Torba yasanın içerisinde işsizlik ödeneği, asgari ücret, taşeronların maaşı, terörle mücadele gibi pek çok konu bulunuyor. Bu konuların dışında hükümlüler ise af beklentisi içinde. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül cezaevlerinde kalanların beklentileri üzerine ‘af çıkacak mı’ sorusuna yanıt verdi. İşte 2017 torba yasa ile gelecek düzenlemeler...

Vatandaşlar torba yasanın ayrıntılarını büyük bir merakla bekliyor, farklı konularda önemli değişikliklerin yaşanacağı torba yasa ile yapılacak olan düzenlenemeler neleri kapsayacak? Asgari ücret ve işsizlik maaşıyla ilgili iyileştirmeler olacak mı sorusu sıklıkla sorulurken af çıkıp çıkmayacağı da merak ediliyor. İşte torba yasayla gelmesi beklenen değişiklikler ve af çıkacak mı sorusunun yanıtı...

TORBA YASA İLE NELER DEĞİŞECEK?

– Terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bastırılması sırasında yaralananlar memur olabilecek.
– Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların alacakları yetki belgesi için yapacakları harcamalar 2020 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
– Asgari ücretin 1404 liranın altına düşmemesi için çalışanlara ilave geçim indirimi sağlanacak.
– Taşeron işçilerin maaşlarını Maliye Bakanlığı belirleyecek.
– Ay sonları ödenen işsizlik maaşı her ayın 5'inde ödenecek.
– Terörle Mücadele Kanununa göre istihdam hakkı bulunanlarda yaş sınırı kalkıyor.
para-671

AF ÇIKACAK MI?

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak için yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Bazı suçlarla ilgili toplumda gerçekten cezasızlık anlamına gelecek algı oluşmasını istemiyoruz. Çok hassas bir konu. ‘Cezaevleri boşalsın, rahatlama sağlansın’ diye bir düzenleme yapılamaz. Çünkü adalet duygusu yara alır. Suç işleyenlerin cezasını çekmesi lazım. Şu anda olgunlaşan bir durum yok. Somutlaşan bir çalışma olursa kamuoyu ile paylaşırız. Bu tür infaz düzenlemeleri her zaman yapılabilir ancak kamu vicdanını rahatsız etmemek kaydıyla.

Türkiye’deki cezaevi sayısı: 384
Cezaevlerinin kapasitesi: 207.339
Hükümlü sayısı: 141.802
Tutuklu sayısı: 207.339
Cezaevlerindekilerin sayısı: 229.790
Adli tutuklu(Cinayet, gasp, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlar): 163.618
Terör suçlusu: 63.242
FETÖ tutuklusu sayısı: 49.900
Organize suçtan tutuklu: 2.930

YILLARA GÖRE TUTUKLU SAYISI:

2012: 136.020
2013: 145.478
2014: 158.837
2015: 178.089
2016: 199.328
2017: 229.7990

para-tasarrufu

TORBA YASA'DAN 21 MADDE ÇIKARILDI, 18 MADDE EKLENDİ

Kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın” önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

AKP tarafından 130 madde olarak komisyona sunulan tasarıdan bugüne kadar 21 madde çıkarılırken, 18 yeni madde ise eklendi.

Tasarının görüşmelerinde gelir vergisi ve tepki çeken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesinde geri adım atan hükümet, OVP’de de yer alan 2018-2020 bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için kurumlar vergisini tüm kurumlara yönelik üç yıllığına yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkardı.

Hükümet kamuoyu tepkilerinin ardından ücretliler için gelir vergisinin üçüncü diliminde vergi oranını yüzde 27’den yüzde 30’a çıkaran maddeyi metinden çıkarırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki artışları da tasarının ilk haline göre mevcut araçlar için düşürdü.

Bu gelir azaltıcı adımları telafi etmek adına ise kurumlar vergisindeki artış sektörsel bazda genişletildi. Komisyon’daki görüşmeler sırasında yapılan bir değişikle ilk etapta sadece finansal kuruluşlarda ancak kalıcı olarak yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisi, tüm kurumlar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldı. Ancak artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı. Bakanlar Kurulu’na bu artışı düşürme yetkisi de verildi.

Bu kalemde yapılan artış, yaklaşık 30 milyar TL’lik gelir artışı öngörülen tasarıdaki tek bir kalemdeki en büyük geliri oluşturuyor. Gelecek yıl bu kalemde yapılan değişiklikle 6.4 milyar TL ilave gelir öngörülüyor.

ASGARİ MAAŞTA DA DÜZENLEMELER OLACAK


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, “Torba Tasarı” olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri esnasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle eylül ayından itibaren bazı asgari ücretlilerin gelirlerinin bin 404 liranın altına düştüğünü belirterek, “Bu düşüşü engellemek, asgari ücretlinin gelirinin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere bir yasal düzenleme önerimiz var.” dedi.