[imza_template desc="Barış ÖZKAN,Can MUMAY" arry="Barış ÖZKAN,Can MUMAY"][/imza_template]

Sık sık kırdığı rekorlarla, nadiren düşen değeriyle, bazen de uzmanların 'Aman ha uzak durun!' uyarılarıyla gündeme geliyor. Antalya'da uğruna cinayet işlenen, İstanbul'da 12 milyon lira değerinde gaspa neden olan kripto para birimi Bitcoin'den bahsediyoruz.

Kripto para birimi Bitcoin kırdığı rekorlarla tüm dünyada haber olmaya devam ederken ülkemizde henüz her kesim tarafından bilinmiyor. Ancak dijital para alanında yaşanan bu gelişmelere uzun süre kayıtsız kalınmayacak gibi.

Kripto para ile ilgili hergün yeni bir haber okurken, ülkemizde, Yüz yüze Bitcoin alışverişi için aracı olan bir site kurulduğu ortaya çıktı.

 

Söz konusu siteye göre Türkiye'de yüz yüze Bitcoin satışı yapan İstanbul'da 17, İzmir'de 4, Yalova'da ise 1 kişi bulunuyor.

 

Bu kişilerle site üzerinden iletişime geçebiliyorsunuz. Bitcoin satışına aracı olan kişilerin yapacakları işlemlerin bir alt sınırı oluyor. Örneğin bazı kullanıcılar 5 bin dolar ve 100 bin dolar arasında işlem yaparken, bazı kullanıcılar da Türk lirası üzerinden işlem yapıyorlar. İşlem sınırı 500 TL ile 1 milyon TL arasında değişebiliyor. Bazısında ise işlem limiti 5 bin dolar ile 500.000 dolar arasında değişiyor. Sozcu.com.tr olarak görüşmek istediğimiz Bitcoin satıcıları telefonlarımıza dönüş yapmadı.

son

 

BULUŞULACAK YERLER BELİRLİ


Bitcoin almak isteyenlere aracı olan kişiler alıcılarla sadece belirli noktalarda buluşuyor. Bazı satıcılar ise saat aralığı bile veriyor. Satış için buluşulan yerler arasında İstanbul'da Fatih, Suadiye, Beyazıt, Beşiktaş, Şişli gibi semtler ile alış veriş merkezleri bulunuyor. Bir kişi ise sadece Fatih'teki bir AVM'de müşterileriyle görüşüyor.

77777777777777777

Bitcoin'ini satan biri dünyaca ünlü kahve zincirinin Suadiye şubesinde görüşmeyi kabul ediyor.

son22


NİYET İYİ DEĞİL


Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada Blockchain teknolojisinin çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin bu alanı iyi takip etmesi gerektiğini söylerken yüzyüze bitcoin ticareti yapan insanların niyetlerinin kötü olduğunu belirtti. Kurtuluş, “Terör finansmanı, kara para, kumar parasını bitcoin ile topluyorlar. Bu parayı daha sonra nakde çevirmeleri gerekiyor” diyor. Yani illegal yollardan kazanılan para bitcoin alınarak aklanıyor ve daha sonra tekrar nakde çevrilerek sisteme sokuluyor. Güney Kore’nin bu yüzden bitcoin transferini yasakladığını anlatan Kurtuluş ülkede coin fiyatlarının yüzde 20 pahalandığını açıkladı.

[old_news_related_template title="Bitcoin sahipleri vergi ödeyebilir" desc="Maliye, SPK ve Merkez Bankası Bitcoin benzeri kripto paranın ismini koymaya çalışıyor. Üç olasılık var. Kripto para ‘emtia’ olarak adlandırılırsa buradan kazanç elde edenler gelir vergisine tabi olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/shutterstock_691346062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bitcoin-sahipleri-vergi-odeyebilir-2129657/"]

 

[old_news_related_template title="Mehmet Şimşek'ten Bitcoin uyarısı" desc="Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kripto para birimi Bitcoin hakkında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'Bu spekülasyondan uzak durmalı.' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/resimid_4122513-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mehmet-simsekten-bitcoin-aciklamasi-2130084/"]

 

[old_news_related_template title="Bitcoin'le kestane satışı" desc="Ekonominin popüler konularında liste başı olan dijital para birimi bitcoin ile satışlar hız kazandı. Bazı inşaat şirketleri konut satışı yaparken girişimciler tekneden taze kestaneye kadar birçok üründe bitcoin ile ödeme almaya başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/kestane1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bitcoinle-kestane-satisi-2133317/"]