Helikopter pilotluğu eğitimi almak için Ankara'ya giden ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç, 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü hainler tarafından Gölbaşı'na yapılan hava saldırısında şehit edildi.

 

Darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle kent protokolü ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla ikiz kardeşlerin mezarının bulunduğu Ali Hocalı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

15-temmuz-sehidi-ikiz-kardesler-1

Törende, ikiz kardeşlerin annesi Senem Oruç ve babası Ali Oruç, çocuklarının mezar taşlarına sarılarak dakikalarca gözyaşı döktü.

Adana İl Müftüsü Hasan Çınar, evlatlarının şehitlik mertebesine ulaştığını belirtip daha fazla mezar başında ağlamamalarını öğütleyerek, anne ve babayı mezar başından uzaklaştırdı.

15-temmuz-sehidi-ikiz-kardesler-2

Evli olan her iki şehidin de eşleri güçlükle ayakta durabildi. Fenalaşan anne Senem Oruç'a sağlık görevlileri müdahale etti. Baba Ali Oruç ise FETÖ'ye tepki gösterdi.

15-temmuz-sehidi-ikiz-kardesler-3

Kent protokolü şehit kardeşlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Tören, dualarla son buldu.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN İSTANBUL'DAKİ ŞEHİTLİĞİ ZİYARET ETTİ


Tüm yurtta sabah namazının ardından 15 Temmuz şehitlikleri ziyaret edildi. İstanbul’da Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet Edirnekapı Şehitliği’ne geldi. Yıldırım burada 15 Temmuz Şehitliği’ni ziyaret etti. Yıldırım’ın ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 15 Temmuz Şehitliği’ne geldi.

BURSA’DA ŞEHİTLİK ZİYARETİ


Bursa'da ise Ulucamii’ye sabah namazına gelen cemaate sabah namazının ardından cami avlusunda çorba ikram edildi. AKP İl Başkanı Cemaletin Torun, hain FETÖ mensuplarının ülkeyi işgal etmeye çalıştıklarını aktarırken, şunları söyledi:

“Türkiye çok önemli bir süreci aziz milletin ferasetli ve dik duruşuyla, canını ortaya koymasıyla atlattı. O günkü olaylarda 250 şehidimiz ve 2 bin 194 gazimiz oldu. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Gazilerimizi de hayırlı uzun ömürler diliyorum. Bu olayları unutmamak ve unutturmamak adına bu tür etkinlikleri her yıl düzenleyeceğiz. Etkinlikleri Ulucamii’de kıldığımız sabah namazıyla başlattık. Her gün etkinliklerimiz devam edecek. 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece 15 Temmuz Demokrasi Meydanında sabaha kadar demokrasi nöbeti tutacağız. Orada çok farklı etkinliklerimiz olacak. Bu tür etkinliklerimizi her yıl gerçekleştireceğiz.”


temmuz-2


Ulucamii'de dağıtılan çorbanın ardından AKP il başkanı Cemaletin Torun, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, AKP Bursa milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Hakan Çavuşoğlu, Osman Mesten ve Muhammet Müfit Aydın, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Pınarbaşı Şehitliğine yürüdü. Şehitlikte 15 Temmuz şehitleri için Kuran'ı Kerim okunduktan sonra edilen duaların ardından vatandaşlar dağıldı.

KARABÜK'TE ŞEHİT METİN ARSLAN ANILDI


Karabük'te de '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğine AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de katıldı. 15 Temmuz darbe girişimine İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde direnirken şehit olan Metin Arslan'ın, Öğlebeli Mahallesi'nde bulunan mezarı ziyaret edildi, dua okundu, karanfil bırakıldı. Anma etkinlikleri kapsamında Beşbinevler Mahallesi´ndeki şehitler mezarlığı da ziyaret edilerek dua edildi.

karabuk

İLGİLİ HABERİşte 15 Temmuz Şehitler Abidesiİşte 15 Temmuz Şehitler Abidesi

“15 TEMMUZ VE KALKINMA KONFERANSI” ANKARA’DA YAPILACAK


Ankara Valiliği himayesinde, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Ticaret Odası iş birliğinde gerçekleştirilecek olan ’15 Temmuz ve Kalkınma Konferansı'nda 15 Temmuz hain darbe girişimi ve girişimin ardından yaşanan ekonomik gelişmeler ile alınması gereken önlemler tartışılacak. Ankara Valiliği himayesinde, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Ticaret Odası işbirliğinde gerçekleştirilen ‘15 Temmuz ve Kalkınma Konferansı', 13 Temmuz 2017 tarihinde Ankara Ticaret Odası Konferans Salonu’nda saat 09.00'da düzenlenecek.Konferansta, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve girişimin ardından yaşanan ekonomik gelişmeler ile alınması gereken önlemler ‘kalkınma' başlığı etrafında tartışılacak.

Cumhuriyet tarihinin en kanlı girişimi olan 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitlerimiz ve yaralanan gazilerimiz, düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın teşriflerinin beklendiği 15 Temmuz ve Kalkınma Konferansı’na; Sabah Gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Fatih Hasdemir'in moderatörlüğünde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP MKYK Üyesi İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimin Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek konuk konuşmacı olarak katılacak.

Konferansta Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran protokol konuşmalarını gerçekleştirecek. İki oturum halinde düzenlenecek konferansta basın, akademi ve sanayi dünyasından alanında seçkin panelistler, 15 Temmuz öncesi ve sonrasına dair değerlendirmelerini paylaşacaklar. Ülke tarihinin en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçen 15 Temmuz benzeri olayların yaşanmaması için yapılması gerekenlerin ele alınacağı konferansta, ülkemizin kalkınması için yapılması gerekenler konuşulacak. 13 Temmuz 2017 saat 09.00'da Ankara Ticaret Odası Konferans Salonu'nda gerçekleşecek olan 15 Temmuz ve Kalkınma Paneline tüm vatandaşlar davetli.

249 TAKSİCİ, 249 ŞEHİDİN ANISINA KONVOY OLUŞTURDU


BağcılarBelediyesi, “10 Temmuz Dünya Taksiciler Günü”nde 15 Temmuz Şehitleri anısına 249 taksi konvoyu oluşturdu. 15 Temmuz şehitlerini unutturmamak amacıyla düzenlenen etkinlik Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı Taksiciler Kooperatifi üyesi 249 taksici esnafı, Bağcılar Kirazlı Metrosu Etkinlik Alanı’nda bir araya geldi.

249 taksici ve konvoya katılan vatandaşlar, Bağcılar’dan hareket ederek Basın Ekspres üzerinden 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yayını durdurmak için basılan CNN Türk ve Kanal D binalarının olduğu yere gelerek Doğan Medya önüne karanfil bıraktılar.


taksi-1


Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Tankın önüne yatabilen hatta tankın altına yatıp kalktıktan sonra yine tankın altına giren bilen başka bir millet var mıdır bilmiyorum. Ancak Çanakkale ruhuna sahip vatanı, milleti ezanı, bayrağı için canını seve seve feda eden Türk milletinde olur” dedi.

15 TEMMUZ'U EN İYİ ANLATAN MAKALE BELLİ OLDU


15 Temmuz darbe girişimini ve yurdun dört bir yanında darbeye karşı koyulan ulusal direnişi en iyi anlatan İngilizce makaleler belli oldu. 8 ayrı kategoride 24 ödülün verildiği yarışmada dereceye giren isimler toplam 80 bin TL ile ödüllendirilecek. Usta kalemler, 14 Temmuz Cuma günü saat 21.00'da düzenlenecek törenle ödüllerine kavuşacak.

Zeytinburnu Belediyesi'nin 15 Temmuz darbe girişimini ve o gece yurdun dört bir yanında ortaya koyulan ulusal direnişi dünya kamuoyuna anlatmak için düzenlediği Uluslararası İngilizce Makale Yarışması'nda 15 Temmuz gecesini en iyi anlatan makaleler belli oldu. 8 ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmada, dereceye giren makaleler Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça ve İspanyolca başta olmak üzere birçok dilde yayınlanacak. Tüm kategorilerde dereceye giren ilk üç ismin ödüllendirileceği gecede kazanan isimlere toplam 80 bin TL para ödülü verilecek.


temmuz-3


8 AYRI KATEGORİDE TOPLAM 80 BİN TL ÖDÜL


Dereceye giren makalelerin çok sayıda dile çevrilerek yayınlanacağını belirten Başkan Aydın, “Amacımız tüm kıtalardaki insanların bu bilgilere ulaşmasını sağlamak. Bu sebeple yarışmada dereceye giren eserler çok sayıda dile çevrilip kitap haline dönüştürülecek. Böylece, milletimizin olağanüstü direnişi hem dünya çapında duyulacak hem de benzeri saldırılarla karşılaşma ihtimali olan diğer devletler de bizim bu tecrübemizden faydalanacak. Çünkü 15 Temmuz direnişi, sadece Türkiye'ye özgü değil tüm insanlığa örnek olacak bir direnişti” ifadelerini kullandı. Darbe ve direnişin farklı yönlerinin ele alınmasını sağlamak için İngilizce, Arapça, Rusça ve İspanyolca başta olmak üzere birçok dilde çevrilecek olan makaleler, yarışmaya özel hazırlanmış web sitesinde yayınlandıktan sonra kitap haline dönüştürülecek.

5 Temmuz şehidi polis memuru Kılınç, Antalya'da anıldı


15 Temmuz şehidi polis memur Muhammet Oğuz Kılınç, Antalya'daki mezarı başında törenle anıldı. Şehit polisin annesi Meltem Kılınç, "15 Temmuz zaferdir ve biz bu zaferi kutluyoruz. Oğlumun doğum gününü kutluyoruz" dedi.

