Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) 2014 ve 2015 yılında toplam 1.5 milyon metrekare büyüklüğündeki arsayı hiçbir ihale düzenlemeden yani rekabet ortamı oluşturmadan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na 2.6 milyar liraya sattı. Sayıştay, hazırladığı denetim raporlarında TOKİ’yi arazilerin piyasa değerinin altında satıldığını örneklerle anlatarak iki yıldır uyarıyordu.

Emlak Konut’un yüzde 50,66’sının özel şahıs ve şirketlere ait olduğunu hatırlatan Sayıştay denetçileri, Emlak Konut’un düzenlediği ihalelerle kısa sürede önemli kârlar elde ettiğine dikkat çekerek bu durumun kamu dışındaki diğer hissedarlara milyonlarca liralık avantaj sağladığını anlattı.  TOKİ’nin ihale sistemini bu nedenle gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sayıştay, arsa ve arazilerin, gelir paylaşımlı projeler ve tüm alıcıların katılabildiği rekabete açık artırma yöntemiyle satılmasının önerdi.

743 MİLYON LİRA

2017 yılı itibariyle bu öneriyi dikkate alan TOKİ, toplam 971 bin 623  metrekare büyüklüğe sahip konut, ticaret, turizm, sanayi, akaryakıt ve servis, küçük sanayi sitesi, depolama, spor tesisi, sosyal kültürel tesis, otel, üniversite, özel ilköğretim ve ortaöğretim niteliğindeki 76 adet arsayı satışa çıkardı. Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, İstanbul, İzmir, Konya, Ordu, Sivas ve Trabzon’da yer alan ve toplam 743 milyon lira muhammen bedelle “Açık Artırma” yöntemiyle satılacak arsalar için 26 Ocak günü Turyap tarafından ihale düzenlenecek.

GELİR PAYLAŞIMI

Öte yandan TOKİ, Şubat ayında da İstanbul’un iki yakasındaki iki arazisi için “arsa satış karşılığı gelir paylaşımı” yoluyla satacak. Üsküdar İlçesi Bulgurlu Mahallesi’ndeki arsa için ihale 16 Şubat’ta Küçükçekmece Kartaltepe’deki arsası için ise 22 Şubat’ta ihale yapılacak.

Mart’ta Beyoğlu’na gelecek

TOKİ Beyoğlu Belediyesi ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Sütlüce’de kentsel dönüşüm projesine imza atacak. 397 konut, 16 adet dükkan, 1 adet dini tesis ve otopark inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için 12 Ocak’ta yapılacaktı. Ancak ihale 15 Mart’a ertelendi. 14 ayda tamamlanması planlanan proje 40 milyon lira yatırımla 15 bin 530 metrekare alan üzerinde yükselecek.