Cemaatlere ait okul, yurt ve pansiyonlar da dahil olmak üzere özel okul ve hastanelerin şebeke suyunu ücretsiz kullanmalarının önünü açan madde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Ayrıca belediyelerin kamu kurumlarına konutlara göre daha yüksek su tarifesi uygulayıp suyu pahalıya satma yetkisi de yüzde 50 ile sınırlandırıldı. Düzenlemeye itiraz eden Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) temsilcileri, bu düzenleme nedeniyle bedava suyun maliyetinin konut ve işyerlerine yüklenebileceğini, vatandaşın su faturasının zamlanabileceğini söyledi. AKP Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da belediyelerin bazı özel şirketlere bedava su vermek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

KAMU, ÖZEL FARKETMEZ

Belediyelerin bedava ya da indirimli su verebileceği alanları daha da genişleten torba tasarının 90’ıncı maddesine göre, belediyeler ve belediyelere bağlı su idareleri isterlerse meclis kararıyla mabetlerin yanı sıra eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere de indirimli ya da tamamen ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecekler. Kabul edilen maddeye göre, belediye sınırları içinde bulunan vakıf, cemaat, dernek ya da benzer sivil toplum kuruluşlarının işlettiği özel okullar, özel yurtlar, özel pansiyonlar ve özel hastaneler belediyelerden karar çıkarmaları halinde suya para ödemeyecekler. Aynı şekilde kamuya ait yurt ve hastanelerle pansiyonlar da ücretsiz su imkanlarından yararlanabilecek. Yeni düzenlemeye hem komisyondaki muhalefet milletvekilleri hem AKP’li Çaturoğlu hem de Türkiye Belediyeler Birliği karşı çıktı.

Özel okul, hastane, yurt ve pansiyonların kapsam dışına alınıp bedava veya indirimli suyun sadece kamu kurumlarıyla sınırlandırılmaması halinde aşırı talep geleceğini belirten TBB temsilcileri, belediyelerin ücretsiz kullandıracağı suyun maliyetinin eninde sonunda diğer abonelere yükleneceğine dikkat çekti. Çaturoğlu da düzenlemeden sonra belediyelerin bazı özel şirketlere bedava su vermek zorunda kalabileceği uyarısında bulunarak “Belediyeler kâr amacıyla kurulmuş ticari kuruluşlara da ücretsiz su vermek zorunda kalır” uyarısı yaptı.

SİYASİ RANT KAPISI


Belediyelerin indirimli ya da ücretsiz su vereceği özel kurumları belirleme konusunda objektif bir kriter maddeye eklenmedi. Dolayısıyla herhangi bir siyasi partiye bağlı belediyeler hangi okul, yurt, pansiyon ya da hastaneye indirimli ya da tamamen ücretsiz su vereceklerine tamamen kendileri karar verecek. Herhangi bir siyasi partinin meclis çoğunluğunu elinde bulundurduğu belediye yönetimi, kendi partisine oy kazandırabilmek, cemaat ya da vakıf ve dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının oylarını partisine yönlendirmek için kamu malı olan suyu bedava verebilecek.