Dünyanın en değerli spor takımları sıralamasına yine Amerikan liglerinde yarışanlar damga vururken, İspanyol futbol devi Real Madrid 5’inciliğe geriledi. ABD’deki Forbes dergisinin sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Amerikan futbolu takımı Dallas Cowboys birinci oldu. 4.20 milyar dolarlık değere sahip olan bu takımı, 3.70 milyar dolar değer biçilen ünlü beyzbol takımı New York Yankees takip etti. Değerlendirmede dünya genelindeki futbol ligleri ile Amerikan futbolu ligi NFL, Amerikan basketbol ligi NBA, Amerikan beyzbol ligi MLB, Amerikan buz hokeyi ligi NHL, Formula 1 otomobil yarışları ve Amerikan motor sporları yarışları NASCAR esas alındı. Takımların işletme gelirlerinin yanı sıra, yayın hakkı gelirleri ile sporcularla yapılan milyonlarca dolarlık bonservis anlaşmaları hesaba katıldı.

kapak

REAL MEDRİD GERİLİYOR

En değerli 51 spor takımından 29’u Amerikan futbolu liginde, 8’i beyzbolda, 7’si Amerikan basketbolunda, 7’si ise Avrupa’daki futbol liglerinde mücadele ediyor. 3 yıl üst üste en değerli spor takımı olduktan sonra geçen yıl liderliği kaptıran İspanyol futbol devi Real Madrid, daha da gerileyerek 5’inci oldu. En değerli futbol kulübü unvanını İngiliz devi Manchester United 3.69 milyar dolar ile kaparken, onu 3.64 milyar dolar ile diğer İspanyol devi Barcelona izledi. Sıralamadaki diğer futbol kulüplerinden Alman devi Bayern Munich 2.71 milyar dolar ile 15’inci, İngiliz devi Manchester City 2.08 milyar dolarla 35’inci, Londra takımlarından Arsenal 1.93 milyar dolarla 43’üncü, Chelsea 1.84 milyar dolarla 47’nci sırada yer bulabildi.

TÜRK TAKIMLARI SIRALAMADA YOK

Sıralamanın en sonunda 1.75 milyar dolar ile ABD’li beyzbol takımı Los Angeles Angels of Anaheim yer aldı. Böylece, en dipteki takımın değeri bir önceki yıla göre yüzde 18 artmış oldu. Ayrıca, 36 takımın, değerinin 1 milyar dolar çıtasını aşmasına rağmen ilk 51 takım içine giremediği kaydedildi. Danışmanlık şirketi KPMG’nin yıllık raporuna göre, Türkiye’nin en değerli üç takımının işletme değerleri ise bu seviyenin dörtte birinin daha gerisinde bulunuyor. KPMG raporuna göre Galatasaray’ın işletme değeri 395 milyon dolar civarındayken, Fenerbahçe 366 milyon dolarla, son 2 yılın şampiyonu Beşiktaş ise 229 milyon dolarla takip ediyor.