164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/merkez-bankasindan-kur-aciklamasi-1646840/"]