FOTO: DHA FOTO: DHA


15 Temmuz darbe girişimi sırasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevliyken geçici görevle Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne gönderildikten sonra meydana gelen çatışmada şehit düşen polis memuru Muhammet Oğuz Kılınç için Antalya'da tören düzenlendi. Uncalı Mezarlığı'ndaki Polis Şehitliği'ndeki törene baba Zeki ve anne Meltem Kılınç, şehidin kardeşleri Gamze ve Onur Kılınç, akrabaları, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AKP Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve Atay Uslu, Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, Tugay Komutanı Albay Tahir Savran, Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve protokolden birçok isim katıldı. Törende duygu dolu anlar yaşandı. Mezarlığa ilk gelenler arasında yer alan Kılınç ailesi, şehit çocuklarının mezarına karanfil bıraktı.

'BİNLERCE EVLAT KAZANDIK'


Gözyaşlarını tutamayan Kılınç ailesi, taziyeleri kabul etti. Tören öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan ve oğlu gibi kendisi de polis olan Zeki Kılınç, evladını bayrağın inmemesi için şehit verdiklerini söyledi. Şehitler tepesinin hiç boş kalmayacağını belirten Kılınç, "Evlatlarımız 15 Temmuz'da görevlerini ecdadına yakışır şekilde yerine getirdi. Evlatlarımız peygamberimize komşu oldu. Yaşadığımız sürece bayrağın dalgalanması için mücadele edeceğiz. Türk milleti şehitlerine sahip çıkmıştır. Bir tarafta vatan hainleri varken, bir tarafta da vatan kahramanları var. Kahramanların gittiği yer cennettir. Vatan hainleri ise hesabını vermektedir. Fırat Kalkanı harekatıyla hainler içerde ve dışarıda cezalandırılmaktadır. Bizler vatanımız için bir evladımızı vermiş olabiliriz, ama binlerce Muhammet Oğuzlar, Ömer Halisdemirler kazandık" dedi.

'NE EVLATSIZ NE VATANSIZ YAŞANIYOR'


Törende gözyaşları dinmeyen anne Meltem Kılınç ise 15 Temmuz'u oğlunun doğum günü olarak nitelendirdi. Kılınç, "15 Temmuz zaferdir ve biz bu zaferi kutluyoruz. Oğlumun doğum gününü kutluyoruz. Vatan sağ olsun ama çok zor. Evlat acısı inanılmaz derecede çok zor. Bir anneye evlat mı can mı diye sorsalar evlattır. Fakat evlat sevgisi ile vatan sevgisi çok farklıdır. Ne vatansız ne de evlatsız yaşanıyor. Benim evladım şehit olarak çok güzel yerlere gitti" dedi.

Tekirdağ'da şehitlere ziyaret


Tekirdağ'da 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine Vali Mehmet Ceylan, Ak Parti Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel, Ayşe Doğan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ile asker, polis ve vatandaşlar katıldı. Hayrabolu yolu üzerindeki şehir mezarlığındaki şehitlikte, şehitler için dua okunup, mezarlığa karanfil bırakıldı. İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ı korurken 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde darbeci askerler tarafından şehit edilen Tekirdağlı polis memuru Münür Alkan'ın mezarı başında Kuran-ı Kerim okundu. Daha sonra ise Şehitler Camisi'nde şehitler için mevlit okutuldu.

tekirdag-1

İzmir'de şehitlere vefa


15 Temmuz Şehitleri Anma Programları çerçevesinde İzmir Kadifekale´deki Hava Şehitliği ziyaret edildi, dualar okundu. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı anma programında çok sayıda kişi katıldı.izmir-1

Şehit yakınları da şehitlerin mezarı başında dua okudu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından,  program çıkışında konuşan Hamza Dağ ve Bülent Delican, 15 Temmuz´daki direniş ruhunu gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını amaçladı. Programların bir hafta süreceğini belirten Delican, direniş ruhuna sahip çıkacaklarını belirtti. Anma etkinlikleri İzmir genelindeki tüm camilerde okutulan mevlit programıyla devam etti.

Elazığ'da 15 Temmuz anma töreni


Elazığ'da Valilik tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında şehitlik ziyaretleri yapıldı. 15 Temmuz anma programları kapsamında, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş İcadiye Şehitliği'ni ziyaret etti. Elazığ protokolü, İcadiye şehitliğinde İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya'nın yaptığı duanın ardından şehit mezarlarına karanfil bıraktı. 15 Temmuz anma programları kapsamında Kolordu ve Harput şehitlikleri ziyaretlerinin ardından akşam İzzetpaşa Cami'sinde şehitler için mevlit okutulacak.

elazig

Şırnak'ta 15 Temmuz şehitleri için Kürtçe mevlit


Şırnak Valiliği tarafından 15 Temmuz anma programı kapsamında şehitler için Kürtçe mevlit okutuldu. 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle Şırnak Valiliği'nce şehitleri anma programı düzenlendi. Merkez Külliye Camii'nde düzenlenen etkinliğe Vali Mehmet Aktaş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, İl Jandarma Komutanı Albay Hünkar Keleş, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma programında 15 Temmuz şehitleri için Kürtçe mevlit okutuldu. Vatandaşlara gül suyu ve lokum ikramında bulunmasının ardından şehitleri anma programı vatandaşlara yemek ikramıyla son buldu.

sirnak

15 TEMMUZ KAHRAMANI HALİSDEMİR MEZARI BAŞINDA ANILDI

Niğde'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz kahramanı şehit astsubay Ömer Halisdemir, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın da katıldığı törenle mezarı başında anıldı.

Bakan Lütfi Elvan, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir ile vefat eden annesinin Niğde'nin Bor İlçesi'ne bağlı Çukurkuyu Beldesi'ndeki kabrini ziyaret etti.
nigde

Mezarlıktan çıkışında açıklama yapan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, "Buradan şunu söylemek istiyorum. Türkiye üzerinde hesabı olanlar şunu çok iyi bilsinler bir Ömer Halisdemir şehit olur, milyonlarca Ömer Halisdemir doğar. Türkiye Cumhuriyeti devleti Türk devletini başkaları ile asla karıştırmasınlar" dedi.

nigde2

Kahraman şehit Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir ise, "Türk milletine ve tüm annelere teşekkür ediyorum. Ben bir Ömer Halisdemir'i nasıl yetiştirdiysem yeni nesil gençlerimizi, yeni gelen askerimizi ve polisimizi yetiştirmeye her zaman hazırım. Türk topraklarından bir parça da olsa hiçbir düşmana vermemek için bütün gücümle hazırım"dedi.

DİYARBAKIR

15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Haftası nedeniyle Diyarbakır Valiliği'nce düzenlenen etkinlikler kapsamında, Ankara Gölbaşı'ndaki Polis Özel Haraket Merkezi'nde şehit olan polis memuru Halit Gülser ile İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde şehit olan Askeri Çoban, mezarları başında anıldı.

Diyarbakır Valiliği'nce düzenlenen anma programı kapsamında Gölbaşı'ndaki Polis Özel Haraket Merkezi'ne darbecilerin hava saldırısı sonucunda şehit olan polis memuru Halit Gülser'in kabrinin bulunduğu Dicle İlçesi'ne bağlı Pekmezciler Köyü ziyaret edildi.

diyarbakir

Ziyarette, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, AKP Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Cumali Atilla ve çok sayıda kişi, şehit polis memurun Halit Gülser'in babası Ömer Gülser'e başsağlığı dileklerini iletti. Pekmezciler Köyü'nde şehidin babasıyla bir araya gelen Vali Güzeloğlu, 15 Temmuz darbe girişimini unutmayacaklarını ifade ederek, aynı zamanda darbe girişimindeki ihaneti de unutmayacakların söyledi.

Ziyaretin ardından Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler şehit polis memuru Halit Gülser'in kabrinin başına gelip, karanfil bırakıp dualar okudu.

SİVİL ŞEHİT MEZARI BAŞINDA ANILDI

Vali Güzeloğlu, polis memuru Halit Gülser'in kabrinin ziyaretinin ardından beraberindekilerle, 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Boğaz Köprüsü'nde darbeci askerler tarafından öldürülen Diyarbakırlı Askeri Çoban'ın Ergani İlçesi'ndeki baba evini de ziyaret etti. İstasyon Mahallesi'nde bulunan şehidin baba evini ziyaret eden Vali Güzeloğlu, şehit babası Mehmet Çoban'a taziyelerini iletti. Evdeki taziye ziyaretinin ardından 15 Temmuz darbesi şehidi Askeri Çoban'ın Yayvantepe Köyü'nde bulunan mezarlığı ziyaret edildi. Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler şehitlerin kabir ziyaretinin ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Haftası nedeniyle, Ulu Cami'de şehitler için okunacak mevlit proramına katılmak üzere Ergani'den ayrıldı. Öte yandan etkinlikler kapsamında merkez Sur İlçesi'nde bulunan tarihi Ulu Camii'nde şehitler için İl Müftülüğü'nce mevlit okundu.

KAHRAMANMARAŞ

BAşbakabn Yardımcısı Veysi Kaynak, memleketi Kahramanmaraş'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Şeyh Adil Mezarlığı'ndaki, şehitlikte düzenlenen anma törenine katıldı.

maras

Veysi Kaynak ve törene katılanlar, şehitlerin mezarlarını ziyaret edip dua etti. Şehitlerin mezarlarına karanfil bırakan Kaynak, şehitlikteki yakınlarına da başsağlığı dileklerini iletti. Şehitlikteki törenin ardından Kaynak ve beraberindeki kalabalık, Ulu Cami'de şehitler için okutulan mevlite de katıldı.

KARABÜK

Karabük'te 15 Temmuz darbe girişimine İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde direnirken hayatını kaybeden Metin Arslan'ın, Öğlebeli Mahallesi’nde bulunan mezarı ziyaret edildi, dua okundu, karanfil bırakıldı. Anma etkinlikleri kapsamında Beşbinevler Mahallesi’ndeki şehitler mezarlığı da ziyaret edilerek dua edildi.

karabk

Etkinliklere katılan AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, "'Asıl darbe 20 Temmuz’da oldu.' diye söylenenler, 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunanları masum gösterme amaçlıdır" dedi.

