Çözüm sürecinin sona erdiği 2015 yılından bu yana toplumsal ve ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçen Diyarbakır, uzun bir aradan sonra, iş dünyasının çatı örgütlerine ev sahipliği yaptı. Diyarbakır’da düzenlenen 39. TÜRKONFED Girişim ve İş Dünyası Konseyi toplantısında konuşan Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, son dönemlerde Atatürk üzerinden devam eden hakaret tartışmalarına değindi. Bilecik, “Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin ortak birleştiricisi, bizi biz yapandeğerdir. Atamıza yapılan bu hakaretleri şahsım ve TÜSİAD adına esefle kınıyorum” dedi.

OHAL ZARAR VERİYOR


OHAL sürecinin Türkiye’nin önünü tıkadığını da kaydeden Bilecik, “OHAL şartlarının devamı başta PKK ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyor. Karar mekanizmalarının buna son vermesi gerekiyor” diye konuştu. Bilecik, hukukun ulusal menfaatler açısından büyük önem taşıdığını ve bu alanda iyileşmeden nitelikli yatırım ve katma değer çekmenin mümkün olmayacağını belirtti. Seçimler, referandum ve darbe girişimi ile geçen son 3 yılın ardından seçimlerden yorulmuş bir iş dünyasının ortaya çıktığını aktaran Bilecik, bu dönemde Türkiye’nin krize sürüklenmemiş olmasını büyük şans olarak yorumladı. Referandumun sonuçlanması ile birlikte gelecek 18 ayı Türkiye’nin artık acil reform gündemi ile geçirmesi gerektiğini kaydeden Bilecik, “Bu dönemi erken seçim konuşmaları ile geçirirsek, Türkiye kalkınma yarışında kaybeder ve toparlanma güç olur. Seçim atmosferleri yaşanır ancak artık dönem reform dönemi” şeklinde konuştu.

SİYASET ÇÖZÜM ÜRETMELİ


Hatay doğumlu olan ve Suriye’den Türkiye’ye yaşanan göç dalgasının birinci derecede şahidi olduğunu kaydeden Erol Bilecik, sayısı gittikçe artan Suriyeli gençlerin entegrasyonunun sağlanması gerektiğini aktardı. Türkiye’nin Kürt sorununun çözümü konusunda da önemli adımlar attığını anlatan Bilecik, “Kürt halkımız da çözüme ne kadar istekli olduğunu fazlasıyla gösterdi. Gelecek dönemde silahlı mücadelenin bir daha geri dönmemesini diliyoruz. Siyasetin, çözümün mimarisi olacak koşulları sağlaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

GÖÇÜN MALİYETİ 70 MİLYAR


TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Diyarbakır’a yapılacak ekonomik ve sosyal katkının bölge ekonomisini   geliştirebileceğini kaydetti. “Yarın bu ülkede yine beraber yaşayacağız. Ortak yaşama kültürünün güçlendirilmesi ve insanların hayat tarzlarının korunması, eşit yurttaşlık bilincinin geliştirilmesi hepimizin sorumluluğudur” ifadelerini kullanan Kadooğlu, OHAL kapsamında yapılan işten uzaklaştırmalarla ilgili kararların ve soruşturmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirdi. Kadooğlu, 300 bin kişinin Doğu ve Güneydoğu’dan göç etmesinin kamuya maliyetinin ise 70 milyar TL olduğunu sözlerine ekledi.