İşsizlik oranlarındaki tırmanış hız kesti. Ancak istihdam kalitesindeki bozulma işsizlik oranındaki gerilemenin geçici olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustos ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puanlık azalışla yüzde 10.6’ya geriledi. Son bir yılda istihdam artışı ise 1 milyon 355 bin kişiye ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine bakıldığında ise istihdamdaki artışın gerçek yüzü ortaya çıkıyor. SGK’nın ağustos ayı verilerine göre toplam sigortalı çalışan sayısı Ağustos 2016-2017 döneminde 1 milyon 370 bin arttı. Fakat, bu artışın 205 bini zorunlu sigortalı işçilerden oluşuyor. Son bir yılda çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyer olarak işbaşı yapanların sayısı ise 1 milyon 127 bin kişiyi buluyor. Veriler, istihdam artışının gerçek işçilerden değil, stajyer, kursiyer, çırak ve bursiyer artışından kaynaklandığını ortaya koyuyor.

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 17.3

TÜİK verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi oldu. Ancak, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR) umudunu kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş olanları da ekleyerek yaptığı hesaplamaya göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyona, işsizlik oranı ise yüzde 17.3’e çıktı. Resmi işsizlik oranı yüzde 10.6 seviyesinde olmasına karşın geniş tanımlı işsizlik oranları istihdamda yaşanan sıkıntının boyutunu ortaya koyuyor. Buna göre, yüksek öğrenim görenler arasında işsizlik yüzde 14.1, kadın işsizliği yüzde 15, tarım dışı kadın işsizliği yüzde 20.5, genç işsizlik oranı yüzde 20.6’yı buldu.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ ORANI 2.7 KAT ARTTI

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2015’ten bu yana sigortalı istihdamının yerinde saydığını belirterek, “Son 10 yıldır böyle bir süreç görülmedi. 2017’nin ilk altı ayında ise sigortalı stajyer ve bursiyerlerden kaynaklanan hormonlu bir artış var” dedi. Erdoğdu, 15-24 yaş arası genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 20.6 olduğunun ortaya çıktığını kaydederek, üniversiteli işsizlerin toplam işsizler içindeki oranının AKP döneminde 2.7 kat arttığını vurguladı.