Pazartesi akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklama sonrası, ABD'nin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde sınırlı ölçüde vize başvuruları yeniden kabul edilmeye başlandı. Vize randevusu alanlar bugün sabah saatlerinden itibaren ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na geldi. Vize başvurusunda bulunanların bazıları vize sevinci yaşarken bazıları da vize alamadan geri dönmek zorunda kaldı.

[old_news_related_template title="Vize krizinde ABD'den yumuşama sinyali" desc="ABD Büyükelçiği'nden vize kriziyle ilgili son dakika açıklaması geldi. 8 Ekim'den beri ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize gerilimi ABD'nin adımıyla yumuşadı. Ankara'daki ABD Büyükelçiliği, sınırlı olarak vize vermeye başladığını duyururken, Türkiye'deki vize şirketleri de vize için tarih alabildiklerini açıkladı. ABD Büyükelçiliği açıklamasında 'Türk hükümetinden güvence aldık. Gözaltı-tutuklama öncesi haber verilecek' ifadeleri kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/07/pasaport-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-vize-krizinde-abdden-yumusama-sinyali-2079520/"]

[custom_content title="Sınırlı vizeden kimler yararlanacak? " desc="Eğitimi başlayan öğrenciler. ABD'de işbaşı tarihi yaklaşan çalışanlar. ABD'de duruşması olanlar. Kültürel, politik, ekonomik seyahate çıkacaklar. Acil gitmesi gerekenler."]

sinirli8801

"TURİSTİK OLARAK DAHİ GİDEMİYORUM"


Daha önce vize başvurusu askıya alınan Seher Saraç, "Vize başvurusu için geldim ama vize alamadım. Bence vize kısıtlaması hala devam ediyor. Daha önce vize için başvuru yapmıştım. Daha sonra askıya alındı. Şimdi çağırdılar ama vize alamadım. Turistik olarak dahi gidemiyorum" dedi.

"BİZE SORUNU YANSITMADILAR"


Vize başvurusu olumlu sonuçlanan bir kişi ise, "Turistik gezi için başvurmuştum. Vizeyi aldım. Herhangi bir sorun çıkmadı. Rutin sorular soruldu. Rahatlıkla cevapladık. Vizemizi verdiler. Sorunu bize yansıtmadılar. Herhangi bir sorun yok gibi" diye konuştu.

Sınırlı vizeden 3 ayda 500-600 kişi yararlanacak


ABD’nin vize işlemlerini kısmen de olsa açması sonrası gözler vize işlemlerinden yararlanacak kişi sayısına çevrildi. amerika101.com sitesi Halkla İlişkiler Müdürü Seda Darıcı, yaptığı açıklamada, günde 1-10 kişiye mülakat tarihi verildiğini söyledi. Mart ayına kadar randevuların müsait olduğunu belirten Seda Darıcı, bu tarihe kadar mülakat işlemlerinden 500-600 Türk vatandaşının yararlanabileceğini kaydetti.

20 BİN KİŞİ SIRADA BEKLİYOR


Kısa vadede 20 bin civarında vize mülakatı bekleyen kişinin olduğunu belirten Darıcı; süreç bu şekilde devam ederse daha önce bir haftada alınan mülakat tarihi sayısının artık 60 günde alınacağını sözlerine ekledi. Bu durumda, orta vadede vize mülakat tarihi alamayan başvuru sahiplerinin Rusya örneğinde olduğu gibi çevre ülkelerden mülakata girme seçeneği görünüyor.