İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaz’daki kaçak yapıları yıkmaya başladı. Ancak 12 yıl önce yıkım kararı aldığı 2 villaya dokunmuyor... Villaların sahipleri ise iki tanınmış isim, Feryal Gülman ve Ömer Malaz...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçtiğimiz haftalarda Boğaz’ın simge yapılarından Huqqa, Reina, ve Suada’yı kaçak olduğu için yıktı. Ancak Boğaz’da ‘yıkım kararı’ uygulanmayan yapılar da var. Onlar arasında iki villa da bulunuyor. Yan yana iki metruk villanın sahiplerinden biri cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden Feryal Gülman, diğeri de ünlü işadamı Ömer Malaz....

‘İNŞAAT BİLE YAPILAMAZ’

Sarıyer Tarabya’da 1260 metrekarelik 125 numaralı parsel üzerinde bulunan Gülman’a ait milyon dolarlık metruk villa için İBB 2005’te yıkım kararı aldı. Kararda villanın imar planlarında “koruya katılacak alan”da kaldığına ve bu alanda hiçbir inşaat yapılamayacağına dikkat çekildi. Gülman, kararın iptali için 2005’te mahkemeye başvurdu. Mahkeme 2007’de kararın hukuka uygun olduğuna hükmetti.

3

DANIŞTAY DA ONADI...

Kararda, villanın ruhsatsız olduğu ve korunması gerekli kültür ve tabiat varlığı niteliği taşımadığı için yıkım kararında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmedildi. Danıştay kararı onadı. Gülman’ın yaptığı karar düzeltme isteminden de sonuç çıkmadı ve yıkım kararı kesinleşti. Ömer Malaz’a ait villa için de aynı süreç işledi. Ancak yıkım kararları 12 yıldır İBB tarafından uygulanamadı.

2

VİLLA ORİJİNAL PROJESİNE DE UYGUN DEĞİLMİŞ

Feryal Gülman’ın villası, mimarlık dünyasının duayen isimlerinden Prof. Sedad Hakkı Eldem tarafından “Tarabya Köy Üstü Mahalle Evleri” olarak tasarlandı. İBB’nin yıkım kararında, 1990 yılında villanın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendiği ancak villanın orijinal projesine uygun olmadığı belirtildi. Gülman’ın komşusu, işadamı Ömer Malaz’ın sahibi olduğu villa için aynı gerekçelerle yıkım kararı alındı. Milyon dolarlık iki villa geçen süreçte metruk yapılar halini aldı.