BAKAN SOYLU GÖLBAŞI'NDA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında Gölbaşı Mezarlığı'nda düzenlenen Şehitleri Anma Programı'na katıldı.

glbasi

Gölbaşı Şehitliği'ndeki programa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, AKP Ankara Milletvekili Ertan Aydın, Gölbaşı Kaymakamı Şenol Esmer, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve ilçe protokolü katıldı.

Türk bayraklarıyla donatılan şehitlikte, Kur'an-ı Kerim okunarak, şehitler için dua edildi.

Bakan Soylu ve beraberindekiler, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gecede, Gölbaşı'nda Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda şehit düşen polislerin mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktı. Ardından Bakan Soylu, şehit ailelerine Kur'an-ı Kerim ve Türk bayrağı takdim etti.

BEKİR BOZDAĞ YOZGAT'TA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’ta düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Şehitleri Anma programına katıldı. Yozgat Şehitliği’nde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Kuran tilavetinin ardından bütün şehitler için dua edildi. Bakan Bozdağ daha sonra şehit kabirlerin ziyaret edip karanfil bırakıp, dua etti. Şehitlik programı ardından, Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen 'Milli İradenin Yükselişi' fotoğraf sergisini gezdi.

yozgat

Türkiye'de ilk defa bir darbe teşebbüsünün, halkın iradesiyle yenildiğini belirten Bakan Bozdağ, “Artık bir şey kesindir. Türkiye'de bundan sonra kim ne maksatla olursa olsun millete rağmen bir icraat yapabilme imkanı yoktur. Türkiye'de 15 Temmuz bir milat olmuştur. Türkiye'de demokrasiye, cumhuriyete, mili iradeye kastedenler bir yeri ele geçirerek veya bir şehirde güç sahibi olarak Türkiye'de bunları yok etme imkanı bulamayacaktır. 80 milyon insanı tek tek ele geçirmeden Türkiye'nin ne organları, kurumları, ne de anayasal düzeni, ne de milletin sahip olduğu ortak değerleri kimse yok edemeyecektir. 15 Temmuz bu anlamda darbenin de darbecilerin de defterinin dürüldüğü tarih olmuştur” diye konuştu.

ISLAHİYE

Gaziantep'in İslahiye İlçesi’nde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında şehitlik ziyaret edildi.

Etkinlikler kapsamında Şehitlik ziyaretine Kaymakam Ramazan Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Bedrettin Sarıtaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çetin, İlçe Müftü Vaizi Mustafa Tunceli, AKP İlçe Başkanı İbrahim Erdoğan, Daire Amirleri ve Şehit yakınları katıldı. Şehitlikte okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar yapıldı. Mezarlar ziyaret edilerek şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bırakıldı. Kaymakam Yıldırım, şehitlikte bulunan şehit Anneleri ile yakınlarıyla yakında ilgilenerek acılarını paylaştı.

OSMANİYE

Osmaniye'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, şehit kabirlerine ziyaretlerle başladı.

Vali Ömer Faruk Coşkun, AKP milletvekilleri Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu, MHP Milletvekili Ruhi Ersoy ve Belediye Başkanı Kadir Kara'nın katılımıyla Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan programda İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu şehitler için dua etti. Daha sonra Vali Coşkun ve protokol üyeleri şehit kabirlerini ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Şehit ailelerine sabır ve başsağlığı dileyen Vali Coşkun, "Şehitlerimizin aileleri bizlere emanettir. Onlara her zaman kapımız ve gönlümüz açıktır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun. Devlet olarak, millet olarak şehitlerimize her zaman minnettarız" dedi. Şehitlik ziyaretinin ardından Vali Coşkun ve protokol üyeleri Enver-ül Hamit Camii’ndeki mevlit programına katıldı.

15 Temmuz etkinliklerinde ayrıca; Garnizon Komutanı Topçu Albay Ahmet Serdar Gül, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Altun, çeşitli kurumların temsilcileri, 15 Temmuz şehitlerinden Mehmet Karacatilki'nin ailesi, diğer şehit aileleri ve gaziler yer aldı.

TOKAT

Tokat’ta 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Erenler Şehitler Mezarlığı ziyaret edildikten sonra şehitler için mevlit okutuldu.

toakt

Tokat Valisi Ömer Toraman, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve kent protokolü Erenler Mezarlığındaki Garnizon Şehitliğini ziyaret etti. Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törenin ardından öğle namazı öncesinde Ali Paşa Camisinde şehitler için mevlit okundu. Tokat Belediyesi tarafından öğle namazı sonrası yemek ikramında bulunuldu.

TUNCELİ

Tunceli Valiliği tarafından 15 Temmuz anma programları kapsamında Paşa Camii'nde şehitler için mevlit okutuldu. Vali ve Tunceli Belediye Başkanvekili Tuncay Sonel, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karakaş, Emniyet Müdürü Doğu Ateş, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile okutulan mevlidin ardından şehit yakınları ve gaziler için Paşa Camii bahçesinde yemek ikram edildi.

tunceli

BİTLİS

Bitlis'te 15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, şehitlikler ziyaret edilerek Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Programa, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Gezer, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Müftüsü Faysal Geylani, kurum amirleri ve bazı Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldılar.

hakkari

HAKKARİ VE ÇUKURCA

Hakkari'de Aile ve Sosyal Polikitalar Müdürlüğü, Çukurca İlçesi'nde ise ilçe Müftülüğü tarafından 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşlar ve tüm şehitler için öğle namazının ardından mevlit okutuldu. Mevlit sonrası cami avlusunda mevlit programına katılan 700 vatandaşa yemek ikramında bulunuldu.

sirnak

ŞIRNAK'TA KÜRTÇE MEVLİT OKUTULDU

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle Şırnak Valiliği'nce şehitleri anma programı düzenlendi. Merkez Külliye Camii'nde düzenlenen etkinliğe Vali Mehmet Aktaş, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, İl Jandarma Komutanı Albay Hünkar Keleş, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma programında 15 Temmuz şehitleri için Kürtçe mevlit okutuldu. Vatandaşlara gül suyu ve lokum ikramında bulunmasının ardından şehitleri anma programı vatandaşlara yemek ikramıyla son buldu.

van

VAN'DA ŞEHİT POLİS MEZARI BAŞINDA ANILDI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na yönelik saldırıda şehit edilen Özel Harekat polis memuru Halil Hamuryen, memleketi Van'ın Erciş İlçesi'nde mezarı başında anıldı.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, 108'inci Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Murat Yılbır, AKP İl Başkanı Zahir Soğanda, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Adnan Aydın ile bazı STK temsilcileri ve vatandaşlar Erciş'in Çelebibağı Mahallesi'nde bulunan mezarlığa gelerek dua etti.

artvni

ARTVİN

Artvin'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Artvin Garnizon Şehitliği ziyaret edildi, şehitler için mevlit okutuldu.

Artvin Valiliği önünde başlayan ve Garnizon Şehitliği'ne kadar yapılan kortej yürüyüşüne Vali Ömer Doğanay, Artvin AK Parti Milletvekili İsrafil Kışla, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Garnizon Komutanı Albay Cengiz Abdurrahman Çerçi, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki ve çok sayıda vatandaş katıldı. Türk bayraklarıyla yapılan yürüyüşte sık sık, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atıldı. Vali Ömer Doğanay ve beraberindeki protokol üyeleri Garnizon Şehitliği’nde şehit mezarlarına karanfil bıraktı, ardından dualar edildi.

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Artvin Merkez Camisi’nde öğlen namazı öncesi mevlit okutulmasının ardından sona erdi.

elazig

ELAZIĞ

Elazığ'da Valilik tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında şehitlik ziyaretleri yapıldı.

15 Temmuz anma programları kapsamında, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş İcadiye Şehitliği'ni ziyaret etti. Elazığ protokolü, İcadiye şehitliğinde İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya'nın yaptığı duanın ardından şehit mezarlarına karanfil bıraktı. 15 Temmuz anma programları kapsamında Kolordu ve Harput şehitlikleri ziyaretlerinin ardından akşam İzzetpaşa Cami'sinde şehitler için mevlit okutulacak.

Elazığ 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda da bugün itibariyle demokrasi nöbeti tutulmaya başlanacak.

nevsehir

NEVŞEHİR

15 TEMMUZ Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Nevşehir'de Şehitlik Parkı’nda tören düzenlendi.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AKP Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz,Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yusuf Ziyaddin Cavlak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi ’nin yanı sıra daire müdürleri, şehit aileleri ve gaziler ile yakınlarının katıldığı etkinlik, 15 Temmuz şehitleriyle tüm şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Altınoluk Camii İmam Hatibi Ramazan Öz’ün okuduğu Kuran'ın ardından Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk dua etti.

Şehit ailelerinin de katıldığı şehit mezarlarının ziyaretinin ardından Kurşunlu Camiinde, Mevlit okutuldu. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Mevlide katılanlara Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şehit Yakınları ve Gazileri Birimince, Kurşunlu Camii bahçesinde çeşitli ikramlarda bulunuldu.

tekirdag

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine Vali Mehmet Ceylan, AKP Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel, Ayşe Doğan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ile asker, polis ve vatandaşlar katıldı. Hayrabolu yolu üzerindeki şehir mezarlığındaki şehitlikte, şehitler için dua okunup, mezarlığa karanfil bırakıldı. İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ı korurken 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde darbeci askerler tarafından şehit edilen Tekirdağlı polis memuru Münür Alkan'ın mezarı başında Kuran-ı Kerim okundu. Daha sonra ise Şehitler Camisi'nde şehitler için mevlit okutuldu.

15 Temmuz gecesi Ankara'da darbeci askerlerin Genelkurmay Başkanlığı'na girmesini engellemek için evinden çıkıp karargaha giden ve burada şehit edilen makine mühendisi Mehmet Şengül'ün annesi Huriye Şengül de Eski Cami'de şehitler için okutulan mevlide katıldı. Şengül, "Oğlumu Ankara'da şehit ettiler. Bu vatan bizim. Bu vatan çok savaşlar gördü. Ancak yıkamayacaklar. Acımız büyük ama vatan sağolsun" dedi.

