FOREKS

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Varlık Fonu’nun faaliyetlerinin üç yıllık stratejik yatırım planı kapsamında gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Şimşek, hazırlanan stratejik planının Nisan ayından bu yana Başbakanlık makamına takdim edildiğini bildirdi.

simsek222

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım’a, Türkiye Varlık Fonu’nun finanse edeceği yatırımlarla ilgili soru önergesi yöneltti. Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Varlık Fonu'nun 2017 ya da 2018 yılında finanse edeceği yatırımlar belirlenmiş midir? Belirlenen yatırımlar için varlık fonundan varlık satışı ya da ipotek verilmesi düşünülmekte midir? Varlık Fonu Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin huzur hakları belirlenmiş midir? Varlık Fonu için kira ya da bina alımı yoluna gidilmiş midir? Gidilmesi düşünülmekte midir? Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri için kaç araç, kaç liraya kiralanmıştır? Varlık Fonunda yer alan kuruluşlar içerisinde, Sayıştay denetiminde olanlar için denetimler devam edecek midir?” şeklinde sorular yöneltti.

[old_news_related_template title="Varlık Fonu nedir?" desc="En son yayınlanan 9756 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) birçok kamu kuruluşunun hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna devredildi. Peki, Varlık Fonu nedir?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/varlik-fonu-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/varlik-fonu-nedir-ne-ise-yarar-1662571/"]

ÜÇ YILLIK PLAN


Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıt verdi. Şimşek, “Türkiye Varlık Fonu faaliyetleri üç yıllık stratejik yatırım planı kapsamında gerçekleştirilebilecektir. Türkiye Varlık Fonu Stratejik yatırım planı hazırlanmış olup 10 Nisan 2017 tarihi itibariyle değerlendirilmek üzere Başbakanlık makamına takdim edilmiştir” dedi.

KURULUŞ VE YAPILANMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR


Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş Kanun, KHK ve Esas Sözleşme çerçevesinde belirtilen ana hedef ve faaliyetler kapsamında görevlerini yerine getireceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Halen, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş.'nin kuruluş ve yapılanma çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen varlıklar ve taşınmazlar, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerin yanı sıra piyasalarda güveni artırıcı adımlar atma hedefi ile likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak değerlendirileceğini ifade ederek, “Türkiye Varlık Fonu'na devredilen varlıklar, kurum ve taşınmazların değerleme ve denetimleri halen devam etmekte olup, yıllık faaliyet raporu şeffaflık ilkesi çerçevesinde kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Varlık Fonu kavgadan iş yapamadı!" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/murat-muratoglu-8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/murat-muratoglu/varlik-fonu-kavgadan-is-yapamadi-2008527/"]

YÖNETİM KURULUNUN ÜCRETLERİ DE HENÜZ BELİRLENMEDİ


Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.'nin esas sözleşmesinin Geçici Madde 1 'e göre Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin ücret, huzur hakkı, vb. haklarının Başbakanlık tarafından belirlendiğini ve Henüz Başbakanlık tarafından bu yönde bir karar alınmadığını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş faaliyetlerini yürüttüğü genel merkez ofis kiralaması dışında kira ya da bina alımı yoluna gitmemiştir. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri için piyasa rayiçlerine göre 4 adet araç, aylık 6.950 TL+KDV bedel ile kiralanmıştır” açıklamasında bulundu.

Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş varlık ve şirketlerin, mevzuata göre Sayıştay, BDDK ve SPK tarafından yapılması gereken denetimler aynı şekilde devam ettiğini belirten Şimşek, Ayrıca, halka açık varlıkların ise, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) tüm verilerini açıkladığını ve bağımsız denetimlerini de yaptırdığını belirtti.

[old_news_related_template title="Kamu şirketlerinin hazineye ait hisseleri Varlık Fonu'na devredildi" desc="Son yayınlanan 9756 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre, birçok kamu kuruluşunun hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna devredildi. Varlık fonu bağımsız bir kurum olan Sayıştay denetimine tabi değil. Fonu Meclis içerisinden oluşturulacak bir komisyon ve bağımsız denetim şirketleri denetleyecek. Şirketler üzerindeki bağımsız kamu denetimi kaldırılmış olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/3hp12hp31hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-haberleri-kamu-sirketleri-varlik-fonuna-devredildi-1661794/"]