ABD’nin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’yı İran’a uygulanan ambargoyu ihlal ettiği gerekçesiyle havaalanında tutuklanmasından sonra Türkiye’ye ciddi yaptırımlar gelebileceği uyarısı yapıldı. Maliye eski Bakanı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu eski Başkanı Zekeriya Temizel, iddialarla ilgili olarak içeride vatandaşların dışarıda dünya kamuoyunun ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Hükümetten Halkbank açıklaması" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanmasıyla ilgili olarak, 'Görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan, önceden hazır olduğu görülüyor' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/hn1212nh21nh21312323-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hukumetten-mehmet-hakan-atilla-aciklamasi-1762234/"]

BİR KİŞİYE YIKILAMAZ


Temizel, SÖZCÜ’nün sorularını yanıtlarken, olayın iç yüzünü bilmeden yapılacak her türlü yorumun kişilere ve kurumlara zarar vereceğini, bu nedenle tutuklamaya neden oluşturan olayla ilgili olarak yetkililerin acilen halka bilgi vermesi gerektiğini söyledi. “Herhalde tutuklanan bankacı kendi inisiyatifiyle devletten gizleyerek iş yapmadı” diyen Zekeriya Temizel, “Kişileri tek sorumluymuş gibi tek başına ortada bırakmamak gerekir. Sorunun bir kişinin cezalandırılmasıyla atlatılacağı düşünülmesin” dedi.

Temizel, ABD’nin kendisini dünyanın jandarması olarak görüp kendi koyduğu ambargoya herkesin uymasını istediğini, üstelik yaptırımları da hayata geçirdiğini ifade etti. Olayın sürpriz olmadığını, bu konuda sorun yaşanabileceğini birçok kez dile getirip uyarı yaptıklarını belirten Temizel, ABD’nin İran ambargosunun ihlali nedeniyle daha önce de Fransız ve Alman bankalarına ceza kestiğini söyledi. Temizel, olayın iyi savunulamaması ve iyi anlatılamaması halinde benzer yaptırım ve cezaların Türk bankalarına da gelebileceğini belirtti.

Temizel, ABD’de İran ambargosunun ihlaliyle ilgili açıklamaların yapılmasının ardından bankacı olan olmayan birçok kişinin ABD’ye yapacağı ziyareti iptal ettiğini, tutuklanan Atilla’nın böyle bir ortamda bu ülkeye gitmesine anlam veremediğini söyledi. Temizel, hükümetin bu sorunu, ‘Türkiye’nin büyümesini hazmedemiyorlar’ türünden siyasi spekülasyon malzemesi yapmadan ciddiyetle çözmesi gerektiği uyarısında da bulundu.

[old_news_related_template title="Halkbank hisselerinde tarihi düşüş" desc="Halkbank hisseleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ardından tarihinin en büyük düşüşünü yaşıyor. Bankanın hisselerindeki düşüşler yüzde 15'e vardı. Dolar uçuşa geçti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/hp12hp12ph12hp12hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-halkbank-hisselerinde-tarihi-dusus-1762209/"]

DEVLER CEZA YEDİ


HALKBANK’ı İran’a uygulanan ambargoyu delmekle suçlayan ABD, aynı gerekçeyle Avrupa’nın dev bankalarına büyük cezalar yağdırdı. En yüksek cezayı 8.9 milyar dolarla Fransız BNP Paripas’a kesen ABD, Almanya, İtalya ve İskoçya bankalarına da ceza kesti. 2015’te Fransız Credit Agricole’e 787 milyon dolar ceza kesen ABD, Alman Commerzbank ve Deutsche Bank’a ise inceleme başlattı.

HISSELERI ÇAKILDI


HALKBANK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklanması para piyasalarında paniğe neden oldu. Dolar 3.6615 liraya kadar yükseldi. Borsa İstanbul’da işlem gören Halkbank hisseleri ise günü yüzde 14.26 kayıpla 10.34 liradan tamamladı. 15 milyar lira olan Halkbank’ın piyasa değeri 2.1 milyar liralık kayıpla 12.9 milyar liraya geriledi.