Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların büyük çoğunluğunun yabancı kontrolünde olması tartışmalara neden olurken, sektördeki 47 banka birleşse dahi bir Avrupa bankası etmiyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin hazırladığı ‘Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri: Türkiye -AB Ülkeleri Araştırması’nın ortaya koyduğu bu gerçek, toplam aktif büyüklüğü 736 milyar Euro olan Türkiye bankacılık sektörünün Deutsche Bank’ın yarısı bile etmediğini gösteriyor. Araştırmaya göre Türkiye bankacılık sektörü toplam 736 milyar Euro’luk aktif büyüklüğü ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında 13’üncü sırada yer alıyor. Deutsche Bank’ın 2016’da ulaştığı toplam aktif büyüklüğü ise 1 trilyon 591 milyar Euro.

basliksiz-2

İNGİLTERE İLK SIRADA

Araştırmada, AB’ye üye 28 ülkenin Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yayımlanan 2016 yılı verileri kullanılıyor. Raporda, 2005-2016 döneminde AB ile Türkiye arasında bankaların varlıkları arasındaki farkın 19 kattan, 9 kata indiğine dikkat çekilirken, varlıklarıyla en zengin bankalar sıralamasında ilk üçte İngiltere, Fransa ve Almanya yer alıyor. İngiltere’nin en zengin bankası HSBC’nin toplam varlıkları 2 trilyon 375 milyar dolar. Fransa’nın en büyük bankası BNP Paribas’ın ise toplam varlıkları 2 trilyon 76 milyar Euro’ya ulaşıyor. AB ülkelerindeki bankaların toplam varlığı ise 43 trilyon 170 milyar Euro. Rapora göre, AB’nin gelişmekte olan ülkelerindeki bankaların ortalama aktif büyüklüğü 1.1 trilyon Euro, gelişmiş ülkelerinde ise ortalama 2.3 trilyon Euro’ya ulaştı.

Öte yandan, krizin izlerini taşıyan Avrupa bankaları kârlılıkta eksiden artıya geçmeye çalışırken, Türkiye bu alanda adeta koşar adım ilerliyor. Rapora göre, Türkiye bankacılık sektörü özkaynak büyüklüğünde 9’uncu sırada yer alırken özkaynak kârlılığında ise yüzde 14 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu oranın ortalaması Avrupa Birliği’nin gelişmiş ülkelerinde yüzde eksi 6, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 11 seviyesini buluyor.

AB MEVDUATTA TÜRKİYE'Yİ 8'E KATLADI

Bankalar Birliği’nin raporu, Türkiye’de mevduata yatırılmış tasarruf tutarının Avrupa Birliği (AB) ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği’nde 2016 yılı itibarıyla kişi başına düşen mevduat 43 bin Euro düzeyindeyken, Türkiye’de bu rakam sadece 5 bin Euro ile sınırlı kaldı. AB içinde Almanya, Fransa gibi daha gelişmiş ülkelere bakıldığında ise bu rakam 52 bin Euro’ya kadar yükseliyor. Avrupa Birliği’nin gelişmekte olan ülkelerinde ise kişi başına düşen mevduat rakamı 7 bin Euro düzeyinde seyrediyor.