Toplum tarafından dışlanmış, evsiz vatandaşlar için Türkiye'de bir ilk gerçekleştirildi. İstanbul Beyoğlu'nda bir ilk olan Hayata Sarıl Lokantası tüm evsizlere ücretsiz yemek veriyor ve onlara iş imkanı sağlıyor. Lokantanın kurucusu Ayşe Tükürükçü ise daha önce evsiz kalmış fast food restoranlarında duş almış ve uyumak için acil servislerde yatmış. Biz de sozcu.com.tr olarak lokantanın kuruluş hikayesini öğrenmek için lokantayı ziyaret ettik. İşte Beyoğlu'ndaki o lokantanın hikayesi...

Hayata Sarıl Derneği'nin kurucusu Ayşe Tükürükçü Türkiye’de bir ilke imza atarak evsiz insanlar için İstanbul Taksim'de bir lokanta açtı. Tükürükçü'nün hayali olan bu lokantada tüm evsiz vatandaşlar belli saatler içerisinde ücretsiz bir şekilde yemek yiyor. 'Bedenin de beslensin ruhun da’ sloganıyla hizmete açılan lokanta evsizlere iş ve yaşam imkanı da sağlıyor.

BU LOKANTANIN HAYALİ İLE YOLA ÇIKTIM

51 yaşındaki Tükürükçü "Ben 51 yaşındayım sokakta yaşamanın ne kadar zor olduğunu bilirim. İş arasan iş verilmiyor, ev arasan ev verilmiyor. Bunların hepsinin olması için kişinin toplum tarafından bir kimliğe sahip olman bekleniyor. Bende toplumda yok sayılanlara 'bir şey yapmam lazım' diyerek bunun hayali ile bir yola çıktım" ifadelerini kulladı.

Ayşe Tükrükçü ve çalışanları (soldan üçüncü) Ayşe Tükrükçü (Soldan üçüncü)


5 AY EVSİZ KALDIM

Yaklaşık 5 ay gibi bir süre boyunca kendisininde evsiz kaldığını ve acil servislerde yattığını söyleyen Hayata Sarıl Derneği'nin kurucusu Ayşe Tükürükçü "Ben 140 gün yani ortalama 5 aya yakın evsiz kaldım ve dışarıda acil servislerde kaldım. O zaman acil servislerde bu kadar kamera sistemi yoktu. Bu kadar güvenlik sistemi de yoktu. O yüzden kaldığımız belli olmuyordu. Kesinlikle oralarda kalmak kolay değil. Allah kimseyi düşürmesin. O dönemden sonra bir eve taşındım. Sokakta kalmış insanları elimden geldiği kadar hep kendi evime taşıdım yardım ettim" dedi.

EVSİZLERDEN KORKMAYIN

Türkiye'deki vatandaşların evsiz insanlardan korkmamaları gerektiğini söyleyen Ayşe Tükürükçü " Vatandaşlar dışarıdaki evsizlerden korkmamalı eğer ben sokakta yaşamış biri olarak bu vatandaşları evime alabiliyorsam herkes yapabilir. Tamam herkese demiyorum evlerini açsınlar ama hiç değilse destek olsunlar bir el uzatsınlar. Tüm evsiz vatandaşları aynı görmek çok yanlış bir davranış. İçlerinde muhakkak iyi olanları verilen iyiliği suistimal etmeyenleri mutlaka vardır. Onların elinden tutmalıyız" ifadelerini kullandı.

[statistics_releated title="TÜRKİYE'DE KAÇ EVSİZ VAR" value="70 BİN" sub_title="" sub_text="Şefkat Der gönüllülerinin 15 yıllık çalışmalarına dayanarak yaptıkları araştırmaya göre İstanbul’da 7 bin ila 10 bin arasında, Türkiye genelinde de 70 binden fazla evsiz vatandaş bulunuyor.">

TÜM EĞİTİMLERİ ALDIK

Evsizlere, cezaevinde yatmış veya genelevde çalışmış kişilere de bünyesinde çalışma imkanı sunan lokantada her altı ayda bir çalışanlar yenilenecek; bu süreç içinde maaşları ve sigortaları ödenecek. Önceki çalışanların da başka restoranlarda çalışmaları sağlanacağını dile getiren Ayşe Tükürükçü "Sağlık raporu gidip alınmadan zaten bu lokantada kimse çalışamaz. Raporun nasıl alındığını öğrendim herkese gidip aldırttım. Ondan sonra mutfak eğitimi aldık. İş güvenliği eğitimi aldık. Mutfak şeflerinden mutfak eğitimi de aldık." dedi.

LOKANTADA EVSİZLERE YEMEK ÜCRETSİZ

İlk kez Türkiye'de evsiz vatandaşlara bir lokanta açıldığını söyleyen ve Tükürükçü "Bugün gönlümüzden ne yemek geçtiyse onu yaptık. Gündüz  saat 11'den akşam 8'e kadar herkese ücretlidir. Abim gelse ona bile ücretli. Ama akşam 8'den sonra evsiz olan tüm vatandaşlara servisini kendim yapmakla birlikte hepsi ücretsiz" ifadelerini kullandı.

38 GÜN AYNI ÇAMAŞIRI GİYDİM

Ayşe Tükürükçü kendi hayat hikayesini sadece sozcu.com.tr 'ye anlattı. İşte o hikayenin ayrıntıları "Siz banyo yapmak nasıl bir duygu biliyor musunuz? Şimdi evdeki banyoyu beğenmiyor insanlar. Restoranın tuvaletinde banyo yapılır mı? Evet ben yaptım! 38 gün aynı çamaşırı giymek nedir?  Ben giydim. Allah kimseye giydirmesin... Aç kalmak nedir? Veya bir acil servis de midenin kaldıramayacağı çayı içmek nedir? İçiyorsun içersin. Evet ben bu anlattıklarımın iki katını yaşadım ama şuan benden mutlusu yok."