Haftada 50 saatten fazla çalışmanın yaygın olduğu Türkiye’de çalışanlar bir iş günü sonunda uyku, akşam yemeği, aile ilişkileri ve eğlenceyi ortalama 12.2 saate sığdırmak zorunda kalıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “Daha İyi Yaşam Endeksi” kapsamında derlediği verilere göre, Türkiye bir gün içinde özel yaşama ayrılabilen zaman bakımından 35 ülke arasında sonuncu durumunda. Sıralamanın başındaki Fransa’da ise çalışanlar günde ortalama 16.4 saati dinlenme, eğlenme ve sosyalleşmeyle geçirebiliyor. Türkiye ile birlikte yalnızca 3 başka ülkede özel yaşama ayrılan günlük süre 14 saatin altında; bu ülkeler İsrail, Letonya ve Meksika.
35 ülke ortalaması alındığında, çalışanlar bir günün yaklaşık yüzde 62’sini (15 saat) özel yaşama ayırıyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 51’de kalıyor.

MEKSİKA BİZDEN İYİ

Türkiye’deki çalışanların yüzde 39.3’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Bu oran, haftalık çalışma saatinin uzunluğu bakımından Türkiye’yi takip eden Meksika’da yüzde 28.3, Güney Kore’de yüzde 23.1, Japonya’da ise 21.9 düzeyinde. Hollanda’da çalışanların yalnızca yüzde 0.4’ü haftada 50 saaten fazla çalışırken, bu oran İsveç’te yüzde 1.1, Danimarka’da 2.2, Letonya’da 2.4 olarak hesaplanıyor. 35 OECD ülkesinin ortalaması alındığında ise çalışanların toplamının yüzde 13’ünün haftalık çalışma saati 50’yi geçiyor. OECD raporunda “İşten arta kalan zaman ve kalitesi insanların genel esenliği için önemlidir; fazladan fiziksel ve zihinsel faydalar sağlayabilir” notunu düştü. Raporda erkeklerin daha uzun saatler çalışıyor olmasına rağmen, ev işleri ve çocuk bakımını üstlenen kadınların da boş zamanı kalmadığı vurgulandı.