Tekirdağ Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü cami çıkışında vatandaşlara pilav, ayran ve tatlı ikram etti.

ÇANAKKALE

Çanakkale Valiliği, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle tüm ülke genelinde gerçekleşecek 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerini kentte, Çanakkale ruhunun yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde başlattı. Saat 11.00'de başlayan törene; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı tarafından abide önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla tören başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı seslendirildi ve Kuran okundu. Çanakkale İl Müftüsü Arif Gökce, 15 Temmuz şehitleri ve Çanakkale Şehitleri için dua ettirdi. Ardından sembolik şehitliklere protokol üyeleri tarafından karanfil bırakıldı. Tören Abdülkadir Katre Sana Tiyatrosu'nun Şehitler Abidesi altında protokol için sergilediği 57'inci Alay oyunuyla sona erdi.

Törenin ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız himayesinde tüm Türkiye'de şehitliklerimizi ziyaret ettik. 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi günü vesilesiyle bir araya geldik. Çanakkale'miz, Türkiye'mizin milli şuurunun başkenti. Çanakkale'miz Cumhuriyetimizin ön sözü. Dolayısıyla 15 Temmuz Şehitlerinin Çanakkale'de Şehitler Abidesi'nde ayrı bir onur, ayrı bir ehemmiyet arz ediyor. 15 Temmuz gecesinde Ömer Halisdemirler ve birçok şehidimiz aynı şekilde bu milletin geleceği adına, bu milletin birliği ve beraberliği adına, milli egemenliğimize uzanan ellerin kırılması adına çok büyük bir bedel ödediler. 15 Temmuz'u unutmamak, unutturmamak, bu milletin her bir ferdinin görevi. Biz bu milletin evlatları olarak 15 Temmuz'u her sene büyür bir onurla anacağız. Ders alacağız. İbret alacağız. Bir daha o hain girişimlerinin olmaması için ne düşüyorsa üzerimize gayret göstereceğiz. FETÖ'ye, PKK'yla, mücadele başta olmak üzere, tüm örgütlerle olan mücadelemizi son aşamasına kadar elimizden geldiğince gayret edeceğiz"

15 Temmuz şehidi Gülşah komiser mezarı başında anıldı.

HATAY

Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yapılan saldırıda şehit düşen komiser yardımcısı Gülşah Güler ile polis memuru Hurşit Uzel'in mezarları ziyaret edildi.

Kırıkhan Şehitliği'ndeki programda, şehit aileleri özel davetle şehitliğe getirildi, burada şehitler için Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi. Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, AK Parti Milletvekili Mehmet Öntürk, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ve diğer ilçe protokolü, 15 Temmuz şehitleri Komiser Yardımcısı Gülşah Güler ile polis memuru Hurşit Uzel'in mezarına çiçek bıraktı. Ardından tüm şehitlerin mezarlarına çiçek bırakılarak dua edildi.

duzce

DÜZCE

Düzce Valiliği'nin şehitlikte düzenlediği anma programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yanı sıra Vali Zülkif Dağlı, AKP Düzce Milletvekili Fevai Arslan, daire müdürleri, şehit yakınları ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

İl Müftüsü Selami Emen’in okuduğu duanın ardından Bakan Faruk Özlü ve protokol üyeleri şehit kabirlerine karanfil bıraktı. Ardından 15 Temmuz gecesi Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda şehit olan Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın Beyköy Beldesi Çalıcuma Mahallesi’nde bulunan mezarı ziyaret edildi, dua okundu. Ardından şehidin babası Ramazan, annesi Hanife Baysan evde ziyaret edildi.

Açıklama yapan Bakan Faruk Özlü, 15 Temmuz darbe girişiminin dışarıdan destekli çetelerce yapıldığını ifade ederek, "Bir çete hareketidir 15 Temmuz girişimi. Yurt dışı desteklidir. Dolayısı ile Allah milletimizi korumuştur. İnşallah bu çetenin uzantılarının yakınlarının bütün kamudan, bütün devlet teşkilatından temizlendiğini, temizleneceğini göreceğiz. Mücadelenin devam ettiğini söylemek isterim. Allah bir daha 15 Temmuz’lar göstermesin" dedi.

Şehit Emniyet Müdürü Ufuk Baysan’ın annesi Hanife Baysan "Elimden gelse onların iplerini kendim çekerim. İçim yanıyor içim, 2 gündür televizyona baktıkça içim yanıyor. O bombalar düştükçe sanki benim içime düşüyor. Yanıyor içim. Elimden gelse kendim çekerim onların ipini. Ah benim yavrumu yediler" dedi.

Şehit babası Ramazan Baysan da "Allah bir daha 15 Temmuz’u yaşatmasın" diye konuştu.

Bakan Özlü, Merkez Büyük Camii'nde şehitler için okunan mevlide katıldıktan sonra kentten ayrıldı.

BALIKESİR

Balıkesir'de 15 Temmuz Anma Programı, Şehitlikte gerçekleştirilen törenle başladı. Darbe girişimi sırasında Ankara'da Özel Harekat Merkezi'ne düzenlenen saldırıda şehit düşen polis memuru Turgut Solak da Ovabayındır Mahallesi'ndeki kabri başında anıldı.

Balıkesir Şehitliği'ndeki ilk törene, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti Balıkesir Miletvekilleri Sema Kırcı, Kasım Bostan ve Mahmut Poyrazlı ile şehit aileleri katıldı. Vali Yazıcı ve törene katılanlar duanın ardından şehit mezarlarını tek tek ziyaret edip, karanfil bıraktı. Vali Yazıcı, evlatlarının mezarı başında dua eden şehit aileleri ile sohbet ederek, acılarına ortak oldu. Şehitlik Özel Defteri'ni de imzalayan Yazıcı, deftere "Aziz şehitlerimiz, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle, vatanımızın bağımsızlığı uğruna, gözünü kırpmadan can veren, siz şehitlerimizi minnet ve şükran ile anmak üzere huzurunuza gelmiş bulunmaktayız. Bu millet bu topraklar üzerinde ilelebet payidar olacaktır, mirasınız emin ellerdedir" diye yazdı.

KABRİ BAŞINDA ANILDI

Şehitlik'ten sonra 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara Gölbaşı Özel Harekat Merkezi'ne düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Turgut Solak'ın Ovabayındır Mahallesi'ndeki kabri ziyaret edildi. Vali Ersin Yazıcı ve beraberindekiler şehidin eşi Aynur Solak ve çocukları Alper Solak ve Beyza Solak'a çerçevelenmiş Türk bayrağı hediye etti.

Balıkesir'de hafta boyunca 15 Temmuz'la ilgili sergiler açılacak, söyleşiler düzenlenecek, dualar edilecek, halk koşusu yapılacak, kahramanlık türkülerinin söyleneceği konserler verilecek.

corum

ÇORUM

Çorum Valiliği öncülüğünde, FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde anma etkinlikleri düzenlendi.

Çorum Şehitliği'nde düzenlenen törene Vali Necmeddin Kılıç, AKP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AKP Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Fatih Üstündağ, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İZMİR

15 Temmuz Şehitleri Anma Programları çerçevesinde İzmir Kadifekale’deki Hava Şehitliği ziyaret edildi, dualar okundu.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı anma programında çok sayıda kişi katıldı.

Şehit yakınları da şehitlerin mezarı başında dua okudu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından, program çıkışında konuşan Hamza Dağ ve Bülent Delican, 15 Temmuz’daki direniş ruhunu gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını amaçladı. Programların bir hafta süreceğini belirten Delican, direniş ruhuna sahip çıkacaklarını belirtti. Anma etkinlikleri İzmir genelindeki tüm camilerde okutulan mevlit programıyla devam etti.

izmir

'ETKİNLİKLER ÖRNEK OLACAK'

Program çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Genel Merkez olarak anma etkinliklerinin bir hafta olarak planlandığını belirtti. Gelecek yıllar için emsal oluşturacak bir dizi anma programı ayarladıklarını söyleyen Dağ, şunları söyledi:

izmir2

“Bu hafta 15 Temmuz’u anıyoruz. 15 Temmuz’da geçtiğimiz sene, insanlık tarihinin gördüğü en alçakça işgal girişimiyle Türkiye karşı karşıya kaldı. 15 Temmuz’u bu anlamda hem anmak hem de sonraki nesillere 15 ve 16 Temmuz hususunu ilerletmek durumundayız. Özellikle ön planda tutulması gereken hususlar var; Devletin içine yapılanmış bir örgütün devletin silahını, uçaklarını, helikopterlerini kullanarak işgal girişimini nasıl yapabileceğini gördük. Bu anlamda tarih ders alınırsa tekerrür etmez düşüncesiyle yola çıkarak bir daha böyle bir hususun ülkemizde yaşanmaması için 15 Temmuz’u sürekli olarak zihinde tutmak ve düşünmek zorundayız. 15 Temmuz’un yanı sıra bir de 16 Temmuz var. 16 Temmuz bir dirilişin günüydü. 16 Temmuz’un ilk saatlerinde halkımız sokağa dökülmek suretiyle, Cumhurbaşkanımızın liderliği, sayın Başbakanımızın süreci serin kanlı bir şekilde yönetmesiyle TBMM üyeleri ve milletimiz darbe ve işgal girişimini savurmuş oldu. Bu anlamda 16 Temmuz da yeniden diriliş noktasında önemli bir gündür diye düşünüyorum. 16 Temmuz’da bu milletin bayrak, ezan, vatan, millet, devlet, toprak denildiğinde nasıl şahlandığını, uçağın tankın önüne nasıl yattığını, uçağa gerektiğinde elindeki levyeyi fırlatarak bu ülkeyi korumak noktasında hamle içinde olduğunu ve vücutlarını siper ettiğini bütün dünya görmüş oldu. Bu açıdan 15 Temmuz ve 16 Temmuz önemli. İlk yılını anıyoruz. İlk yılında yapacağımız etkinlikler bundan sonraki yıllarda da örnek ve emsal teşkil edecek. 15 Temmuz anma etkinlikleri bu anlamda genel merkezimizde bir hafta olarak planlandı."

'ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ'

Dağ’dan sonra konuşan İl Başkanı Bülent Delican ise 15 Temmuz ile ilgili düşüncelerini dile getirerek, “Geçen sene 15 Temmuz’da bu ülke hiç hak etmediği şekilde bir işgal kalkışmasına sahne oldu. Halkımızın feraseti ve duruşu sayesinde çelik göğsünü milletimiz gererek buna engel oldu. Tabi bunun gelecek nesillere doğru aktarılması lazım. Yaşananların gelecek nesillerde de çok iyi bilinmesi lazım. O yüzden 15 Temmuz etkinlikleri düzenleniyor. Yani 15 Temmuz bir kutlama değil bir anmadır. O gün bize yaşatılanların bir daha yaşanmaması için bu bilincin oluşturulması maksadında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu sene çeşitli panellerle, çeşitli toplantılarla katılıyoruz. Valiliğin düzenlemiş olduğu ve bizlerin düzenlediği etkinlikler var. 27 gün boyunca tutulan nöbetleri içeren kitapçıkları halkımıza dağıtacağız. 15 Temmuz bilincinin gerçekten de toplumda derin bir şekilde yer etmesi aslında hepimiz için son derece önemli. Cumhurbaşkanımız o gece eğer milleti sokağa davet etmeseydi, belki de bugün Suriye’den daha beter bir parçalanmışlığa ve girdaba sürükleyeceklerdi. Dünya lideri olmak kolay değil. Ülkemizde birçok siyasi liderlik yaptı fakat Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir dünya lideri olarak 15 Temmuz’da o kararlılığı gösterdi. Milletimizi de büyük felaketten kurtaran ilk işaret fişeğini yakmış oldu. Biz buna sıkı sıkı sahip çıkacağız. Bütün teşkilatlarımızla faaliyetler yapacağız. Bu ruha sahip çıkacağız. 15 Temmuz hem Çanakkale’de hem de Kurtuluş Savaşı’nda tezahür eden milletin hücrelerine yerleşmiş, vatan, bağımsızlık ve özgürlüğün tekrar ortaya çıktığı bir gündür. Bugün de olsa milletimiz gözünü kırpmadan o ateşin vatanı ve namusu için üstüne atlayacaktır. Bir kez daha 249 şehidimizi saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

manisa

MANİSA

15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yıldönümünde şehit düşenler ile gazi olanlar, Manisa'da anıldı.

Manisa Valiliği'nce düzenlenen ve 5 gün sürecek olan 15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında ilk etkinlik, Manisa Garnizon Şehitliğinde düzenlendi. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Garnizon Komutanı Albay Güven Dere, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, şehit yakını ve gaziler törene katıldı. Valilik, belediye, garnizon komutanlığı, Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği tarafından anıta çelenk sunuldu. Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 15 Temmuz şehitleri anısına açılan şeref defterine şehit ve gazilerin verdiği mücadelenin önemini yazdı. Manisa İl Müftülüğü tarafından Mevlidi Şerif okundu. Vali Güvençer ve protokol üyeleri şehitliğe karanfil bıraktı. Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de vatandaşlara pilav, lokum ayran ikramında bulundu. Ardından Şehzadeler Hatuniye Camii'nde Mevlid-i Şerif okutuldu.

anamur

ANAMUR

Mersin'in Anamur İlçesi'nde 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında şehitlik ziyaretleri gerçekleştirildi.

Kaymakamı Cengiz Cantürk, Belediye Başkanı Mehmet Türe, İlçe Garnizon Komutanı Albay Şaban Delioğlu, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Feridun Torunmoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Serdar Cangökçe, AKP İlçe Başkanı Feyzullah Yılmaz, MHP İlçe Başkanı İsmet Babahan, CHP İlçe Başkanı Ayhan Güven ve vatandaşlar ile şehit yakınlarının katıldığı programda, protokol üyeleri mezarların üzerindeki kuru otları temizledi. İlçe Müftüsü Zeynal Abidin Çınar öncülüğünde dua okuyan protokol üyeleri, mezarları da suladı. Her gittiği mezarın kuru otlarını temizleyen Kaymakam Cantürk, şehit yakınları ile de yakından ilgilendi. Kaymakam Cantürk, "Herkes şehit olmaya hazır. Hepimiz şehit olmaya hazırız. İnşallah, Allah vatanımızın üzerinden milletimizin üzerinden belaları yok eder, sıkıntıları yok eder. Bir daha bu sıkıntıları yaşamayız. İnşallah huzur içerisinde mutluluk içerisinde yaşarız" dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Türe ise, şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, birlik mesajları verdi.

ORDU

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünda Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında Ordu'da, Garnizon Şehitliği'nde 'Şehitleri Anma Programı' düzenlendi.

Ordu Valiliği tarafından hazırlanan 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Garnizon Şehitliği'n dedüzenlenen programa Ordu Valisi Seddar Yavuz, Milletvekili Oktay Çanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Jandarma Komutanı Albay Sedat Sarıkaya, daire müdürleri, diğer protokol temsilcileri, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Vali Seddar Yavuz, 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi sırasında şehit olan 249 şehit başta olmak üzere tüm şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Vali Yavuz, hain darbe girişimi sırasında gazi olan vatandaşlara ise şifa dileklerini ileterek, 15 Temmuz cumartesi günü tüm Orduluları meydanlarda olmaya çağırdı. Hain darbe girişimini unutmayacaklarını da vurgulayan Vali Seddar Yavuz, “FETÖ Terör örgütünün gerçekleştirdiği darbe girişimi ile ülkemiz işgal edilmek istenmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, kahraman milletimiz uçaklara, tanklara ve mermilere göğsünü siper etmiş, bu uğurda 249 vatandaşımız şehit olmuş, binlerce kardeşimiz de gazi olmuştur. 15 Temmuz’da gerçekleştirilen hain darbe girişimini unutmayacağız. Bu darbeye girişen FETÖ mensuplarından hukuk önünde hesap soracağız" dedi.

Şehitlikte düzenlenen program şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup dualar edilmesiyle sona erdi. Anma programının hafta boyunca çeşitli etkinlik ve programlarla devam edeceği belirtildi.

SAĞLIK BAKANI ERZURUM'DA

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerine katılmak üzere bugün saat 10.00'da uçakla memleketi Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı havalimanında Vali Seyfettin Azizoğlu, Ak parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen ilçe belediye başkanları, kaymakamlar ve partililer tarafından karşılandı. Bakan Akdağ ve protokol askeri helikopterle 15 Temmuz şehitlerinden Oğuzhan Yaşar'ın ailesinin yaşadığı Şenkaya İlçesi'ne gitti.

erzurum

Bakan Akdağ, darbe girişimi sırasında Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde uçaklardan atılan bombalarla başından ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 3 Ağustos günü şehit olan 23 yaşındaki Oğuzhan Yaşar'ın mezarı başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Bakan Akdağ, şehidin evine de giderek annesi Necmiye ve Ahmet Yaşar ile görüştü.

erzueum2

Okunan duaların ardından Sağlık Bakanı Akdağ yaptığı açıklamada, "Hayatlarını bu vatan, bayrak ve ezan için veren kardeşlerimiz çok büyük bir iş yaptılar. Rabbim onlardan razı olsun. Cenab-ı hak onların şefaatine bizi nail eylesin. Cenab-ı Hakk bu millete bir daha 15 Temmuz yaşatmasın. Şehitlerimizin kanı ve dualarla korunan bir vatanımız var. Bu ülkeyi bölmeye kimsenin ama hiç kimsenin gücü yetmeyecektir" diye konuştu.

BAKAN AKDAĞ, ŞEHİDİN MEZARINDA AĞLADI

Şenkaya İlçesi'nden Erzurum'a dönen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Lalapa Camii'nde öğlen namazını kılıp, şehitler için okunan mevlit duasına katıldı. Buradan Karskapı Şehitliği'ne giden Bakan Akdağ ve yanındakiler, şehit mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı. Bakan Akdağ daha sonra asri mezarlıktaki polis şehitliğine giderek darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit olan 25 yaşındaki özel harekat polisi Murat Ellik'in mezarı başında dua etti. Bakan Akdağ, burada yaptığı açıklamada konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Çok duygulanan Bakan Akdağ, şunları söyledi:

erzurum3

"Şenkaya'daki şehidimi ziyaret ettikten sonra buraya geldik. Burada da Murat Ellik kardeşimizi ziyaret ediyoruz. Buradan Pasinlere ilçesine giderek bir diğer şehit polisi Yakup kardeşimizi mezarı başında anacağız. Cenabı hak bütün şehitlerimizin mekanını cennet eylesin. Bugün özel bir gün. Hususen 15 Temmuz devlet için canını feda eden bütün kardeşlerimizin cenabı hak mekanlarını pür nur eylesin. Bize de onların şefaatini nasip eylesin. Rabbim razı olsun. Biz 15 Temmuz'dan hemen sonra kardeşlerimizin aileleri ile birlikte olduk. Bugün bir kere daha birlikteyiz. Aslında bu birliktelik milletimizin birlikteliğidir. Bu birliktelik bizim devletimiz, vatanımız, bayrağımız tüm bu mukaddeslerimizle birlikte olmamızdır. Bu o kadar önemli ki, 15 Temmuz'u unutmadık, unutturmayacağız. Cenabı hak bu millete bir daha 15 Temmuzlar yaşatmasın. Birileri her ne kadar 15 Temmuz ruhu unutulsun, ortadan kalksın istese de bunu başaramazlar. Çünkü 15 Temmuz bize geleceğimizi bir kere daha hakkın hediye ettiği bir gündür."

ZONGULDAK

Asri mezarlıktaki şehitlik ziyaretine Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Özcan Ulupınar ve Faruk Çaturoğlu, vali yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, daire müdürleri, askeri erkan, şehit aileleri, muharip gaziler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Terörle mücadelede şehit olan asker ve polislerin mezarlarına karanfil bırakıldı, Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi.

