Almanya’da bir kilogram Çay-Kur turist çayının 2.49 euro’ya (9.5 TL) satılırken Türkiye’de aynı çayın 25 lira 90 kuruşa satıldığını belirten bir market broşürü sosyal medyada gündem oldu.

[before_after_template position="50" label_left="" label_right="" image_left="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/caycacacyay.jpg" image_right="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/31221312.jpg"]

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı olan ve yurtdışı havalimanlarında Çay-Kur'un çaylarını satan Rizeli iş adamı Zekeriya Mete 2.49 eurodan bir kilogramlık çay satışının olamayacağını söyledi.

'ÖYLE BİR FİYAT OLAMAZ'


Çaykur'un Türkiye'deki iç piyasada daha ucuz olduğunu belirten İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete konuşmasında "Türkiye'de iç piyasada çay daha ucuz. Dış piyasadaki çaylar bize göre daha pahalı. Sosyal medyada çıkar haberlerdeki gibi söylenen gibi bir fiyat yok. Öyle bir fiyat olamaz." ifadelerini kullandı.

Hem Türkiye'de hemde yurt dışındaki havalimanlarında  kendisinin de çay sattığını belirten Mete "Dışarıda ve havalimanlarında  çay daha pahalı satılıyor. Biz dışarıya çayı ucuz satmıyoruz. " dedi.

Dünyada borsaya bağlı pahalı ürünlerin olduğunu ifade eden Başkan Zekeriya Mete "Dünyada borsaya bağlı olan kahveler çaylar ve başka emtialar var. Dünyada tek zirai ilaç kullanılmadan üretim yapılan tek yer Rize... Pestisit yok. Biz bunu yeni yeni pazarlamaya başladık. yeni yeni bir yere getirmeye başladık. 30 ülkeye ihracat yapılıyor. Devlet ithal gelen, Türkiye'de üretim yapan yani yarattığı katma değer sorgulanan ürünlere marka desteği fuar desteği her şeyi veriyor. Ama Türk çayını üreten firmaya Çaykur'a vermiyor.

'KAMU MALIDIR DİYORLAR'


Didi'ye vermiyor. Neden dediğimizde ise 'Kamu malıdır' diyor. Dünyada tek ambalaj olarak taklit edilen ürün Didi, Bunun için  dünyaca ünlü bir marka 500 cc ambalajı yapmak zorunda kaldı. Neden çünkü Didi kadar büyük bir pazar payı aldı ki. Didi aroma değildir. Çaydan damıtılarak yapılıyor. Yani doğal çaydan konsantre edilerek yapılıyor. O yüzden biz hala marka konusunda yeteri kadar destek veremiyoruz." şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Çay-Kur'un Almanya fiyatı fotoğrafı sosyal medyayı salladı" desc="Çay-Kur'un bir kilogram turist çayının Almanya'da 9.5 TL Türkiye'de 25.90 TL olduğu iddiası sosyal medyada gündem oldu. Berlin'in en büyük Türk marketini işleten Euro Gıda'nın şube müdürü Onur Çimen, 'Çaykur Türkiye'de de Almanya'da da aynı fiyat tarifesini uygular. Market ekstra bir kampanyaya gitmiş olabilir' diye konuştu. Çay-Kur'un Almanya toptancısından alınan bilgilere göre de Türkiye ve Almanya'da aynı fiyat tarifesi uygulanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/yeni-manset-kenar-cizgilere-dikkat-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cay-kurun-almanya-fiyati-sosyal-medyayi-salladi-2138108/"]