Türkiye'nin yerli otomobil üretme ve "küresel marka" haline getirme planı nisandaki referandum öncesi tekrar sıcak gündem olurken, uzmanlar Türkiye'nin yerli araç üretecek mühendislik ve donanım altyapısına sahip olduğunu ancak dünya pazarlarına marka yaratarak satış imkanı sağlamanın zor olduğunu söylediler.

Uzmanlara göre otomobil üretimi için belli bir ölçek gerekiyor ve bunun için iç pazar yeterli olmayacağı için ihracatla destek gerekiyor ve bunun için de üretimin en az 300,000-400,000 seviyesinde olması gerekiyor.

otomobil2

HAFİF ARACIN YÜZDE 68'İ İTHAL


Türkiye'de geçen yıl üretilen toplam 1.5 milyon aracın yüzde 77'si ihraç edildi. Geçen yıl yurt içinde satılan yaklaşık 1 milyon hafif aracın ise yüzde 68'i ithal edildi. Yani yurt içinde üretilen 1.5 milyon araçtan sadece 310.000 tanesi yurt içinde tüketiliyor.

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Şubat ayında yaptığı açıklamada hükümetin yerli araç üretimi için konsorsiyum kurulması için sanayicilerle görüştüğünü ve TÜBİTAK'ın yerli araç üretimi için yaptığı çalışmaların bu konsorsiyuma devredileceğini belirtti.

Yerli araç üretimi konusunda Türkiye'de üretici konumda olan şirketleri temsil eden örgütlerden şu ana kadar bu konuda bir açıklama yapılmadı, ayrıca konsorsiyum için kimlerle görüşüldüğüne dair bir bilgi bulunmuyor.

Türkiye'de satılan araçların emisyon değerleri. Tablo: ODD Türkiye'de satılan araçların emisyon değerleri. Tablo: ODD

'HANGİ ŞİRKETLER BİLİNMİYOR'


Otomotiv tedarik sanayini temsil eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nden (TAYSAD) yerli araç konusunda soru üzerine yaptığı açıklamada, "Kamunun direk TAYSAD ile teması olmamasına rağmen, birçok üye firmamız ile bu konu özelinde görüşmeler yapıldığını biliyoruz ve bu görüşmeleri TAYSAD olarak takip ediyoruz" denildi ancak hangi şirket ya da şirketler olduğuna ilişkin bilgi verilmedi.

Özlü "Yerli araç için görüştüğümüz birkaç sanayici var, birbiriyle anlaşan sanayicilerin olduğu bir konsorsiyum düşünüyoruz, TÜBİTAK çalışmalarını bu konsorsiyuma devredeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.