ŞEHİT ANNESİ FENALAŞTI

Ziyaret sırasında, 64 yaşındaki Şükran Yorulmaz, Siirt’in Pervari ilçesinde vatani görevini yaparken 16 Kasım 1996’da PKK’lı teröristlerle girilen çatışmada şehit olan oğlu Yunus Yorulmaz’ın mezarının başında fenalaştı. Aynı zamanda Zonguldak Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz’ın eşi olan Şükran Yorulmaz’a sağlık görevlileri müdahale etti. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan şehit annesinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

VALİ AÇIKLAMA YAPTI

Ziyaretin sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Vali Ahmet Çınar, "İçimize sızmış, ailelerimize kadar girmiş, devletin kılcal damarlarına kadar girmiş ‘Allah, kitap’ diye milletimizi de kandırarak girmiş ve tamamen kendisini peygamberler üstü gören sapık bir adamın gizli servislerce kullanılması suretiyle din konusu istismar edilerek koca bir milletin çocukları kandırılarak bir darbe girişiminde bulundular. Eğer bu darbe gerçekleşmiş olsaydı emin olunuz ki, çok büyük ve hiç bitmeyen iç savaş başlamış olacaktı. Bunu da iyi planlamışlardı. Bunların efendileri, hali hazırda görünürdeki emperyalistler. Ama milletimizin büyük feraseti, tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bu millete layık bir liderliğiyle bu iş engellenmiş oldu. Cenabı Allah bir daha milletimize böyle bir felaketi yaşatmasın. Bu hainlere fırsat vermesin" dedi.

SİVEREK

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri şehitlikte dua okunması ile başladı.

Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Şehitlikte düzenlenen programa; Siverek Kaymakamı Metin Demirel, Belediye Başkanı Resul Yılmaz, 107'nci Topçu Alay Komutanı Albay Behiç Kunaç, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlikte düzenlenen programda ilçe protokolü ve vatandaşlar mezarlara karanfil bırakıp dua okudu. Şehitlikten ayrılan protokol üyeleri, darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit olan Siverekli Suat Aloğlu'nun amcası Şeyhmus Aloğlu'nu Yenişehir Mahallesindeki evinde ziyaret etti. Kalabalık öğle vaktinde de müftülük ve belediye işbirliği ile düzenlenen mevlit programına katıldı.

eskisehir

KÜLTÜR BAKANI ESKİŞEHİR'DE

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'deki Hava ve Kanlıpınar şehitliklerini ziyaret etti. Şehitlerin mezarlarına karanfiller bırakan Bakan Avcı, "15 Temmuz'da fırsatını bulurlarsa neler yapabileceklerini, nasıl acımasız olabileceklerini, nasıl gözü dönmüş olduklarını hep beraber gördük. Onun için Allah, devlete, millete zeval vermesin" dedi.

'Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinlikleri kapsamında Eskişehir'de ilk olarak Vişnelik Mahallesi'ndeki Hava Şehitliği ziyaret edildi. Ziyarete Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Ak Parti milletvekilleri Harun Karacan ve Emine Nur Günay ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

İl Müftüsü Bekir Gerek'in ettirdiği duadan sonra bakan Nabi Avcı şehitlikteki anı defteri imzaladı ardında şehitlerin mezarlarını ziyaret edip kırmızı karanfil bıraktı. Avcı Hava Şehitliği çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Vatan için, millet için, iyi bir devlet için karada, denizde, havada, terörle mücadelede, 15 Temmuz'da canlarını feda eden bütün şehitlere Allah'tan rahmet diledik. Onların açtığı bu yolla inşallah Türkiye, ilelebet bağımsız, güçlü devlet olarak varlığını sürdürecek. Milletimiz de aynı şekilde. Allah, devlete, millete zeval vermesin. Allah, iç ve dış düşmanlara fırsat vermesin. İşte 15 Temmuz'da fırsatını bulurlarsa neler yapabileceklerini, nasıl acımasız olabileceklerini, nasıl gözü dönmüş olduklarını hep beraber gördük. Onun için Allah, devlete, millete zeval vermesin, milletimizin ferasetini arttırsın."

Bakan Avcı, bir soru üzerine 15 Temmuz'u unutmamak, unutturmamak için etkinliklerin yapıldığını belirterek, "Bu millet unutmaz. Millet, kendisine yapılan iyiliği de kendisine yapılan kötülüğü de unutmaz" dedi.

Bakan Avcı ve beraberindekiler daha sonra Eskişehir-Ankara karayolu üzerindeki Kanlıpınar Şehitliği'ni ziyaret etti. Burada okunan duanın ardından Avcı, şehitlerin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı. Avcı, yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Türkiye'nin her yerindeki bütün şehitliklerde şehitlere minnet, şükran sunmak, rahmet dilemek, şehitlerin huzurunda vatanın ve milletin selameti için dua etmek için toplanıldı. Eskişehir'de de birlik ve beraberlik içerisinde, 15 Temmuz'daki alçak girişime karşı nasıl bir milli direniş, şuur içinde olunduğu gösterildi. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hangi kılık altında gelirse gelsin, kendini nasıl göstermek isterse istesin, vatan ve millet düşmanlarına, din ve devlet düşmanlarına karşı birlikte nasıl mücadele edeceğimizin sembolik bir ifadesi olarak şehitliklerimizi ziyaret ettik. Allah bütün şehitlerimize gani gani rahmet eylesin. Allah birliğimizi, beraberliğimiz ve kardeşliğimizi muhafaza buyursun."

giresun2

BAŞBAKAN YARDIMCISI CANİKLİ GİRESUN'DA

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 15 Temmuz şehidi 27 yaşındaki Emrah Sağaz’ın Çamoluk İlçesi'ndeki mezarını ziyaret etti.

Erzincan’dan bu sabah Giresun’un Çamoluk İlçesi'ne gelen Başbakan Yardımcısı Canikli, Emrah Sağaz’ın mezarına ziyaret etti. Mezar başında dua eden Canikli, Emrah Sağaz’ın annesi Asiye ve babası Nazım Sağaz’a başsağlığı diledi. Şehit ailesiyle birlikte mezardaki gülleri sulayan Nurettin Canikli'nin teselli etmeye çalıştığı şehit babası Nazım Sağız, "Yavrum seni Fatihlere şehit verdim" dedi.

giresun

Başbakan Yardımcısı Canikli ile şehit ailesi, daha sonra da Yenice Köyü'ndeki baba evine gitti. Burada da şehit Emrağ Sağaz için Kuran-ı Kerim ve dualar okundu.

BOLU

Bolu'da, '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma etkinlikleri kapsamında, darbe girişimi sırasında İstanbul'da şehit olan polis memuru 22 yaşındaki Ozan Özen'in mezarına karanfil bırakılırken, şehidin annesi Emine Özen, gözyaşı döktü.

15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yıldönümü kapsamında Şehitler Mezarlığı'nda tören düzenlendi. Törene Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 2'nci Komando Tugay Komutanı Piyade Kurmay Albay Muammer Alper, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Törende Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına düzenlenen saldırıda şehit olan Özel Harekat Polisi Velit Bekdaş’ın eşi Meryem Bekdaş da hazır bulundu. Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Kuran-ı Kerim okundu ve İl Müftüsü Orhan Genç tarafından dua edildi.

Darbe girişimi sırasında İstanbul'da şehit olan polis memuru Ozan Özen ile diğer şehitlerin mezarlarına karanfil bırakıldı. Şehit Ozan Özen'in annesi Emine Özen, oğlunun mezarına karanfil bırakırken, gözyaşlarını tutamadı. Emine Özen'i eşi Metin Özen teselli etti. Şehitlerin mezarları başında da dua edilmesiyle tören sona erdi.

EDİRNE

Edirne'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde düzenlenen etkinlik kapsamında, geçen yıl 8 Haziran'da PKK'lı teröristlerin Mardin'in Midyat İlçesi'nde düzenlediği saldırıda şehit olan polis memuru Nefize Özsoy'un kabrini ziyaret eden Edirne Valisi Günay Özdemir, duygulanıp, gözyaşlarına hakim olamadı.

edirne

Edirne'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde etkinlikleri kapsamında Mardin'in Midyat İlçesi Emniyet Müdürlüğü'ne geçen yıl Haziran ayında PKK'lı teröristlerin bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda şehit olan polis memuru Nefize Özsoy mezarı başında anıldı. Anmaya Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan şehit Özsoy'un annesi Hafize, babası Süleyman Çetin ile Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi ve bazı kurum müdürleri katıldı.

edirne2

Edirne Kestanelik Mevkii Yeni Mezarlık Şehitliği'nde Nefize Özsoy'un kabrine Vali Günay Özdemir'in Türk bayraklı çiçek bırakmasıyla başlayan anma programında, Selimiye Camisi imamı Yusuf Serenli Kuran okudu. Bu sırada Edirne Valisi Günay Özdemir ve baba Süleyman Çetin'in duygulandığı görüldü. Vali Özdemir, gazetecilere açıklama yaptığı sırada göz yaşlarına hakim olamadı.

15 Temmuz'un Türkiye'nin başına gelmiş en büyük felaket olduğunu belirten Özdemir, "15 Temmuz geçen yıl Türkiye'nin başına tarih boyunca başına gelebilecek en büyük felaketti. Halkımızın büyük bir gayreti vatanına, bayrağına, cumhuriyete, Atatürk'e sahip çıkarak gerçekten ciddi bir savaş verildi" dedi.

Özdemir, "Tankları kovalayan millet olarak" diyerek konuşmasına devam ettiği sırada göz yaşlarına daha fazla hakim olamayarak ağladı. Konuşmasına bir süre ara veren Özdemir, "Tankları kovalayan millet olarak Türk milleti tarihe geçti. Bu vatan için şehit olan şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Biz o şehitlerimize, o gazilerimize laik olabilmek için görev yapmaya çalışıyoruz, inşallah laik oluruz. Rabbim bir daha bu günleri göstermesin" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Vali Özdemir ve beraberindekiler, Selimiye Camisi'nde 15 Temmuz Şehitleri için okunan mevlide katıldı.

