Rus devlet haber ajansı RIA, Türkiye'nin Rusya'dan ayçiçek yağı ithalatına sınırlama uyguladığını bildirdi. RIA'da haberi Rusya'nın Yağ Birliği'nin başında bulunan Mikhail Maltsev'in açıklamalarına dayandırdı.

Sputnik'e konuşan TİM Yönetim Kurulu üyesi Zekeriya Mete, Türk ihracatçıların Rusya'dan tüm tarım ürünlerinin ithalatını kısıtlama kararı aldığını ve Rusya'dan yapılacak tarım ürünleri ithalatının toplam ithalatın yüzde 20-25'iyle sınırlandırılacağını kaydetti.

'KARARI EKONOMİ BAKANLIĞI DEĞİL, TİM ALDI'

Mete, "Ülkeler bazında kotaları belirledik. Herhangi bir ülkeyle sorun yaşandığında, zor duruma düşmemek için kendimizi güvenceye almak istiyoruz. Rusya'dan tüm tahıl ürünlerinin ithalatına yüzde 20-25'lik kısıtlama getirilmesi kararı, Ekonomi Bakanlığı tarafından değil, kuruluşumuz tarafından alındı. Koşulların değişmesi halinde, yarın bu karar da değişebilir" dedi.

UÇAK KRİZİ VE SONRASI YAŞANANLAR

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ticari krizler 2015 yılında Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesiyle başladı.  Uçak krizinden sonra iki ülke arasındaki ticaret hacmi gerileyerek 2016'nın ilk yarısında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,5 azalarak 737 milyon dolara geriledi. 2016'nın Ocak-Eylül döneminde Rusya-Türkiye ticaret hacmi 12 milyar dolar oldu.

Kasım 2015'ten Haziran 2016'ya kadar süren Türkiye-Rusya ilişkilerindeki kriz dönemi, haziranda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektupla normalleşme sürecine girdi.

Yaşanan olumlu gelişmelerin ardından Rusya, Türkiye'den aldığı brokoli, karnabahar, soğan, karanfil gibi bir çok tarım ürününe uyguladığı ambargoyu kaldırdı ve ticari ilişkiler normale dönerek belirli bir ivme kazandı. Ancak iki ülke arasında buğday ve domates ticaretinin payı çok büyük. Yaşanan olumlu gelişmelerin ardından Türkiye, yüksek vergiler uygulayarak askıya aldığı buğday ithalatına tekrar başladı ancak Rusya'nın Türkiye'den aldığı domatese uyguladığı ambargo hala devam etmekte.

REUTERS - sozcu.com.tr