SİVAS

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine katılmak üzere öğle saatlerinde karayolu ile Ankara'dan Sivas'a geldi. Bakan Yılmaz ilk olarak Yukarı Tekke Mezarlığı'nda bulunan Polis Şehitliği ve Garnizon Şehitliği'ni ziyaret etti. Burada şehit ailelerine başsağlığı ve sabır dileyen Yılmaz, daha sonra 15 Temmuz Şehidi 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü Münir Murat Ertekin ile diğer şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Burada şeref defterini imzalayarak yazdıklarını okuyan Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Aziz şehitlerimiz, ülkemizin birliği ve beraberliği, devletimizin bekası için canlarını hiçe sayan şehitlerimiz, minnet ve en derin şükranlarımızla huzurunuzdayız. 15 Temmuz'da hain darbe girişimine karşı, ülkemizin birliğini korumak ve ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmak için gösterdiğiniz kahramanlık aziz milletimiz için şanlı bir destan ve gurur vesilesi olmuştur. Vatan için canınızı hiçe sayarak gösterdiğiniz azminiz, fedakarlığınız ve vatan sevginiz bu aziz millet tarafından nesilden nesile gururla aktarılacaktır. Uğruna şehadete erdiğiniz vatan toprağında rahat uyuyun. Bizlere emanet ettiğiniz vatanımıza layıkıyla sahip çıkmak için var gücümüzle çalışıp emanetinize halal getirmeyeceğiz. Sizleri cesaretinizi vatan sevginizi ve 15 Temmuz'u unutmayacak ve unutturmayacağız. Vatanımız bayrağımız ve istiklalimiz için şehadete ermiş tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum."

Bakan Yılmaz, daha sonra Ulu Cami'de 15 Temmuz şehitleri için okutulan mevlit programına katıldı. Programa Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip ile şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

ADANA

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit düşen ikiz polisler Ahmet ve Mehmet Oruç'un annesi ve babası, Adana'da çocuklarının mezar taşlarına sarılıp gözyaşı döktü.

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, milletvekilleri, kent protokolü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Ali Hocalı Şehitliği'nde düzenlenen törene katıldı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerince şehit edilen ikiz polisler Ahmet ve Mehmet Oruç'un şehitlikteki anma törenine katılan annesi Senem Oruç ve babası Ali Oruç, çocuklarının mezar taşlarına sarılarak dakikalarca gözyaşı döktü. Adana İl Müftüsü Hasan Çınar, evlatlarının şehitlik mertebesine ulaştığını belirtip daha fazla mezar başında ağlamamalarını öğütleyerek, anne ve babayı mezar başından uzaklaştırdı. Şehit kardeşlerin eşleri güçlükle ayakta durabildi. Fenalaşan anne Senem Oruç'a sağlık görevlileri müdahale etti. Baba Ali Oruç ise FETÖ'ye tepki gösterdi.

Kent protokolü şehit kardeşlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Tören, dualarla son buldu.

ÖMER ÇELİK: BİR MİLLET TOP YEKÜN ŞEHİT OLMAK ÜZERE SOKAĞA ÇIKTI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, milletvekilleri ve kent protokolü, Ramazanoğlu Camii'nde düzenlenen mevlide katıldı. Çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Çelik, tüm Türkiye'de etkinliklerin olduğunu belirterek, "15 Temmuz gecesinde devletimizin bağımsızlığı ve milletimizin namusunu koruyan bu uğurda canlarını feda eden şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ederek anıyoruz "dedi. 15 Temmuz gecesinin tarihi bir gün olduğunu kaydeden Bakan Çelik, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Dünyada emsali görülmemiş bir direniş ve kahramanlıktı. Asker üniforması giymiş katiller, bir milletin üzerine, o milletin güvenliğini sağlanması için kendilerine emanet edilmiş uçak, tank ve tüfekleri kullanarak acımasızca saldırdılar. Ülkenin cumhurbaşkanı başbakanını bakanlarını öldürmek istediler. Ama elinde hiç bir şey olmayan kadınlar, yaşlılar , gençler sokaklara döküldüler ve bu devletin bağımsızlığını, bizi bu topraklarda hür yaşatan değerleri ve bizim burayı vatan kılmamıza sebep olan bütün prensipleri koruyacak şekilde müthiş bir direniş gösterdiler. Şehitlerimiz oldu. Kimisi tanıdığımız yakın arkadaşlarımız, kimisi hayatımızda hiç görmediğimiz arkadaşlar. Ama hepsi kalbimizde o günden beri bir meşale gibi yanıyorlar. Bu şehitler bize bir mesaj verdiler. Dediler ki 'siz bu topraklarda hür yaşayın, siz bu topraklarda namus üzerine yaşayın, birlik bütünlük içinde yaşayın diye biz canımızı feda ediyoruz' dediler. Onlar vazifelilerini yaptılar. Biz bunu hiç bir zaman unutmayacağız. Bu millet bütün dünyaya gerekirse 3-5 kişinin değil bütün bir milletin bu ülkenin birlik bütünlüğü için topyekûn şehit olmak üzere sokaklara çıkabileceğini göstermiştir. Bir milletin topyekûn şehit olmak üzere sokaklara çıkması insanlık tarihinde görülmemiştir."

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit düşen ikiz polisler Ahmet ve Mehmet Oruç'un babası Ali Oruç, "Bakanım gözün arkada kalmasın. Ben 2 evlat verdim 1 tane kaldı. Gerekirse onu da veririm, ben de canımı veririm yeter ki vatanım sağ olsun, Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun" diye bağırdı.

ERZİNCAN

Erzincan'da '15 Temmuz Destanı' adı altında düzenlenen etkinlikler Garnizon Şehitliği ziyareti ile başladı.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin yıldonu öncesinde şehitlikte düzenlenen programa Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Baro Başkanı Adem Aktürk, İl Jandarma Komutanı Albay Tümay Özgür, İl Genel Meclis Başkanı Ünal Tuygun, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, şehit aileleri ve davetliler katıldı.

İl Müftü Vekili Harun Özkan tarafından şehitlere dua edildi. Şeref defterini yazan Vali Arslantaş "Asırlardır yaşadığımız bu mukaddes topraklarda, millet olma şuurunun oluşmasında önemli kilometre taşlarından biri olan 15 Temmuz şehitlerini anma demokrasi ve birlik gününü idrak etmenin kıvancını yaşamaktayız. Vatanını ve milletini canı pahasına koruyan aziz milletinin kahramanlarını unutmamak, unutturmamak, gelecek nesillere anlatmak hepimizin boynumuzun borcudur. Bu aziz vatanın istiklali için sıra dağlar gibi duran aziz şehitlerimiz bir mensubu olarak devletimizin bekası için her türlü tehdit ile mücadele edeceğiz" dedi.

Daha sonra Vali Arslantaş ile protokol üyeleri şehitlikte bulunan mezarları ziyaret ederek karanfil bıraktılar ve şehit aileleri ile bir süre sohbet ettiler.

GAZİANTEP

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminde kendi geleceği ve demokrasisine sahip çıktığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlik kapsamında Gaziantep'e gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'i havalimanında Gaziantep Vali Vekili Uğur Aladağ ile protokol üyeleri karşıladı. Bakan Şimşek ve beraberindekiler, buradan Yeşilkent Mezarlığına geçerek,15 Temmuz'da Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda görevliyken savaş uçaklarının bombardımanında şehit olan Gaziantepli polis memuru Mehmet Demir'in mezarını ziyaret etti. Şimşek, burada mezarına karanfil bıraktığı Demir için dua etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek daha sonra şehitlikteki diğer mezarları da ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Şehitlik ziyaretinin ardından gazetecilere konuşan Şimşek, bütün Türkiye'nin şehitlere şükran borçlu olduğunu söyledi. Darbe girişiminin ardından gerekli adımların atıldığını ve halkın da demokrasiye sahip çıktığını dile getiren Şimşek şunları söyledi:

"Bütün şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Bugün kabir ziyaretinde bütün şehitlerimiz için dua ettik. 80 milyon insan olarak gerek 15 Temmuz şehitlerimize gerekse bütün şehitlerimize biz şükran borçluyuz, minnettarız. Burada yatan şehitlerimiz 80 milyonun evlatları. Kalbimiz bir atıyor, unutmadık ve asla unutmayacağız. Çünkü onlar, bu millet için, bu ülke için, bu vatan için en büyük fedakarlığı yaptı. Allah'ın izniyle biz devlet olarak, ülke olarak, millet olarak güçlü bir şekilde bir ve beraber olarak ileriye yürüyerek bu emaneti en güçlü şekilde saklayacağız güçlendireceğiz. Tekrar mekanları cennet olsun, Allah bütün şehit ailelerine sabırlar versin. Bir daha asla ülkemiz, milletimiz 15 Temmuz'u yaşamasın, yaşamayacaktır da. Gereken her şeyi yaptık, gerekli reformlar yapıldı, gerekli adımlar atıldı. En önemlisi milletimiz 15 Temmuz'da kendi geleceğine, kendi demokrasisine sahip çıkmıştır. Dünya demokrasi tarihine hakikaten eşi benzeri görülmemiş, bir destan yazmıştır bu millet. Onun için bu ülkenin Türkiye'mizin önü açıktır. Allah'ın izniyle bu emanet ilelebet en güçlü bir şekilde muhafaza edilecektir."

KOCAELİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişiminin büyük kahramanlıkla engellendiğini belirterek, "İhanet ne kadar büyükse, ihaneti önleyen kahramanlıkta bir o kadar büyük oldu. İnşallah bir daha ülkemiz böyle bir ihanet ile karşı karşıya kalmaz. Ama böyle bir ihaneti aklından geçirenlerin nasıl bir karşılık bulacakları 15 Temmuz gecesi milletimiz tarafından ortaya konulmuştur" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Ak Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Cemil Yaman, Zeki Aygün, Sami Çakır ve Mehmet Akif Yılmaz, şehit yakınları ve gaziler ile birlikte 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında İzmit Bağçeşme Mezarlığı'nda bulunan şehitliği ziyaret etti. Bakan Işık ve beraberindekiler, mezarlara kırmızı karanfil bıraktı. Kocaeli Müftüsü Yusuf Doğan şehitler için Kuran'ı Kerim okurken, dualar edildi.

Bakan Fikri Işık, 15 Temmuz'da tarihimizin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kalındığını söyleyerek, "Ülkemizin içerisine yuvalanmış bir ihanet şebekesi Türkiye'de demokrasiyi askıya almak, milli iradeyi ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin Allah muhafaza birliğine ve bütünlüğüne çok ağır bir darbe vuracak ihanete kalkıştı. Bu tarihimizin en büyük ihanetiydi. Milletimiz de tarihteki belki de en büyük başkaldırıyla karşılık verdi. Büyük kahramanlıkla bu ihanet girişimini engelledi. Bu hainlerin özellikle hak ettiği cezayı almaları noktasında gereken her türlü gayreti o gece gösterdi. Bu uğurda canlarını veren 249 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gerçekten ihanet ne kadar büyükse, ihaneti önleyen kahramanlıkta bir o kadar büyük oldu. 2 bin 195 gazimiz canlarıyla bu ihanet girişimine dur dedi. Onlara da rabbimden acil şifalar diliyorum" dedi.

Milletin her ferdinin 15 Temmuz gecesi sokaklara döküldüğünü ifade eden Işık, şöyle konuştu:

"Bütün millet olarak o gece bu ihanet girişimini akamete uğratmak için sokaklara döküldük. Milletimizin her ferdi hiçbir siyasi görüş, hiçbir hayat tarzı gözetmeden her bir vatan evladı sahaya indi, sokaklara çıktı ve meydanları doldurdu. Bu hain darbe girişimine bedenlerini adeta siper etti. Milletimizin birlik ve beraberliğinin aslında bütün dünyaya gösterildiği bir gece oldu 15 Temmuz gecesi. Sadece 15 Temmuz da değil, bu toprakları bize ebedi vatan olması için hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimize rahmet diliyoruz. Onların gösterdikleri kahramanlıkları bir kez daha anıyoruz. Gelecek kuşakların bu bilinçte yetişmesi için bu anma etkinliklerini de özellikle önemsiyoruz. Bugün İzmit şehitliğimizde sadece 15 Temmuz şehitlerimiz için değil, bu toprakları bizim vatanımız olması için canlarını feda etmiş bütün şehitlerimizi rahmetle andık. Onların kabirleri başında dua ettik. İnşallah bir daha ülkemiz böyle bir ihanet ile karşı karşıya kalmaz. Ama böyle bir ihaneti aklından geçirenlerin nasıl bir karşılık bulacakları 15 Temmuz gecesi milletimiz tarafından ortaya konulmuştur. Rabbim inşallah böyle bir durumu bir daha göstermez."

MEVLİDE KATILDI

İzmit Fevziye Camii'nde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanlar için okunan mevlide Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve vatandaşlar katılırken, dualar edildi. Bakan Işık daha sonra camide iki vatandaşın cenaze namazına katılarak, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

ŞEHİT POLİSİN AİLESİNİ VE GAZİYİ ZİYARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul'da darbe girişiminde bulunan askerlerle girilen çatışmada şehit olan polis memuru Serdar Gökbayrak'ın Kocaeli'nin Derince İlçesi'nde oturan ailesini ziyaret etti. Ziyarete Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da katılırken, dualar edildi. Bakan Işık, Özel Harekat görevinden ayrıldıktan sonra 'Yaşafettin Açıksöz' olan ismini güvenlik açısından Serdar Gökbayrak olarak değiştiren şehit polisin annesi Ferdane Açıksöz'e bakanlığın plaketini verdi. Bakan Işık şehidin babaannesinin elini öptü.

Bakan Işık daha sonra Körfez İlçesi'nde oturan 15 Temmuz gazisini ziyaret etti. Bakan Işık, İstanbul'da darbe girişimi sırasında yaralanan Osman Kamacı'ya bakanlığın plaketini verdi.

konya

KONYA'DA ŞEHİT POLİS MUHSİN KİREMİTÇİ ANILDI

Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda şehit düşen Komiser Yardımcısı 28 yaşındaki Muhsin Kiremitçi, memleketi Konya'nın Seydişehir İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı.

15 Temmuz'un yıldönümü nedeniyle bugün tüm yurtta, darbe girişimi sırasında şehit düşenlerin mezarları ziyaret edildi. Anma törenleri kapsamında, Özel Harekat Daire Başkanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıda şehit düşen polis memuru Muhsin Kiremitçi'nin mezarı başında tören düzenlendi. Törene, Seydişehir Kaymakamı Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı AKP'ili Mehmet Tutal, Seydişehir Cumhuriyet Başsavcısı Bünyamin Korkmaz, Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Emin Botsalı, siyasi parti temsilcileri, şehit ailesi ve gaziler, şehit Muhsin Kiremitçi’nin babası Hüseyin Kiremitçi ve ailesi katıldı. Törende Kuran ve hatim duası okundu.

Oğlunun komiser yardımcısı olduğu gün şehit düştüğünü belirten gözü yaşlı babası Hüseyin Kiremitçi “Şu an ilk günü hatırladım. Rabbim bir daha bu günleri bize göstermesin. Ülkemize iç ve dahili hainlerin şerrinden, darbelerinden korusun. Şehitler gelmesin. Anneleri, babaları üzülmesin. Rabbim ülkemizi korusun. Başımızdaki idarecilere ferasetle siyaset yapmalarını nasip eylesin" dedi.

kayseri

KAYSERİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de 15 Temmuz Anma etkinlikleri kapsamında Garnizon Şehitliği'ni ziyaret etti. Bakan Özhaseki, "Milletimizin, gerek dini duygularımızı kullanan gerekse milli hislerimizi kullanarak ortaya çıkacak örgütlere karşı çok uyanık olması lazım" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri milletvekilleri Taner Yıldız, Sami Dedeoğlu, Hülya Nergis Atçı, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve ilçe belediye başkanları, 15 Temmuz Anma etkinlikleri kapsamında Garnizon Şehitliği'ni ziyaret etti. Şehit mezarlıklarına karanfiller bırakan Bakan Özhaseki ve beraberindekiler, dua edip şehit yakınlarına taziyelerini iletti.

Şehitlik ziyaretinin ardından 15 Temmuz'a ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu:

"Hepimizin bildiği gibi üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası bizlere bin yıldır anavatan oldu. Cenaba Hakka şükürler olsun ki millet olarak özgürlüğümüze düşkünüz. Bu bayrağın göklerde hür olarak dalgalanması, ezanların okunması karşılığında hepimiz canlarımızı seve seve vermeye hazırız. Bunu en son 15 Temmuz’da bir kez daha gördük. 15 Temmuz sıradan yapılmış darbe girişimlerinden birisi değildi. Bunun biraz daha farklı bir yönü vardı. Elbette bir darbe girişimiydi ama bir taraftan da Türkiye’deki istikbalin son bulması için yaptıkları son hamleydi. Hem Türkiye’de yapılan bu darbe girişimi aynı zamanda da mazlumların bütün ümidini yıkma girişimiydi. Çünkü yaşadığımız coğrafyanın etrafında bulunan ve bizim değerlerimizi taşıyan ne kadar insanlık varsa Türkiye’ye gözünü dikmiş Türkiye için dua eden, ümitlerini hiç kaybetmeyen insanlar varsa onların da bütün ümitlerini yıkma girişimiydi. Cenaba Hakka şükürler olsun ki o gün elbette yerin altında yatan binlerce velilerin, güzel insanların duaları ve himmetleri sonra bizim liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve liderlik tavrıyla insanları yönlendirmesi ve insanlarımızın da önce Allah’a sonra liderimize güvenerek sokaklara çıkıp canlarını hiçe saymaları işte o günkü bu darbe teşebbüsünü bertaraf etti. Rabbim bir daha böyle kötü bir gün göstermesin."

Bakan Özhaseki, "Milletimizin, gerek dini duygularımızı kullanan gerekse milli hislerimizi kullanarak ortaya çıkacak örgütlere karşı çok uyanık olması lazım. 40 yıldır hem 'dindara hizmet ediyoruz' diyecekler, 'bizi destekleyin, çocuklarınızı yetiştirelim' diyecekler hem de hiçbir Müslüman'a yakışmayacak şeyleri bir arada yaşayacaklar. Sinsice beslenip, büyüyecekler. Sonra da kalkıp bu işleri yapacaklar. Gerçek yüzleri gözüktü. İnsanlar çocuklarını bunlara teslim ederken biraz daha dikkatli olmalılar. Bunların unutturulmaması içinde herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır" diye konuştu.

Şehitlik ziyaretinin ardından Bakan ve beraberindekiler tarihi Hunat Camii'nde düzenlenen Mevlit'e katıldı. Cami çıkışı halka döner- ekmek ikram edildi.

BAKAN KILIÇ SAMSUN'DA ŞEHİDİN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, geçen yıl 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde İstanbul’da tankın altında ezilerek şehit olan 39 yaşındaki Muhammed Ali Aksu’nun Samsun'daki mezarını ziyaret etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişiminde İstanbul’da darbeci arkerlerin kullandığı tankın altında ezilerek şehit olan Muhammed Ali Aksu’nun Samsun’un Alaçam İlçesi Doyran Mahallesi’ndeki mearını ziyaret etti. Bakan Kılıç, dua ederek mezara kırmızı gül bıraktı. Bakan Kılıç’a Samsun Valisi Osman Kaymak, Ak Parti milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri ve Muhammed Ali Aksu’nun ailesi ile yakınları eşlik etti. Bakan Kılıç, Muhammed Ali Aksu’nun ailesine de taziyelerini ilettti.